Τετάρτη 28 Σεπτέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Προσδοκίες από τη συνεργασία με τη Βρετανία

ΑΓΚΥΡΑ.--

Εντονο ενδιαφέρον προκάλεσε στα αστικά επιτελεία της Τουρκίας η επίσκεψη που ολοκλήρωσε χτες στη χώρα ο Βρετανός ΥΠΕΞ, Μπορίς Τζόνσον, που μεταξύ άλλων εξέφρασε την ελπίδα του για μια «γιγάντια εμπορική συμφωνία μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και Τουρκίας».

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσε με τον Τούρκο ομόλογό του, ο Τζόνσον στάθηκε στη δύναμη που θα διατηρήσει η συνεργασία των δύο χωρών και μετά την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ, παίνεψε την ποιότητα των τουρκικών προϊόντων και περηφανεύτηκε που η χώρα του αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους εισαγωγείς τους. Μεταξύ άλλων, ο Τζόνσον υποστήριξε - κατά τη «Σαμπάχ» - ότι οι δύο χώρες έχουν παρόμοιες θέσεις στο ζήτημα της Συρίας, λέγοντας πως «ο κόσμος κατανοεί ότι η Τουρκία έχει κεντρική σημασία για την ασφάλεια του κόσμου και της ζωής μας». Επιπλέον, αναφερόμενος στον «γκιουλενισμό» τον περιέγραψε «νέα κατάσταση για το Ηνωμένο Βασίλειο» και πρόσθεσε ότι «πρέπει σοβαρά να εξετάσουμε όλα τα σημάδια αυτής της οργάνωσης του Γκιουλέν στη χώρα μας».

Να σημειωθεί ότι σε χτεσινή ανταπόκριση του ΑΠΕ από την Κωνσταντινούπολη, αναφέρεται ότι τις τελευταίες μέρες υπήρξαν «σενάρια» περί νέας απόπειρας πραξικοπήματος στην Τουρκία, στην οποία ορισμένοι εμπλέκουν τη Βρετανία. Στο ίδιο τηλεγράφημα γίνεται αναφορά σε συνέντευξη του αντιπροέδρου του ακροδεξιού «Κόμματος της Πατρίδας», Χασάν Ατίλα Ουγούρ, στην εφημερίδα «Γιενί Σαφάκ», που μίλησε για προσπάθειες δημιουργίας «εκρηκτικής κατάστασης» στην Τουρκία, με νέα απόπειρα πραξικοπήματος μέχρι το Νοέμβρη, στην οποία θα «συμβάλουν» και κινήσεις του (ισλαμιστή επιχειρηματία και ιμάμη, πρώην συμμάχου του ΑΚΡ) Γκιουλέν αλλά και του ΡΚΚ. Ο Ουγούρ ισχυρίστηκε μάλιστα ότι με αυτά τα σχέδια συνδέονται και διάφορες επαφές Βρετανών με ισχυρές κουρδικές οικογένειες στη νοτιοανατολική Ασία, ενώ επικαλέστηκε και δημοσίευμα του βρετανικού Τύπου περί ενδεχομένου μετακίνησης στην Τουρκία 10.000 Βρετανών στρατιωτών από τις βάσεις στην Κύπρο με σκοπό την προστασία των Βρετανών πολιτών.

Πάντως, πληροφορίες άλλων ΜΜΕ της περιοχής (π.χ. κυπριακή «Καθημερινή») κατέγραφαν χτες ότι «σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, στο πρόσωπο της Βρετανίας η Αγκυρα βρίσκει έναν σύμμαχο, ο οποίος παρουσιάζει ενδιαφέρον για τη λίστα προτεραιοτήτων της τουρκικής πλευράς σε μια σειρά σημαντικών ζητημάτων».

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, χτες έγινε γνωστό ότι αποπέμφθηκαν ακόμα 87 πρόσωπα από τη δύναμη της ΜΙΤ (Μυστικές Υπηρεσίες) στο πλαίσιο των ερευνών για την απόπειρα πραξικοπήματος και την «εξάρθρωση» της οργάνωσης του Γκιουλέν, ενώ ήδη διενεργείται ποινική έρευνα σε βάρος των 52.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ