Παρασκευή 10 Αυγούστου 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ
Κορυφώνονται οι απεργιακές κινητοποιήσεις

Μαζικές ήταν οι χτεσινές κινητοποιήσεις στο Μπουένος Αϊρες

Associated Press

Μαζικές ήταν οι χτεσινές κινητοποιήσεις στο Μπουένος Αϊρες
ΜΠΟΥΕΝΟΣ ΑΪΡΕΣ.-

Εκατοντάδες χιλιάδες εργαζομένων του δημοσίου τομέα - δάσκαλοι, δημόσιοι λειτουργοί, συνδικαλιστές, φοιτητές αλλά και άνεργοι - κατέβηκαν χτες για ακόμη μια φορά στους δρόμους της πρωτεύουσας και των μεγάλων πόλεων της Αργεντινής σε μια τεράστια διαδήλωση εναντίον των μέτρων λιτότητας που λαμβάνει η κυβέρνηση του Προέδρου Φερνάνδο δε λα Ρούα ακολουθώντας τις σχετικές «οδηγίες» του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Η μαζικότατη, 48ωρη κινητοποίηση έχει στο επίκεντρό της τις μειώσεις μισθών και συντάξεων κατά 13% - ένα μέτρο που υποβαθμίζει σε ανεπανάληπτο βαθμό το λαϊκό βιοτικό επίπεδο. Η χτεσινή συγκέντρωση κατέληξε σε μια τεράστια διαδήλωση στην Πλάζα δε Μάγιο, μπροστά στο Προεδρικό παλάτι της πρωτεύουσας.

Η κυβέρνηση εξακολουθεί να τηρεί αδιάλλακτη στάση και τα νέα μέτρα λιτότητας, που επιβάλλει «για την καταπολέμηση του χρέους της χώρας» υπερψηφίστηκαν στη Γερουσία το βράδυ της Δευτέρας. Οι ανέξοδες υποσχέσεις της κυβέρνησης δε λα Ρούα ότι ζητεί «επείγουσα βοήθεια» από το ΔΝΤ, που έχει δηλώσει ότι θα επιταχύνει ένα δάνειο ύψους 1,2 δισ. δολαρίων, και οι δηλώσεις που έκανε ο υπουργός Θησαυροφυλακίου περί αιτήματος για 6-9 δισ. δολάρια ακόμη, δεν αλλάζουν το γεγονός ότι η πολιτική της σπρώχνει το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού της Αργεντινής στη φτώχεια - όπως το θέτει ο 26χρονος διαδηλωτής Κριστιάν Βαλκάλδα, «πάντοτε κόβουν από εμάς, από εκείνους που υποφέρουν. Ποτέ δε στράφηκαν στους πολυεθνικούς τραπεζίτες και στους επιχειρηματίες που έβγαλαν ένα σωρό λεφτά τα τελευταία χρόνια», εν μέσω κρίσης. Η Μάρτα Μαφέι της Συνομοσπονδίας Εργαζομένων στην Εκπαίδευση της Αργεντινής (CTERA) δηλώνει ότι «δεν υπάρχει εξαίρεση από τις μειώσεις των μισθών και των συντάξεων, τη μιζέρια και τη φτώχεια. Δεν ξεφεύγει κανένας μας». Οι διαδηλωτές προειδοποιούν για συνεχείς κινητοποιήσεις αν η κυβέρνηση δεν πάρει πίσω το μέτρο - κάτι που οι πολιτικοί και οικονομικοί αναλυτές θεωρούν «απίθανο»...


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org