Παρασκευή 10 Αυγούστου 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ - ΗΠΑ
«Πιθανό» πλήγμα αμερικανικού μαχητικού

ΒΑΓΔΑΤΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Αξιωματούχος της Ιρακινής Αεράμυνας δήλωσε χθες στο Ιρακινό Πρακτορείο ότι ενδέχεται να «επλήγη» από ιρακινά πυρά την Τετάρτη ένα αεροσκάφος της αγγλο-αμερικανικής δύναμης που περιπολεί τις περιοχές «απαγόρευσης πτήσεων», τις οποίες η Βαγδάτη δεν αποδέχεται.

Ο αξιωματούχος είπε ότι αεροσκάφη που κατά την ιρακινή άποψη «παραβίασαν τον εναέριο χώρο μας ερχόμενα από την Τουρκία» έριξαν 222 βόμβες και πυραύλους, ενώ τα ιρακινά πυρά πάνω από τις πόλεις Νταχούκ, Νίνεβα και Ιρμπίλ «υπάρχουν στοιχεία ότι έπληξαν ένα από τα επιτιθέμενα μαχητικά αεροπλάνα».

Την πληροφορία έσπευσε να διαψεύσει, μιλώντας στο πρακτορείο Ρόιτερς, εκπρόσωπος της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας στη βάση του Ιντσιρλίκ της Τουρκίας: «Πρόκειται για ψεύδος. Τα αεροσκάφη μας πέταξαν χθες, αλλά επέστρεψαν με ασφάλεια. Εκτοξεύτηκαν πυρά εναντίον ενός από τα αεροσκάφη μας, το οποίο δεν απάντησε», δήλωσε.

Ρεπορτάζ στο αραβικό Τύπο επιμένουν ότι επίκειται μια μεγάλης έκτασης αμερικανική επίθεση εντός εβδομάδων, συμπληρώνει το πρακτορείο Ρόιτερς, ενώ οι ΗΠΑ απέρριψαν το κάλεσμα του Σαντάμ Χουσεΐν να «σταματήσουν να στέλνουν τα μαχητικά τους στον ιρακινό εναέριο χώρο». Η εκπρόσωπος του Πενταγώνου Βικτόρια Κλαρκ είπε ότι «θα συνεχίσουμε τις περιπολίες μας», ενώ απείλησε πως «θα απαντήσουμε, σε χρόνο και τόπο που θα επιλέξουμε, στον κίνδυνο που τίθεται για τους πιλότους μας».


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org