Παρασκευή 10 Αυγούστου 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Ο φαύλος κύκλος της έντασης
  • Επίθεση βομβιστή αυτοκτονίας, με τουλάχιστον 15 νεκρούς, στο κέντρο της Ιερουσαλήμ
  • Με άμεσα αντίποινα απειλεί το Ισραήλ
  • Οι ΗΠΑ καταδικάζουν, και «δε βλέπουν» τον επιθετικό χαρακτήρα των ισραηλινών κινήσεων...

Νεαροί Ισραηλινοί επιτίθενται σε Παλαιστίνια. Το μίσος κοχλάζει...

Associated Press

Νεαροί Ισραηλινοί επιτίθενται σε Παλαιστίνια. Το μίσος κοχλάζει...
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ, ΒΗΡΥΤΟΣ, ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ, ΑΓΚΥΡΑ και ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ.-

Ενας βομβιστής αυτοκτονίας της οργάνωσης Ισλαμικός Τζιχάντ πυροδότησε χθες το απόγευμα τα εκρηκτικά με τα οποία είχε ζωστεί, σε μια γεμάτη κόσμο πιτσαρία της κεντρικής λεωφόρου Τζάφα της Ιερουσαλήμ, με αποτέλεσμα τουλάχιστον 15 άνθρωποι (21 σύμφωνα με άλλες εκτιμήσεις) να βρουν το θάνατο και πάνω από 90 να τραυματιστούν, δήλωσαν Ισραηλινοί αξιωματούχοι.

Η οργάνωση ανέλαβε την ευθύνη με ανακοίνωση που εστάλη με φαξ σε ΜΜΕ και γραφεία ειδησεογραφικών πρακτορείων στη Βηρυτό του Λιβάνου. Στην ανακοίνωση αναφέρεται, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το «Ασοσιέιτεντ Πρες», ότι ο βομβιστής αυτοκτονίας ήταν 23 χρόνων και λεγόταν Χουσεΐν Ομάρ Αμπού Αμσέχ. Ο Αμσέχ ανήκε στην Ταξιαρχία της Ιερουσαλήμ, το στρατιωτικό σκέλος της οργάνωσης Ισλαμικός Τζιχάντ. Η επίθεση θεωρείται η πιο αιματηρή μετά από εκείνην της 1ης Ιούνη εφέτος, σε νυχτερινό κέντρο του Τελ Αβίβ, που είχε κοστίσει 22 ζωές, περιλαμβανομένου του βομβιστή.

Πάντως, ο τελικός απολογισμός της χθεσινής επίθεσης --που κόστισε κι έξι ζωές παιδιών, σύμφωνα με τον Αβι Ζοχάρ, αρχηγό της υπηρεσίας διάσωσης «Μάγκεν Ντέιβιτ Αντόμ»-- ενδέχεται να είναι χειρότερος, σύμφωνα με τις δηλώσεις του Ισραηλινού υπουργού Δημόσιας Τάξης Ούζι Λαντάου:«τα δεδομένα που έχουμε μέχρι στιγμής κάνουν λόγο για 17 νεκρούς... αλλά ο αριθμός δεν είναι οριστικός», δήλωσε στο ισραηλινό ραδιόφωνο.

Πολίτες απομακρύνουν τραυματισμένη γυναίκα από το εστιατόριο στην κεντρική λεωφόρο Τζάφα

Associated Press

Πολίτες απομακρύνουν τραυματισμένη γυναίκα από το εστιατόριο στην κεντρική λεωφόρο Τζάφα
Η κυβέρνηση του Αριέλ Σαρόν άφηνε χθες να εννοηθεί ότι θα προβεί άμεσα σε «αντίποινα» εναντίον των Παλαιστινίων, χωρίς να αποσαφηνίζει τι είδους κινήσεις σχεδιάζει. Το βέβαιο είναι ότι θα προβεί σε αντίποινα.

Ο Ισραηλινός υπουργός Αμύνης, Μπενιαμίν μπεν Ελιέζερ, βρισκόταν χθες βράδυ σε σύσκεψη με τους αρχηγούς Επιτελείων για να μελετηθεί ο τρόπος αντίδρασης του Ισραήλ.

Ο Ισραηλινός υπουργός Ντάνι Ναβέχ δήλωσε στο CNN πως «θα κάνουμε ό,τι μπορούμε ώστε να σταματήσουμε τους τρομοκράτες που έρχονται στις πόλεις μας», χωρίς να παραλείψει να επικαλεστεί τη συνήθη ρητορική περί «άμεσης ευθύνης» του προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής: «Θεωρούμε υπεύθυνους τον Γιάσερ Αραφάτ και την Παλαιστινιακή Αρχή για τη σημερινή φρικτή επίθεση... Ο Αραφάτ έδωσε το πράσινο φως στην οργάνωση Ισλαμικός Τζιχάντ να προβεί σε τέτοιες βομβιστικές επιθέσεις. Απελευθέρωσε από τις φυλακές τρομοκράτες με αίμα στα χέρια τους».

Ο υπουργός Επικοινωνιών του Σαρόν, ο Ρέβεν Ρίβλιν, κάλεσε για άμεσα αντίποινα: «οι Παλαιστίνιοι... πρέπει να πληρώσουν για την πολιτική της ηγεσίας τους», είπε.

Ο δήμαρχος της Ιερουσαλήμ Εχούντ Ολμέρτ δήλωνε παράλληλα «είμαστε σε πόλεμο και σε έναν πόλεμο υπάρχουν δυστυχώς περιπτώσεις που δεν μπορείς να αποφύγεις τις απώλειες», προσθέτοντας ότι «θα δράσουμε ώστε να πλήξουμε και να σκοτώσουμε τον κάθε έναν από τους υπεύθυνους για τον τρόμο». Στη λεωφόρο έξω από το εστιατόριο, που ήταν γεμάτη συντρίμμια και αίμα, συγκεντρώθηκαν νεαροί που φώναζαν «θάνατος στους Αραβες». Και μερικά τετράγωνα μακρύτερα, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, έξαλλοι Ισραηλινοί επιτέθηκαν σε Παλαιστίνιους.

Σκηνή καταστροφής. Η χτεσινή επίθεση αυτοκτονίας κόστισε τουλάχιστον 15 ζωές

Associated Press

Σκηνή καταστροφής. Η χτεσινή επίθεση αυτοκτονίας κόστισε τουλάχιστον 15 ζωές
Η Παλαιστινιακή Αρχή επέστρεψε τις κατηγορίες στην Ισραηλινή κυβέρνηση. Από την Πόλη της Γάζας, ο υπουργός Πληροφόρησης και Πολιτισμού της Παλαιστινιακής Αρχής Γιάσερ Αμπεντ Ράμπο, αφού καταδίκασε την επίθεση αυτοκτονίας τονίζοντας πως «είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι σε πράξεις βίας κατά αμάχων», απέδωσε την ευθύνη «στις πολιτικές της κυβέρνησης Σαρόν... θεωρούμε τον Σαρόν υπεύθυνο γι' αυτό που έγινε σήμερα στην Ιερουσαλήμ. Αυτός προκάλεσε τους Παλαιστίνιους και αυτό μάλλον ευχόταν». Πρόσθεσε, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο, πως «οι πράξεις βίας και τρομοκρατίας είναι το αποτέλεσμα της πολιτικής δολοφονιών του Ισραηλινού πρωθυπουργού, η Παλαιστινιακή Αρχή δε φέρει την ευθύνη». Η Χανάν Ασράουϊ δήλωσε επίσης ότι «(οι Ισραηλινοί) ψάχνουν στη λάθος διεύθυνση τους υπεύθυνους. Θα έπρεπε να κοιτάξουν δίπλα τους. Δε νομίζω ότι η πολιτική του Σαρόν, η πολιορκία ενός λαού, είναι μια υπεύθυνη πολιτική». Καταλήγοντας: «δεν μπορείς να αποδίδεις συλλογική ενοχή σ' ένα λαό».

Κι άλλα επεισόδια

Η επίθεση στο εστιατόριο δεν ήταν το μόνο χθεσινό σοβαρό επεισόδιο. Σε επίθεση ενόπλων στην πόλη Τουλκαρέμ της Δυτικής Οχθης, ένας Ισραηλινός στρατιώτης βρήκε το θάνατο, και, σε αντίποινα, άρματα μάχης του Ισραηλινού στρατού έπληξαν φυλάκιο των παλαιστινιακών αρχών ασφαλείας, με αποτέλεσμα τουλάχιστον 3 άνδρες τους να τραυματιστούν.

Η νέα κορύφωση της βίας στη Μέση Ανατολή φαίνεται πως θα διαρκέσει: ο Ράμπο δήλωσε ότι «περιμένουμε ότι οι δολοφονίες θα ενταθούν» από πλευράς Ισραήλ, προκαλώντας τις επιθέσεις των παλαιστινιακών εξτρεμιστικών οργανώσεων - σε ένα φαύλο κύκλο δίχως ορατό τέλος. Η ανακοίνωση της οργάνωσης Ισλαμικός Τζιχάντ ανέφερε ότι η επίθεση, «μέρος της απάντησής μας στις άνανδρες δολοφονίες», θα συνεχιστούν: «κι άλλοι (βομβιστές αυτοκτονίας) έχουν ήδη ξεκινήσει».

Κατά τραγικά επίκαιρο τρόπο, ο υπουργός Εξωτερικών Σιμόν Πέρες είχε δηλώσει χθες, μόλις λίγες ώρες πριν την επίθεση, ότι «η άρνηση του Σαρόν να αρχίσει διάλογο ώσπου να σταματήσει η βία», επί της ουσίας «δίνει δικαίωμα βέτο στους εξτρεμιστές». Οπως είπε, «αν λέμε ότι δε συζητάμε μέχρι να παύσει το πυρ, αυτό σημαίνει ότι ο κάθε οπλοφόρος μπορεί να αποφασίζει αν θα υπάρχει διάλογος ή όχι».

11 μήνες μετά την έναρξη της νέας Ιντιφάντα, ο απολογισμός γίνεται κάθε μέρα και βαρύτερος - ήδη έχει φθάσει τους 561 νεκρούς Παλαιστίνιους και τους 148 Ισραηλινούς -, και τα πράγματα χειροτερεύουν διαρκώς. Η απόφαση των Ενόπλων Δυνάμεων του Ισραήλ να χαλαρώσουν τους κανόνες εμπλοκής των στρατιωτών τους, δίνοντάς τους το ελεύθερο να ανοίγουν πυρ εναντίον όποιου θεωρούν ύποπτο, που επιβεβαιώνει χθεσινό ρεπορτάζ της εφημερίδας Τζερούσαλεμ Ποστ, αποτελεί εκτός όλων των άλλων και παραβίαση της συμφωνίας εκεχειρίας που είχε «πετύχει» ο διευθυντής της CIA Τζορτζ Τένετ την 13η Ιούνη. Αν και η σχετική ανακοίνωση του στρατού αναφέρει πως «δε δίνουμε άδεια να ανοίγουν οι στρατιώτες πυρ αδιακρίτως κατά Παλαιστινίων», στην πράξη η διαταγή που δόθηκε σημαίνει αυτό ακριβώς - ότι αν κάποιος φαντάρος θεωρήσει ότι ένας Παλαιστίνιος ετοιμάζεται να επιτεθεί, θα μπορεί να πυροβολεί πρώτος, θεωρώντας ότι βρίσκεται σε... νόμιμη άμυνα!

Αμερικανική υποκρισία

Η χθεσινή δήλωση του Αμερικανού Προέδρου Τζορτζ Ουόκερ Μπους ότι «καταδικάζει σθεναρά» την επίθεση στο εστιατόριο και η επίκληση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ προς τους Παλαιστινίους «να κάνουν ό,τι μπορούν στο πλαίσιο των δυνάμεών τους για να αποτρέψουν το να συμβεί κάτι τέτοιο ξανά» αποτελούν άλλο ένα δείγμα της υποκρισίας της αμερικανικής πολιτικής στην περιοχή. Η επίθεση αποτελεί απάντηση στην πολιτική των «επιλεκτικών φόνων» του Ισραήλ με ελικόπτερα κατασκευασμένα στις ΗΠΑ, που πουλήθηκαν στο Ισραήλ για την άμυνά του, αλλά χρησιμοποιούνται για επιθετικό ρόλο.

Αλλά παρά το ότι υπάρχει νόμος στις ΗΠΑ, ο οποίος απαιτεί να μην χρησιμοποιούνται τα αμερικανικά οπλικά συστήματα για επιθετικούς σκοπούς και προβλέπει κυρώσεις για όποια χώρα τον παραβαίνει, η Ουάσινγκτον δεν έχει καμία πρόθεση να τον εφαρμόσει στην περίπτωση του Ισραήλ. Το επιβεβαίωσε χθες ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Ρίτσαρντ Μπάουτσερ, λέγοντας ότι «δε βλέπουμε στοιχεία» (δηλαδή τα βλέπουν, αλλά δεν τα εκλαμβάνουν ως τέτοια) ότι η χρήση των αμερικανικών όπλων είναι «ανάρμοστη». Δηλαδή οι πρόσφατοι «επιλεκτικοί φόνοι» στελεχών της Χαμάς που όχι και τόσο «επιλεκτικά» κόστισαν και τις ζωές δύο παιδιών Παλαιστινίων ήταν «αυτοάμυνα» - αυτό ισχυρίζεται το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών...

Και τέτοιες δηλώσεις και κινήσεις ρίχνουν λάδι, ακριβώς, στη Μεσανατολική φωτιά...

  • Αργά χθες βράδυ το παλαιστινιακό κίνημα Χαμάς διεκδίκησε την ευθύνη της επίθεσης αυτοκτονίας σε εστιατόριο στο κέντρο της Ιερουσαλήμ, διαψεύδοντας, με ανακοίνωσή της που εστάλη στο Γαλλικό Πρακτορείο, ότι επρόκειτο για ενέργεια της οργάνωσης Ισλαμικός Τζιχάντ.

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ