ΤΖΑΚΑΡΤΑ.-
Η Πρόεδρος της Ινδονησίας, Μεγκαβάτι Σουκαρνοπούτρι, ανακοίνωσε χτες - μετά από καθυστέρηση αρκετών ημερών - τη σύνθεση της νέας, 32μελούς, κυβέρνησης, υποσχόμενη πως θα καταβάλει προσπάθειες για να σώσει τη χώρα της «από το χείλος της οικονομικής καταστροφής, της αποσχιστικής βίας και του διαμελισμού».
Η ανακοίνωση σύνθεσης του νέου κυβερνητικού σχήματος, που περιλαμβάνει «εμπειρογνώμονες», τεχνοκράτες, απλούς πολίτες, στρατηγούς εν αποστρατεία, ακόμη και πολιτικούς που είχαν αποπεμφθεί για διάφορους λόγους από την προηγούμενη κυβέρνηση, τερματίζει τα πολυποίκιλα σενάρια τριών βδομάδων που ξεκίνησαν από τις 23 Ιούλη, οπότε η Μεγκαβάτι Σουκαρνοπούτρι ανέλαβε τα καθήκοντά της αμέσως μετά την καθαίρεση του προκατόχου της, Αμπντουραχμάν Ουαχίντ, για οικονομικά και άλλα σκάνδαλα από το Σώμα της Λαϊκής Εθνοσυνέλευσης...
Από τους 32 υπουργούς που ανακοινώθηκε πως αναλαμβάνουν υπουργικά πόστα, ξεχωρίζει η περίπτωση του εν αποστρατεία στρατηγού Σουσίλου Μπαμπάνγκ Γιουντχογιόνο, ο οποίος παίρνει το υπουργείο Εθνικής Ασφάλειας. Πρώτη θέση μεταξύ του επιτελείου για το χαρτοφυλάκιο της Οικονομίας καταλαμβάνει ο απερχόμενος πρέσβης της Ινδονησίας στην Ουάσιγκτον και πρώην καθηγητής πανεπιστημίου στις οικονομικές επιστήμες, Ντοροντγιατούν Κουντγιόρνο - Τζάκτι, ο οποίος θεωρείται πως θα έχει ως προτεραιότητα τη βελτίωση των σχέσεων της Τζακάρτας με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Υπουργός Εξωτερικών χρίζεται ο Χασάν Βιραγιούδα, πρώην απεσταλμένος της Τζακάρτας στις ειρηνευτικές συνομιλίες με τους αυτονομιστές αντάρτες της οργάνωσης «Κίνημα για ένα ελεύθερο Ατσέι».
Οι αντιδράσεις που προέκυψαν από την ανακοίνωση της νέας ινδονησιακής κυβέρνησης ήταν ανάμεικτες. Οι αγορές αντέδρασαν, π.χ., θετικά στο διορισμό του οικονομολόγου Ντοροντγιατούν Κουντγιόρνο - Τζάκτι, ενώ οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων επέκριναν σφόδρα το διορισμό του εν αποστρατεία στρατηγού στη θέση του υπουργού Ασφάλειας και του ε.α. αντιστρατήγου Χεντροπριγιόνο στη θέση του επικεφαλής των κρατικών αρχών αντικατασκοπίας.
Στο τηλεοπτικό διάγγελμά της, η Μεγκαβάτι Σουκαρνοπούτρι υποστήριξε, μεταξύ άλλων, πως θα έχει ως πρώτη προτεραιότητα «την εθνική ενότητα, ενόψει της απειλής εδαφικής απόσχισης και κοινωνικής αναταραχής». Μέλλει να αποδειχθεί στο μέλλον, εάν, τελικώς, θα τα καταφέρει, μολονότι είναι αντιμέτωπη με πολλά και σοβαρά προβλήματα...