ΑΝΤΙΣ ΑΜΠΕΜΠΑ.--
Ρόλο «μεσολαβητή» στην τεταμένη πολιτική κατάσταση, που επικρατεί εδώ και τουλάχιστον ένα χρόνο στην Αιθιοπία, αναζήτησε χτες στην Αντίς Αμπέμπα η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, στο πλαίσιο περιοδείας σε τρεις αφρικανικές χώρες με βασικούς στόχους την ανάσχεση των μεταναστευτικών ροών και την προώθηση συμφερόντων των γερμανικών μονοπωλίων στην ευρύτερη περιοχή.
Η Μέρκελ πρότεινε η κυβέρνησή της να μεσολαβήσει ανάμεσα στις αιθιοπικές αρχές και ομάδες της αντιπολίτευσης, κυρίως στην επαρχία Ορόμια (όπου σημειώνονται οι πιο μαζικές και βίαιες κινητοποιήσεις της αντιπολίτευσης), με στόχο «την αποκλιμάκωση». Πρότεινε, επίσης, να «βοηθήσουν Γερμανοί αστυνομικοί στην εκπαίδευση των αιθιοπικών δυνάμεων ασφαλείας, υπαινισσόμενη τα πολυάριθμα κρούσματα βίας και θανάτων που σημειώνονται στην καταστολή κυρίως αντικυβερνητικών διαδηλώσεων, ασκώντας και κριτική στον πρωθυπουργό Χαϊλεμαριάμ Ντεσαλέν. Εγκαινιάζοντας το νέο κτίριο του «Συμβουλίου Ειρήνης και Ασφάλειας» της Αφρικανικής Ενωσης στην Αντίς Αμπέμπα, που χρηματοδοτήθηκε από τη Γερμανία με 27.000.000 ευρώ, η Μέρκελ άσκησε πιέσεις στις χώρες της Αφρικανικής Ενωσης, προκειμένου «να βοηθήσουν στον τερματισμό του χάους στη Λιβύη».
Ο Αιθίοπας πρωθυπουργός που την Κυριακή επέβαλε κατάσταση «εκτάκτου ανάγκης» σε όλη τη χώρα λόγω πρόσφατων πολύνεκρων συγκρούσεων αστυνομικών - διαδηλωτών, υπερασπίστηκε τη στάση των αιθιοπικών δυνάμεων ασφαλείας έναντι διαδηλωτών, λέγοντας ότι δεν άσκησαν υπερβολική βία. Αναφερόμενος στις διαδηλώσεις μεγάλου μέρους της νεολαίας είπε πως είναι κατανοητές λόγω της μεγάλης ανεργίας. Απέρριψε τη χρήση «όπλων και εκρηκτικών» από ορισμένες ομάδες, κατηγορώντας τες ότι χρηματοδοτούνται από «ξένες χώρες» (π.χ. Αίγυπτο και Ερυθραία τις οποίες κατηγόρησε προχτές). Επανέλαβε, τέλος, πως σχεδιάζει την αλλαγή του εκλογικού νόμου, ώστε να διευκολυνθεί η εκπροσώπηση κομμάτων της αντιπολίτευσης στη Βουλή.
Παράλληλα, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγιερ, μετέβη χτες στην πρωτεύουσα της Νιγηρίας, Αμπούτζα, όπου είχε προγραμματίσει συνάντηση με τον Πρόεδρο Μουχαμάντου Μπουχάρι. Φθάνοντας, χαρακτήρισε τη Νιγηρία «ατμομηχανή της Αφρικής» επικαλούμενος το μεγάλο, νεανικό πληθυσμό της και την ποικιλία πλουτοπαραγωγικών πηγών.