Τρίτη 11 Οχτώβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ - ΙΡΑΚ
Οξύνεται η ενδοϊμπεριαλιστική κόντρα

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΜΟΣΧΑ.--

Εντείνονται οι ενδοϊμπεριαλιστικές κόντρες ανάμεσα σε ΝΑΤΟ και Ρωσία, με αφορμή τα αλληλοσυγκρουόμενα συμφέροντα μονοπωλίων τους στη Συρία και την ευρύτερη περιοχή. Το Σάββατο, η κόντρα της Ρωσίας με ΗΠΑ, Βρετανία και Γαλλία μεταφέρθηκε στο Συμβούλιο Ασφαλείας (ΣΑ) του ΟΗΕ στη Ν. Υόρκη, όπου οι διαφωνίες τους για τον τρόπο αποκλιμάκωσης των στρατιωτικών επιχειρήσεων στο Ανατολικό Χαλέπι της Συρίας ακύρωσε ένα γαλλο-ισπανικό και ένα ρώσικο σχέδιο απόφασης. Το γαλλο-ισπανικό... ζητούσε τη δημιουργία ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από το Χαλέπι με πρόσχημα την προστασία αμάχων και απώτερο στόχο τη δημιουργία «ομπρέλας» σε ομάδες αντικαθεστωτικών και τζιχαντιστών που δρουν στο ανατολικό τμήμα της πόλης υπό τη στενή πολιορκία του συριακού στρατού και της ρωσικής πολεμικής αεροπορίας. Το ρωσικό σχέδιο πρότεινε μία επιχείρηση αποχώρησης τζιχαντιστών του πρώην «Μετώπου Νούσρα» της «Αλ Κάιντα» από το Α. Χαλέπι με εγγυήσεις για την ασφάλειά τους. Σε καθένα ασκήθηκε βέτο από τις αντίστοιχες δυνάμεις.

Ωστόσο, η κόντρα στον ΟΗΕ δεν περιορίζεται στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Δεν αποκλείεται το επόμενο διάστημα να μεταφερθεί ενδεχομένως και στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) της Χάγης, μετά τις χτεσινές δηλώσεις του Γάλλου υπουργού Εξωτερικών, Ζαν Μαρκ Ερό, πως θα έρθει σε επαφή με την επικεφαλής γενική εισαγγελέα του ΔΠΔ, για να εξακριβώσει «πώς μπορεί να ξεκινήσει έρευνα» σε βάρος της Ρωσίας για το ρόλο της στους αεροπορικούς βομβαρδισμούς κατά αντικαθεστωτικών στο Α. Χαλέπι. Παράλληλα, χτες, ο γγ του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, ζήτησε εκ νέου από το Συμβούλιο Ασφαλείας επίσημα την έναρξη έρευνας από το ΔΠΔ σε σχέση με τη διάπραξη εγκλημάτων πολέμου στη Συρία.

Οπως φάνηκε από την ψηφοφορία επί των δύο σχεδίων αποφάσεων στο ΣΑ, οι κόντρες στον ΟΗΕ για τη Συρία δεν περιορίζονται μόνον μεταξύ Ρωσίας, από τη μια, και ΗΠΑ - Γαλλίας - Βρετανίας, από την άλλη, αλλά και μεταξύ δύο αραβικών συμμάχων όπως η Σαουδική Αραβία και η Αίγυπτος. Ο Σαουδάραβας πρέσβης στον ΟΗΕ κατήγγειλε την Αίγυπτο επειδή ψήφισε υπέρ του ρωσικού σχεδίου απόφασης, χαρακτηρίζοντας τη στάση αυτή «οδυνηρή». Αιγύπτιοι αξιωματούχοι, από την άλλη, σημείωσαν, σύμφωνα με πληροφορίες, πως το Κάιρο είναι υπέρ της πολιτικής διαδικασίας στη Συρία και δεν επιθυμεί να δοθεί ο παραμικρός ρόλος στους τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους»...

Και ενώ οι κόντρες και οι βομβαρδισμοί συνεχίζονται, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, μιλώντας στο BBC σημείωσε πως η Μόσχα «παραμένει ανοικτή σε κάθε συνεργασία με τις ΗΠΑ» στη Συρία. Παράλληλα, ο Ρώσος υφυπουργός Αμυνας, Νικολάι Πάνκοφ, ανακοίνωσε τα σχέδια της Μόσχας να δημιουργήσει μόνιμη ναυτική βάση στο Ταρτούς, όπου διατηρεί σήμερα σταθμό ανεφοδιασμού για ρωσικά πολεμικά πλοία.

Στο Πεκίνο, εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να επιδιώξει μια πολιτική λύση στη Συρία. Στη Δαμασκό, αξιωματούχοι της κυβέρνησης του Σύρου Προέδρου, Μπασάρ Ασαντ, εξέφρασαν προθυμία να παράσχουν εγγυήσεις σε αντικαθεστωτικούς και τζιχαντιστές για ασφαλή αποχώρησή τους από το Α. Χαλέπι, γιατί μια τέτοια εξέλιξη θα βοηθούσε την πολιτική διαδικασία εξεύρεσης λύσης για τερματισμό του πολέμου.

Από την Κωνσταντινούπολη, πάντως, ο Τούρκος πρωθυπουργός, Μπιναλί Γιλντιρίμ, σε διεθνές φόρουμ για την Ενέργεια τόνισε ότι η συνέχιση της αποσταθεροποίησης στο Ιράκ και τη Συρία «προκαλεί περισσότερες επιπτώσεις στην Τουρκία από οπουδήποτε αλλού». Αναφερόμενος στις έντονες αντιδράσεις της ιρακινής κυβέρνησης για τη συνεχιζόμενη παρουσία Τούρκων στρατιωτών στο τουρκικό στρατόπεδο Μπασίκα του Βορείου Ιράκ είπε πως «όλοι αυτοί που διαμαρτύρονται θα πρέπει πρώτα να προστατεύσουν την ίδια τους τη χώρα, να μάθουν να γίνουν κράτος και μετά να έρθουν να μιλήσουν στην Τουρκία».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ