Τρίτη 11 Οχτώβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Μικρότερης έντασης συγκρούσεις

Ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη κατηγόρησε χτες για μη τήρηση των συμφωνηθέντων και τις δύο πλευρές στη σύγκρουση στην Ανατολική Ουκρανία: Κυβέρνηση του Κιέβου και ηγεσίες των αυτοαποκαλούμενων Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ (θύλακες που ελέγχουν οι πολιτοφύλακες στην ευρύτερη περιοχή του Ντονμπάς). Συγκεκριμένα, εκπρόσωποι του ΟΑΣΕ, που επιβλέπουν τη λεγόμενη συμφωνία εκεχειρίας του Μινσκ, από το Φλεβάρη του 2015 και την πιο πρόσφατη το Σεπτέμβρη φέτος, ανακοίνωσαν ότι είναι πολύ περιορισμένη η πρόσβασή τους σε σημεία της γραμμής αντιπαράθεσης που έχει αποφασιστεί να αποσυρθούν οπλικά συστήματα, άνδρες και να γίνει αποναρκοθέτηση. Πάντως, αν και πιο περιορισμένα, συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί του ουκρανικού στρατού σε περιοχές της Ανατολικής Ουκρανίας και χτες χτυπήθηκαν δύο περιοχές στο Λουγκάνσκ.

Ταυτόχρονα, ο εκπρόσωπος Τύπου της ρωσικής προεδρίας, Ντμίτρι Πεσκόφ, επιβεβαίωσε ότι προετοιμάζεται μια νέα συνάντηση του «σχήματος της Νορμανδίας» (Γερμανία, Γαλλία, Ουκρανία, Ρωσία), αλλά δεν έχει καθοριστεί ακόμα ακριβής ημερομηνία. Για άλλη μια φορά, αποδεικνύεται ότι ανταγωνισμοί και επιδίωξη συμβιβασμού ανάμεσα σε ιμπεριαλιστικές δυνάμεις πάνε χέρι-χέρι.

Διαμάχη για μια ταινία

Ενδιαφέρον έχει και μια ακόμη εξέλιξη: Η κόντρα Ουκρανίας - Πολωνίας, με αφορμή το γεγονός της κυκλοφορίας από την περασμένη Παρασκευή μιας νέας ταινίας του Πολωνού σκηνοθέτη Βόιτσεχ Σμαρζόφσκι με τίτλο «Βολίν». Η ταινία αναφέρεται στην περιοχή Βολίν (μια ευρύτερη ιστορική περιοχή δυτικά του Κιέβου, στην Ουκρανία, Πολωνία και τμήματα της Λευκορωσίας) στη σφαγή χιλιάδων Ουκρανών (κυρίως γυναικόπαιδων) το 1943 - '44 από τους ναζί και τους Ουκρανούς εθνικιστές συνεργάτες τους όπως ο Στεπάν Μπαντέρα, που πολέμησαν ενάντια στον Κόκκινο Στρατό. Τέτοια αποβράσματα σήμερα τιμώνται από τις επίσημες αρχές της Ουκρανίας ως «ήρωες της ανεξαρτησίας».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ