Τρίτη 11 Οχτώβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
«Καρφώνονται» μόνοι τους

Διαβάζοντας την ανακοίνωση της ΔΑΚΕ στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας για την απόφαση του δικαστηρίου που ακυρώνει το συνέδριο του ΕΚΑ και παρεμβαίνει ωμά στο συνδικαλιστικό κίνημα, σχηματίζει κανείς την εντύπωση ότι οι συνδικαλιστές της ...«μοιράζονταν» την έδρα μαζί με την πρόεδρο που έβγαλε τη συγκεκριμένη απόφαση. Δεν εξηγείται αλλιώς το σθένος και ο χυδαίος αντικομμουνισμός με τον οποίο προσπαθούν να υπερασπιστούν την απόφαση του δικαστηρίου, για την οποία, ούτε λίγο, ούτε πολύ, ισχυρίζονται ότι αποκαθιστά τη «νομιμότητα» που διατάραξε η ΔΑΣ, πρωτοστατώντας στο τελευταίο συνέδριο να αποκλειστούν μια σειρά νόθοι αντιπρόσωποι ή σωματεία με παρατυπίες στην εκλογή και στη νομιμοποίηση των αντιπροσώπων τους. Μάλιστα, δε διστάζουν να καταφέρονται με αναλήθειες και αθλιότητες ενάντια σε σωματεία με συνεπή αγωνιστική δράση και συμβολή στην ανάπτυξη του κινήματος, αναγνωρισμένα από τους εργαζόμενους για τη γραμμή σύγκρουσης με την εργοδοσία, όταν τα σωματεία όπου πλειοψηφεί ο εργοδοτικός - κυβερνητικός συνδικαλισμός «φημίζονται» για το ακριβώς αντίθετο, για τα κομπρεμί δηλαδή με τους εργοδότες, ενάντια στα πραγματικά συμφέροντα των εργαζομένων. Ενα πράγμα πετυχαίνει η ΔΑΚΕ με την ανακοίνωσή της: Να επιβεβαιώνει τη συμβολή της στον εκφυλισμό του κινήματος, να επαληθεύει ότι ο εργοδοτικός - κυβερνητικός συνδικαλισμός είναι η «πέμπτη φάλαγγα» της εργοδοσίας στο κίνημα των εργαζομένων και ότι αν δεν απαλλαγούν από αυτόν, το κεφάλαιο θα συνεχίσει να υπαγορεύει τη γραμμή του στα συνδικάτα, χρησιμοποιώντας και τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης.

Ξεχειλίζει η υποκρισία

Οπως ανακοίνωσε την περασμένη Παρασκευή από τη Βουλή ο Αλ. Τσίπρας, στο εξής το 15% των θέσεων στο Δημόσιο που προκηρύσσονται από το ΑΣΕΠ, θα καλύπτονται αποκλειστικά από άτομα με αναπηρία «ως μια έμπρακτη στήριξη του αγώνα που δίνετε καθημερινά, αλλά και ως μια διαρκή υπόμνηση προς την κοινωνία, πως δεν είστε πολίτες δεύτερης κατηγορίας», όπως είπε, απευθυνόμενος στους Ελληνες αθλητές των Παραολυμπιακών Αγώνων. Φαίνεται πως το σόου το έχει στο αίμα της η κυβέρνηση, ιδιαίτερα στις παραμονές της νέας μεγάλης επίθεσης στους εργαζόμενους, με το ληστρικό προϋπολογισμό και τα Εργασιακά. Ετσι, μετά από τα προγράμματα για τη διαχείριση και την ανακύκλωση της ακραίας φτώχειας, μετά την ανακοίνωση μερικών χιλιάδων θέσεων στα νοσοκομεία για μόλις 12 μήνες, μέσω της κοινωφελούς εργασίας, τώρα σειρά παίρνουν τα άτομα με αναπηρία, για να αποτελέσουν ντεκόρ στην επιχείρηση εξαπάτησης και αποπροσανατολισμού του λαού. Η κυβέρνηση τάζει θέσεις εργασίας στο Δημόσιο, όπου έτσι κι αλλιώς οι προσλήψεις γίνονται με το σταγονόμετρο, απευθυνόμενοι στα άτομα με αναπηρία, όπου η ανεργία, πριν ακόμα ξεσπάσει η κρίση, ξεπερνούσε το 85% για όσους ήταν ικανοί να προσφέρουν εργασία! Οσο για το ξαφνικό ενδιαφέρον της κυβέρνησης για τα ΑμΕΑ, η υποκρισία ξεχειλίζει, αν σκεφτεί κανείς τι τους επιφυλάσσει η αντιλαϊκή της πολιτική με τα σφαγεία των ΚΕΠΑ, που τους στερούν συντάξεις και επιδόματα, με τα απανωτά χαρατσώματα στην Υγεία και το ψαλίδι δίχως τέλος στις δαπάνες για την Πρόνοια.

Οταν διαστρεβλώνουν

Εγραψε η «Αυγή» 9/10/2016: «Η αντίληψη του ΚΚΕ, όπως εξελίχθηκε μετά την κατάρρευση του υπαρκτού σοσιαλισμού, είναι μοναδική στα παγκόσμια χρονικά: "Τίποτε δεν λύνεται στον καπιταλισμό και όλα θα λυθούν στον σοσιαλισμό". Συνεπώς, το να βελτιώνεις και να μεταρρυθμίζεις διαρκώς ένα σύστημα με την έγκριση και τον έλεγχο της κοινωνίας, προσφέροντας καλύτερες συνθήκες δουλειάς και ζωής στους πολίτες, είναι επαναστατικό λάθος». Είναι προσφιλής ΣΥΡΙΖΑίικη τακτική η διαστρέβλωση της πολιτικής του ΚΚΕ, χρησιμοποιώντας και το ψέμα ακόμη. Γιατί το ΚΚΕ δεν έχει πει ποτέ ότι τίποτα δεν μπορεί να λυθεί σ' αυτό το σύστημα. Αυτό που λέει και το επιβεβαιώνει στην πράξη η κυβέρνηση, είναι ότι τίποτε καλό δεν μπορεί να προκύψει για το λαό από μια πολιτική που υπηρετεί τα συμφέροντα του κεφαλαίου. Επομένως, η συνεχής «βελτίωση» και «μεταρρύθμιση του συστήματος», στην οποία αναφέρεται ο αρθρογράφος, γίνεται για την ενίσχυση του κεφαλαίου, αφαιμάζοντας το λαό. Εξάλλου, τα φληναφήματα για καλύτερες συνθήκες δουλειάς και ζωής του συγγραφέα δεν αντέχουν στην πραγματικότητα, αφού οι μισθοί μειώνονται, οι συντάξεις κόβονται, οι φόροι αυξάνονται, όπως και οι περικοπές σε κρατικά κονδύλια για Υγεία, Πρόνοια, Παιδεία, Ασφάλιση κ.λπ. Γι' αυτό το ΚΚΕ λέει, και αυτή είναι η αλήθεια που διαστρεβλώνει η «Αυγή», πως για να μπουν εμπόδια στην αντιλαϊκή πολιτική και να υπάρξουν και κάποιες κατακτήσεις σ' αυτό το σύστημα, χρειάζεται αντεπίθεση, πρέπει η πάλη να στοχεύει στον πραγματικό αντίπαλο, το κεφάλαιο και την εξουσία του.

«Παραμύθα» δίχως τέλος

Μετά την υποτιθέμενη «επάνδρωση» των νοσοκομείων με προσωπικό και τα επιδόματα χιλιάδων στα όρια της εξαθλίωσης, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας μάς ενημέρωσε ότι το χρήμα από τις τηλεοπτικές άδειες που θα πάρει η κυβέρνηση, θα φτάσει για να το διαθέσει και για άλλες 300 «προσλήψεις» σε οργανισμούς, εποπτευόμενους από το υπουργείο Υγείας, όπως το ΚΕΘΕΑ, ο ΟΚΑΝΑ, ο ΕΟΦ οι οποίοι πράγματι αντιμετωπίζουν σοβαρότατο πρόβλημα υποστελέχωσης. Βέβαια, στους κυβερνητικούς πανηγυρισμούς δεν περιλαμβάνεται μια σημαντική «λεπτομέρεια»: Πρόκειται για προσλήψεις με ημερομηνία λήξης, καθώς θα είναι ορισμένου χρόνου και συγκεκριμένα 12μηνης διάρκειας. Και μετά τους 12μήνες, τι; Τα κενά στους παραπάνω οργανισμούς είναι τεράστια, ακόμη και το μοίρασμα των 300 θέσεων στα 6 και 7, αποτελούν σταγόνα στον ωκεανό. Οι εργαζόμενοι είναι στα όρια της επαγγελματικής εξουθένωσης, σε μια εποχή που το πρόβλημα των ναρκωτικών παίρνει επιδημικές διαστάσεις. Οι εξυπηρετούμενοι βιώνουν διαρκή αγωνία για το μέλλον των παιδιών τους. Οι ανάγκες διαρκώς αυξάνονται, γίνονται όλο και πιο σύνθετες κι επειδή πρόκειται για δομές που απαιτούν εξειδικευμένη εκπαίδευση, οι προσληφθέντες πότε θα εκπαιδευτούν, πότε θα εργαστούν;

Πρόκειται για εξαγγελίες που στόχο έχουν να λειτουργήσουν πυροσβεστικά στις όποιες αντιδράσεις εργαζομένων. Να δουλέψουν αποπροσανατολιστικά από το αίτημα αιχμής για μόνιμους μαζικούς διορισμούς. Να αποσπάσουν τη συναίνεση του λαού για την καταστρατήγηση εργασιακών δικαιωμάτων. Να νομιμοποιήσουν στη συνείδησή του τη βαρβαρότητα.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1862 Καταπλέει στο λιμάνι του Πειραιά η βασιλική θαλαμηγός, αλλά ο Οθωνας και η Αμαλία δεν τολμούν να βγουν στην προκυμαία, που συγκλονίζεται από αντιμοναρχικές εκδηλώσεις. Την επομένη, θα φύγει για πάντα από την Ελλάδα.

1896 Πεθαίνει ο Αυστριακός συνθέτης της κλασικής μουσικής Αντον Μπρούκνερ.

1899 Ξεκινά ο δεύτερος πόλεμος μεταξύ της Βρετανικής Αυτοκρατορίας και του Ελεύθερου Κράτους των Μπόερς (Ολλανδοί άποικοι) στη Νότια Αφρική. Ο πόλεμος έληξε στις 31 Μάη 1902 με νίκη των Βρετανών.

1915 Η Βουλγαρία εισέρχεται στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο με τον ιμπεριαλιστικό συνασπισμό των Κεντρικών Δυνάμεων.

1922 Γεννιέται ο ζωγράφος Επαμεινώνδας Παπαδόπουλος.

1944 Η Βουλγαρία δέχεται τους προκαταρκτικούς όρους των συμμαχικών κυβερνήσεων, που προβλέπουν την αποχώρηση όλων των βουλγαρικών στρατευμάτων από την Ελλάδα και τη Γιουγκοσλαβία εντός 15 ημερών.

1944 Οι γερμανικές δυνάμεις κατοχής εγκαταλείπουν το Ηράκλειο της Κρήτης. Τμήματα ανταρτών μπαίνουν στην πόλη.

1963 Πεθαίνει η Γαλλίδα τραγουδίστρια Εντίθ Πιάφ (Εντίθ Τζιοβάνα Γκασιόν).

1963 Πεθαίνει ο Γάλλος ποιητής και μυθιστοριογράφος Ζαν Κοκτό.

1964 Πορεία χιλιάδων Κυπρίων πραγματοποιείται στη Λεμεσό για την απομάκρυνση των βρετανικών βάσεων.

1970 Από το Λακκί της Λέρου, 507 πολιτικοί κρατούμενοι - μέλη και στελέχη της ΕΔΑ στέλνουν γράμμα με το οποίο καταδικάζουν το διασπαστικό ρόλο των Μπριλλάκη, Δρακόπουλου και Καρρά, δηλώνουν ότι οι παραπάνω δεν μπορούν πια να εκπροσωπούν την ΕΔΑ και τονίζουν την επιτακτική ανάγκη της ανασυγκρότησης του κεντρικού της οργάνου.

1977 Η βόμβα νετρονίου συγκαταλέγεται στα κύρια θέματα συζήτησης της ετήσιας Συνόδου της Επιτροπής Πυρηνικού Σχεδιασμού του ΝΑΤΟ.
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org