Τετάρτη 28 Σεπτέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Εντείνονται οι διεργασίες για διχοτομικό σχέδιο

Οι διαφωνίες παραμένουν, αλλά και η προθυμία όλων των πλευρών να συνεχιστεί το παζάρι

Ο ρόλος της Κύπρου ως «παρόχου ασφάλειας» έχει κρίσιμη θέση στις συνομιλίες (φωτ. βρετανικό αεροσκάφος στο Ακρωτήρι, απ' όπου εξορμούν βομβαρδιστικά προς Συρία - Ιράκ)

Copyright 2016 The Associated

Ο ρόλος της Κύπρου ως «παρόχου ασφάλειας» έχει κρίσιμη θέση στις συνομιλίες (φωτ. βρετανικό αεροσκάφος στο Ακρωτήρι, απ' όπου εξορμούν βομβαρδιστικά προς Συρία - Ιράκ)
ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Κλιμακώνονται οι διεργασίες γύρω από το Κυπριακό, καθώς όπως είπε και ο ειδικός σύμβουλος του γγ του ΟΗΕ, Εσπαν Μπαρθ Αϊντε, σύντομα θα υπάρξει νέα «τριμερής», εννοώντας νέα συνάντηση, αντίστοιχη με αυτή που είχαν την Κυριακή στη Νέα Υόρκη ο γγ του Οργανισμού, Μπαν Κι Μουν, ο Κύπριος Πρόεδρος, Ν. Αναστασιάδης, και ο ηγέτης του ψευδοκράτους, Μ. Ακιντζί.

Μιλώντας στην τουρκοκυπριακή εφημερίδα «Χαβαντίς», ο Αϊντε υπενθύμισε ότι «ο χρόνος είναι ζωτικής σημασίας... ξέρουμε ότι δεν θα περιμένουμε αυτό το παράθυρο ευκαιρίας να είναι ανοικτό για πολύ καιρό».

Χτες, ο Ν. Αναστασιάδης είχε στο Λονδίνο συνάντηση με τη Βρετανίδα πρωθυπουργό Τερέζα Μέι, μετά την οποία ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, είπε πως η Βρετανία εξέφρασε την ετοιμότητά της να βοηθήσει, είτε στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ασφαλείας είτε διαφορετικά, λαμβάνοντας υπόψη το ρόλο που διαδραματίζει παραδοσιακά στο Κυπριακό, ενώ υποστήριξε και ότι «δεν διεκδικεί τον όποιον ρόλο εγγυήτριας δύναμης, αλλά είναι έτοιμη να διαδραματίσει τον όποιο ρόλο της ζητηθεί και οποίος (ρόλος) συμφωνηθεί και από τις δύο κοινότητες».

Παρεμβάσεις και τακτικισμοί

Στο μεταξύ, εν αναμονή και του νέου γύρου εντατικών συνομιλιών που θα ξεκινήσει, αν και παραμένουν σημαντικές διαφωνίες, όλες οι πλευρές δηλώνουν αποφασισμένες να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις για «λύση» μέσα στους επόμενους μήνες. Σε αυτό το πλαίσιο, διαρρέουν (τυχαία;) πληροφορίες όπως ότι η Αγκυρα επιμένει στην παραμονή των τουρκικών στρατευμάτων χωρίς κανένα χρονοδιάγραμμα αποχώρησης (βλ. «Φιλελεύθερος»).

Σε συνέντευξή του στο τουρκικό πρακτορείο «Αναντολού», εκφράζει ανησυχία για τις «εγγυήσεις» της συμφωνίας, αλλά επιβεβαιώνοντας το διχοτομικό χαρακτήρα της λύσης που ετοιμάζεται, υπογράμμισε: «Γίνεται λόγος για μια διζωνική ομόσπονδη δομή και μια από τις δύο ζώνες θα είναι η τουρκοκυπριακή συνιστώσα πολιτεία, η οποία θα έχει ξεχωριστή αστυνομία, κάτι που δεν υπήρχε στο παρελθόν. Στη μεικτή αστυνομική δύναμη θα υπάρχουν και Τουρκοκύπριοι αστυνομικοί. Τώρα θα υπάρχουν ξεχωριστοί θεσμοί μας, δικαστήριά μας, βουλή μας και κυβέρνησή μας...». Επίσης, σε παρέμβασή του, ο Σερντάρ Ντενκτάς, «αναπληρωτής πρωθυπουργός» και «υπουργός οικονομικών» του ψευδοκράτους, είπε ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά δεν είναι προετοιμασμένη οικονομικά για λύση, λόγω του αποκλεισμού της από τη διεθνή κοινότητα. Μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή, ο Ντενκτάς ανέφερε πως όλα τα κράτη - μέλη της ΕΕ είχαν μια μεταβατική περίοδο 10 ετών, όμως η τουρκοκυπριακή πλευρά δεν θα λάβει παρόμοια περίοδο και εκφράζοντας πάλι αντιρρήσεις για την πορεία των διαπραγματεύσεων, σχολίασε ότι αν ζούσε ο πατέρας του, Ραούφ, θα πρότεινε να πάνε σε λύση με ανεξάρτητο κράτος.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ