Το ΚΚΕ έχει επισημάνει έγκαιρα τις πραγματικές αιτίες που προκαλούν την καταστροφή των δασών. Είναι οι πολιτικές επιλογές για να μπορούν κάθε φορά τα μεγάλα οργανωμένα συμφέροντα να υλοποιούν τα σχέδια αισχροκέρδειας με τη γη, σε συνδυασμό με τη λιτότητα στις δαπάνες για την προστασία του περιβάλλοντος. Πότε με τις ανεξέλεγκτες εντάξεις στα σχέδια πόλης, πότε με τη διάλυση κάθε οργάνωσης πυροπροστασίας και προπάντων με την αναθεώρηση του άρθρου 24 του Συντάγματος, παρέχοντας ακλόνητο άλλοθι στους εμπρηστές, στους καταπατητές και στους οικοπεδοφάγους. Και όλα αυτά, όταν απουσιάζει ένα συνολικό πλαίσιο δασοπροστασίας, αντιπυρικής πρόληψης και αποτελεσματικής παρέμβασης.
Γι' αυτό το ΚΚΕ έχει υπογραμμίσει την ανάγκη δημιουργίας αγωνιστικού μετώπου για την προστασία του περιβάλλοντος και από τις πυρκαγιές. Και καλεί σταθερά τον ελληνικό λαό και τους φορείς να πάρουν τις σχετικές πρωτοβουλίες, υπογραμμίζοντας ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση, πρωτοβάθμια και νομαρχιακή, το συνδικαλιστικό κίνημα, οι επιστημονικοί φορείς, η νεολαία, οι κοινωνικοί φορείς, πρέπει να μετατρέψουν την οργή και αγανάκτησή τους σε πάλη για μια άλλη πολιτική και στον τομέα προστασίας των δασών.
Τα μέτρα που έχει προτείνει το ΚΚΕ είναι:
1. Πλήρης και ακριβής καταγραφή των καμένων εκτάσεων. Κήρυξη όλων ως αναδασωτέων, χωρίς εξαιρέσεις. Καμία αλλαγή στις χρήσεις γης.
2. Αμεση αντιμετώπιση με τα απαραίτητα τεχνικά και δασοτεχνικά έργα και μέτρα, ώστε να περιοριστούν οι επιπτώσεις από την καταστροφή του δάσους (πλημμύρες, κατακρημνίσεις, αύξηση θερμοκρασίας κλπ.).
3. Λεπτομερής σχεδιασμός αναδάσωσης, διαχείρισης του δάσους και αντιπυρική προστασία, με κύριο βάρος στην πρόληψη και στην οργάνωση των επίγειων δυνάμεων. Οχι βοσκή στα καμένα δάση.
4. Εφαρμογή του τεκμηρίου υπέρ του δημοσίου σε όλες τις ευαίσθητες περιοχές. Εναντίωση σε κάθε προσπάθεια ιδιωτικοποίησης της διαχείρισης των δασών και των δασικών εκτάσεων.
5. Αμεση ολοκλήρωση και εφαρμογή του δασικού κτηματολογίου. Απαγόρευση εγκατάστασης νέων οικοδομικών συνεταιρισμών. Απαλλοτρίωση, με την καταβολή αποζημίωσης από το κράτος, των δασών και δασικών εκτάσεων που ανήκουν νόμιμα σε οικιστικούς συνεταιρισμούς σε όλα τα δάση.
6. Η πολεοδόμηση είναι έργο του κράτους και δεν μπορεί να γίνεται από ιδιώτες που κερδοσκοπούν πάνω στη γη και στα δάση της χώρας.
7. Αμεση ενίσχυση των δυνάμεων πυροπροστασίας για διαρκή φύλαξη-επιτήρηση των ευαίσθητων περιοχών.
8. Καθαρισμός των ευαίσθητων περιοχών, διάνοιξη των απαραίτητων δασικών οδών, κλείσιμο των επικίνδυνων χωματερών. Βελτίωση των υποδομών.
9. Αμεση ενίσχυση των δυνάμεων πυρόσβεσης, με την κάλυψη των αναγκών σε τεχνικά μέσα, κυρίως επίγεια, και με κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό.
10. Αναβάθμιση του ρόλου της Δασικής Υπηρεσίας.
11. Είναι απαραίτητη η συγκρότηση ενιαίου φορέα δασοπροστασίας, που θα περιλαμβάνει όλο το φάσμα της (σύμφωνα με τις προτάσεις των φορέων, όπως το ΓΕΩΤΕΕ, η Δασολογική Σχολή του ΑΠΘ κ.ά.).
12. Δραστική αύξηση της χρηματοδότησης για την προστασία των δασικών οικοσυστημάτων και του φυσικού περιβάλλοντος (1% για αναδασώσεις και 1% για επενδύσεις στα δάση).
13. Κατάργηση όλης της αντιδασικής νομοθεσίας και οριστική απόσυρση των νομοσχεδίων του ΥΠΕΧΩΔΕ και του υπουργείου Γεωργίας.