Παρασκευή 10 Αυγούστου 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Αναγκαία η ενίσχυση της Πυροσβεστικής σε μέσα και προσωπικό

Τις κεντρικές υπηρεσίες στη Θεσσαλονίκη επισκέφθηκε ο βουλευτής του ΚΚΕ Αγγελος Τζέκης

Τη στήριξη του Κόμματος στις προσπάθειες για βελτίωση των συνθηκών, κάτω από τις οποίες το Πυροσβεστικό Σώμα, επιτελεί το δύσκολο και επικίνδυνο έργο του, εξέφρασε ο βουλευτής του ΚΚΕ Αγγελος Τζέκης, στη συνάντηση που είχε με τους πυροσβέστες, στο πλαίσιο περιοδείας που πραγματοποίησε χτες στον Πυροσβεστικό Σταθμό της οδού Μάρτη στη Θεσσαλονίκη.

Στο συγκεκριμένο κτίριο στεγάζονται η Περιφερειακή Διοίκηση Κεντρικής Μακεδονίας, η Διοίκηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Θεσσαλονίκης και ο Γ' Πυροσβεστικός Σταθμός που έχει την ευθύνη για την Ανατολική Θεσσαλονίκη. Στη διάρκεια της περιοδείας, ο βουλευτής του ΚΚΕ, ενημερώθηκε από το διοικητή της ΠΥ Θεσσαλονίκης και υποδιοικητή της Περιφέρειας, πύραρχο Κ. Χατζηαγγέλου. Συνολικά, στην Κεντρική Μακεδονία λειτουργούν 13 Πυροσβεστικές Υπηρεσίες και 14 Πυροσβεστικά Κλιμάκια, με προσωπικό 2.000 άτομα. Σ' αυτά περιλαμβάνονται οι έξι πυροσβεστικοί σταθμοί και τα δύο πυροσβεστικά κλιμάκια (Λαγκαδά και Σταυρού), που λειτουργούν στη Θεσσαλονίκη. Συνολικά είναι επανδρωμένα με 500 άτομα μόνιμο προσωπικό και 100 εποχικούς που απασχολούνται με 5μηνες συμβάσεις και κυρίως επανδρώνουν περιπολικά και πυροφυλάκια.

Ο Γ' Πυροσβεστικός Σταθμός στη Μαρτίου έχει την ευθύνη της Ανατολικής Θεσσαλονίκης (προσωπικό 92 μόνιμοι και 17 εποχικοί) και μαζί με το Β' Πυροσβεστικό Σταθμό σηκώνουν ουσιαστικά το βάρος των αναγκών της πόλης της Θεσσαλονίκης.

Από τη συζήτηση στη διάρκεια της περιοδείας, αναδείχτηκε η αναγκαιότητα δημιουργίας δύο επιπλέον πυροσβεστικών κλιμακίων σε Σοχό και Περαία, και η ενίσχυση της υπηρεσίας σε προσωπικό και εξοπλισμό. Οπως αναφέρθηκε, σημαντικό πρόβλημα αποτελεί η καθυστέρηση στην ανανέωση του στόλου των οχημάτων που στην πλειοψηφία τους είναι παλιάς τεχνολογίας.

Ενας πρώτος απολογισμός των περιπτώσεων όπου κλήθηκαν να επέμβουν οι πυροσβέστες, ανέδειξε το μέγεθος της δουλιάς τους, αλλά και το γεγονός ότι το έργο που επιτελούν, βασίζεται κυρίως στις υπεράνθρωπες προσπάθειες που καταβάλουν οι ίδιοι.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που γνωστοποίησαν, σε σχέση με πέρσι εμφανίζεται αύξηση των πυρκαγιών κατά 90%. Αντίθετα όμως, εμφανίζεται μείωση των καμένων εκτάσεων κατά 70%. Συνολικά στην Κεντρική Μακεδονία από 1 Ιούνη έως 31 Ιούλη του 2001, η Πυροσβεστική επενέβη σε 198 δασικές, 461 αγροτικές και 85 αγροτοδασικές πυρκαγιές. Από τα 744 συμβάντα, συνολικά κάηκαν 16.085 στρέμματα, εκ των οποίων τα 5.629 ήταν δασικές εκτάσεις (1.757 στρέμματα Δάσους) και τα υπόλοιπα αγροτικές.

Μιλώντας στους πυροσβέστες που βρίσκονταν στην αίθουσα ψυχαγωγίας σε αναμονή κάποιας κλήσης για επέμβαση, ο βουλευτής του ΚΚΕ Αγγ. Τζέκης αναγνώρισε πως η δουλιά των πυροσβεστών είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη και σημείωσε πως γι' αυτόν ακριβώς το λόγο θα πρέπει να υιοθετηθεί το αίτημά τους να συμπεριληφθεί το επάγγελμα στα επικίνδυνα και ανθυγιεινά και φυσικά να λαμβάνουν το αντίστοιχο επίδομα. «Το Πυροσβεστικό Σώμα δε χαίρει της προσοχής που θα έπρεπε από το κράτος. Σ' αυτό τον κλάδο δεν πρέπει να κάνουμε τσιγκουνιές. Επιτελείτε κοινωνικό έργο, το οποίο πρέπει να ανταμείψει ανάλογα η κυβέρνηση, μισθολογικά, συνταξιοδοτικά. Αλλωστε οι ανθρωποθυσίες που μετρά ο κλάδος σας, αποτελεί ξεκάθαρη ένδειξη του έργου που επιτελείτε » τόνισε ο Αγγ. Τζέκης.

Παρουσιάζοντας τη θέση του ΚΚΕ, διευκρίνισε: «Εμείς βλέπουμε την Πυροσβεστική ενταγμένη στο υπουργείο Εσωτερικών. Θα πρέπει να διαχωριστεί από τα υπόλοιπα Σώματα Ασφαλείας, διότι ο ρόλος σας είναι κοινωνικός». Επίσης πρόσθεσε πως οι πυροσβέστες αποτελούν κομμάτι των εργαζομένων και οι αγώνες που διεξάγουν το τελευταίο διάστημα σηματοδοτούν πως οι ανάγκες που έχουν οι εργαζόμενοι πρέπει να βγουν προς τα έξω. Να γίνουν γνωστές στο σύνολο της κοινωνίας και συντονισμένα μέσα από αγωνιστικές κινητοποιήσεις να διεκδικηθούν.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ