Τρίτη 11 Οχτώβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΔΕΥΤΕΡΟ ΝΤΙΜΠΕΪΤ
Πολυεπίπεδες κόντρες...

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Η νέα κοκορομαχία ανάμεσα στη «Δημοκρατική» Χίλαρι Κλίντον και τον Ρεπουμπλικάνο Ντόναλντ Τραμπ πραγματοποιήθηκε υπό το φόντο των χυδαίων σχολίων του τελευταίου για τις γυναίκες και την κριτική για τα γνωστά ηλεκτρονικά τηλεγραφήματα της πρώτης. Ωστόσο, αίσθηση προκάλεσε, δείχνοντας και αντιθέσεις μέσα στο τμήμα εκείνο της αστικής τάξης που στηρίζει Ρεπουμπλικάνους, η δήλωση Τραμπ πως ο Σύρος Πρόεδρος, Μπασάρ Ασαντ, αν και δεν του αρέσει, «εξουδετερώνει το "Ισλαμικό Κράτος" μαζί με τη Ρωσία και το Ιράν». Νωρίτερα, ο υποψήφιος αντιπρόεδρος του κόμματός του, Μάικ Πενς, είχε προτείνει πως θα πρέπει να ασκηθεί «αμερικανική δύναμη σε βάρος της Συρίας» για να τερματιστεί ο πόλεμος και είχε συμφωνήσει με τον «Δημοκρατικό» αντίπαλό του, υποψήφιο αντιπρόεδρο Τιμ Κέιν, ότι θα πρέπει να δημιουργηθεί ζώνη απαγόρευσης πτήσεων στη Συρία.

Η Χίλαρι Κλίντον, από την πλευρά της, απάντησε ότι θα ήταν «πολύ σοβαρό λάθος» η χρήση αμερικανικών στρατευμάτων στη Συρία ως κατοχική δύναμη. Υποστήριξε, αντίθετα, τη χρήση Αμερικανών κομάντος στο συριακό έδαφος, αλλά και στο έδαφος του Ιράκ κατά τζιχαντιστών, εκτιμώντας «ότι είχε μερικά θετικά αποτελέσματα προς το συμφέρον μας». Υποστήριξε ότι εκείνη θα έβαζε στο στόχαστρο ειδικά τον αρχηγό του «Ισλαμικού Κράτους», Αμπού Μπακρ Αλ Μπαγκντάντι, και άλλα στελέχη της «Αλ Κάιντα» και πως θα εξόπλιζε τους Κούρδους «και στη Συρία και στο Ιράκ».

Σε σχέση με την οικονομία και το εμπόριο, ο Ντ. Τραμπ επανέλαβε τις διαφωνίες του με προηγούμενες συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου των ΗΠΑ σε διμερές και περιφερειακό επίπεδο, λέγοντας ότι στερούν θέσεις εργασίας Αμερικανών. Πρόσθεσε ότι εάν εκλεγεί, θα φέρει πίσω τις αμερικανικές εταιρείες Ενέργειας, στηρίζοντας ταυτόχρονα και σχέδια ανάπτυξης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, γιατί αυτό θα βοηθήσει, μεταξύ άλλων, και στη μείωση του αμερικανικού χρέους.

Εντός του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος πληθαίνουν οι φωνές που λένε ανοιχτά ότι δεν θα στηρίξουν τον Τραμπ. Με πρόσχημα τα σχόλια Τραμπ σε βάρος γυναικών, ήδη πάνω από 100 στελέχη των Ρεπουμπλικάνων, γερουσιαστές, κυβερνήτες πολιτειών, απέσυραν την υποστήριξή τους. Επίσης, ενστάσεις υπάρχουν για ανεπάρκειες στην εξωτερική πολιτική. Στη λίστα «αμφισβητιών» συγκαταλέγονται ο Τζον Μακέιν, ο Τζ. Μπους, αλλά και ο γνωστός αντιδραστικός ηθοποιός Α. Σβαρτζενέγκερ. Επίσης, στο εσωτερικό του κόμματος έχει ανοίξει η συζήτηση για πιθανή απόσυρση της υποψηφιότητας Τραμπ με βάση τον κανονισμό 9 της Εθνικής Επιτροπής.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ