Τετάρτη 12 Οχτώβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Κλιμακώνεται η σύγκρουση

ΛΟΝΔΙΝΟ - ΠΑΡΙΣΙ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Την πίεση σε βάρος της Ρωσίας αυξάνουν κυβερνήσεις ιμπεριαλιστικών κρατών στο όνομα δήθεν της «ανθρωπιστικής καταστροφής στη Συρία». Στην πραγματικότητα, πρόκειται για προώθηση των δικών τους συμφερόντων στην περιοχή. Χτες, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Μπόρις Τζόνσον, ενθάρρυνε την πραγματοποίηση διαδηλώσεων έξω από τη ρωσική πρεσβεία στο Λονδίνο για τους ρωσικούς βομβαρδισμούς στο Χαλέπι της Συρίας, κατηγορώντας τη Μόσχα και για την περίεργη επίθεση που εκδηλώθηκε στις 19 Σεπτέμβρη σε ανθρωπιστική αποστολή του ΟΗΕ.

Ισχυρίστηκε πως υπάρχει κίνδυνος να γίνει η Ρωσία «κράτος παρίας» εάν συνεχίζει να πορεύεται στο «τωρινό μονοπάτι» στη Συρία και πρότεινε την επιβολή διεθνών κυρώσεων σε βάρος των κυβερνήσεων Ρωσίας και Συρίας, σημειώνοντας εντούτοις ότι δεν συμφωνεί με την πρόταση ορισμένων για τη δημιουργία ζώνης απαγόρευσης πτήσεων στη Συρία. «Δεν μπορούμε να το κάνουμε παρά μόνο εάν είμαστε προετοιμασμένοι να καταρρίψουμε αεροσκάφη ή ελικόπτερα που θα παραβιάζουν αυτή τη ζώνη και πρέπει να σκεφτούμε πολύ προσεκτικά τις συνέπειες (...) Η καλύτερη ελπίδα μας είναι να πείσουμε τους Ρώσους να κάνουν το σωστό και να στηρίξουμε μια ειλικρινή εκεχειρία», κατέληξε.

Νωρίτερα, οι Πρόεδροι Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, και Τουρκίας, Ρ. Τ. Ερντογάν, συμφώνησαν να συνεργαστούν στη Συρία στον τομέα ανταλλαγής μυστικών πληροφοριών, στις επαφές μεταξύ στρατιωτικών αξιωματούχων και στο «συντονισμό» για τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας στο Χαλέπι. Σε δηλώσεις τους σημείωσαν πως είναι υπέρ της όσο το δυνατόν συντομότερης παύσης των εχθροπραξιών στο Χαλέπι.

Συνέχεια στην κόντρα Τουρκίας - Ιράκ

Αντίθετα με τη συνεχιζόμενη αναθέρμανση των ρωσο-τουρκικών σχέσεων, η κόντρα Αγκυρας - Βαγδάτης συνεχίστηκε χτες με νέες δηλώσεις του Ρ. Τ. Ερντογάν στην 9η Ισλαμική Σύνοδο Ευρασίας στην Κωνσταντινούπολη.

Ο Ερντογάν, απευθυνόμενος στον Ιρακινό πρωθυπουργό, Χάιντερ αλ Αμπάντι, είπε με αυστηρό και υποτιμητικό ύφος πως «δεν έχουν καμία σημασία για μας οι φωνασκίες σου από το Ιράκ, εμείς θα κάνουμε αυτό που ξέρουμε». Τόνισε ότι επί πρωθυπουργίας Νταβούτογλου το Ιράκ είχε ζητήσει από την Αγκυρα τη δημιουργία στρατοπέδου στην Μπασίκα, υπογραμμίζοντας ότι ο τουρκικός στρατός «δεν έχει χάσει την ποιότητά του σε βαθμό που να παίρνει οδηγίες από εσάς». Υποστήριξε έτσι ότι ο τουρκικός στρατός θα συμμετάσχει στην επιχείρηση ανακατάληψης της Μοσούλης (Β. Ιράκ) «κάνοντας τα δέοντα, όπως κάναμε μέχρι σήμερα».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ