Τετάρτη 28 Σεπτέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Οξύνεται η ρωσο-αμερικανική κόντρα...

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών δημοσιοποίησε μέρος των συμφωνιών με τις ΗΠΑ, προκαλώντας τες να τις δώσουν στη δημοσιότητα

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΜΟΣΧΑ.--

Εντείνονται οι κόντρες ΗΠΑ - Ρωσίας όσον αφορά στις συμφωνίες που έχουν πετύχει έως τώρα, αλλά αδυνατούν να εφαρμόσουν στο σύνολό τους στην περίπτωση της Συρίας.

Χτες, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών πίεσε τις ΗΠΑ να συμφωνήσουν στη δημοσιοποίηση «όλου του πακέτου» των συμφωνιών για τη Συρία, επιλέγοντας να δημοσιοποιήσει ...μέρος αυτών των συμφωνιών με διαφορετικές ημερομηνίες (Φλεβάρη, Μάρτη, Ιούλη και Σεπτέμβρη), στις οποίες συμπεριλαμβάνεται η τελευταία, που τέθηκε σε εφαρμογή στις 12 Σεπτέμβρη για την «εκεχειρία» στο Χαλέπι αλλά τερματίστηκε άδοξα, προτού καλά καλά εφαρμοστεί, μετά τις προβοκατόρικες επιθέσεις αρχικά σε θέση του συριακού στρατού στο Ντέι Εζόρ (17/9) και έπειτα σε κομβόι ανθρωπιστικής βοήθειας (19/9)...

Το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων ΤΑΣΣ σημείωσε πως χτες το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών δημοσιοποίησε «μέρος των συμφωνιών» με τις ΗΠΑ, μεταξύ των οποίων είναι και μία με ημερομηνία 15/7/16, όπου αναφέρεται με σαφήνεια η δημιουργία ενός συντονιστικού κέντρου επιχειρήσεων ΗΠΑ - Ρωσίας για το μοίρασμα μυστικών υπηρεσιών και στρατιωτικών ενεργειών για τον καθορισμό στόχων σε περιοχές όπου δρουν τζιχαντιστές και στο οποίο αναφερόταν η συμμετοχή ειδικών και Σύρων αξιωματούχων! Αξιωματούχων δηλαδή της κυβέρνησης του Προέδρου Μπασάρ Ασαντ, την οποία η Ουάσιγκτον αμφισβητεί και με την οποία δεν συνεργάζεται...

Αλλο κείμενο που δημοσιοποιήθηκε χτες είναι η τελευταία ρωσο-αμερικανική συμφωνία «εκεχειρίας» στο Χαλέπι, στην οποία υπογραμμίζεται ότι οποιαδήποτε πλευρά (ΗΠΑ ή Ρωσία) μπορεί να αποχωρήσει εφόσον θεωρήσει πως δεν τηρούνται οι όροι της συμφωνίας. Η ρωσική ειδησεογραφική ιστοσελίδα «Σπούτνικ», επικαλούμενη σχόλιο του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, αναφέρει επιπλέον πως η άρνηση της Ουάσιγκτον να δημοσιοποιήσει τις συμφωνίες έως τώρα με τη Ρωσία για τη Συρία «εγείρει ορισμένα ζητήματα σχετικά με το εάν οι ΗΠΑ είναι ειλικρινείς ή όχι» στις προθέσεις τους να ξεχωρίσουν τη συριακή αντιπολίτευση από το «Μέτωπο Νούσρα» και να πραγματοποιήσουν κοινές επιχειρήσεις (με τη Μόσχα) «κατά των τρομοκρατών και των συνεργών τους στο έγκλημα που δεν σταματούν τις εχθροπραξίες».

Και ενώ η κυβέρνηση Ομπάμα φάνηκε να τηρεί χτες σιγήν ιχθύος απέναντι στο «γάντι» που της έριξε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, η Μπουτέινα Σααμπάν, σύμβουλος του Σύρου Προέδρου, Μπασάρ Ασαντ, μιλώντας χτες σε αραβικό δίκτυο κατηγόρησε την κυβέρνηση των ΗΠΑ για αδυναμία στην αντιμετώπιση και εφαρμογή «ακόμη και συμφωνιών που υπέγραψε με τη Ρωσία», κατηγορώντας το Πεντάγωνο (όπως έκανε προχτές και ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ...) ότι «δεν ακούει τις εντολές του Προέδρου Ομπάμα» και ότι υποβαθμίζει (τη ρωσο-αμερικανική συμφωνία) μέσα στο Κογκρέσο. Τόνισε έτσι ότι οι συμφωνίες αυτές δεν μπορούν να εφαρμοστούν «όσο δεν λύνεται το πρόβλημα στο εσωτερικό της αμερικανικής κυβέρνησης», ότι η συριακή ηγεσία «είναι κύριο μέρος σε αυτές τις διαβουλεύσεις» για κάθε σημείο της συμφωνίας και υπογράμμισε ότι η Ρωσία διαφέρει με τη Δύση γιατί σέβεται την αυτοκυριαρχία χωρών και συμμάχων. Υποστήριξε ακόμη (σύμφωνα με απόσπασμα δηλώσεων που έδωσε το συριακό πρακτορείο SANA) ότι η Ρωσία «δεν συμφώνησε σε καμία λεπτομέρεια που αφορά τη Συρία προτού πάρει τη συναίνεση της συριακής ηγεσίας».

Εντείνονται οι μάχες στο Χαλέπι

Το ίδιο διάστημα οι επιχειρήσεις στο Χαλέπι συνεχίζονται αμείωτες, με το αντικυβερνητικό «Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων» που εδρεύει στο Λονδίνο να υποστηρίζει πως ο συριακός στρατός προέλασε χτες σε βάρος αντικαθεστωτικών στην Παλιά Πόλη. Επιπλέον, η συριακή τηλεόραση μετέδωσε πως στρατεύματα κατέλαβαν τη συνοικία Φαραφίρα, που βρίσκεται κοντά στην αρχαία ακρόπολη του Χαλεπιού.

Στην Μπρατισλάβα, ο επικεφαλής του ΝATO, Γενς Στόλτενμπεργκ, θυμήθηκε το «διεθνές δίκαιο» και ισχυρίστηκε πως οι επιθέσεις στο Χαλέπι συνιστούν «κατάφωρη παραβίασή του». Κάλεσε μάλιστα τη Ρωσία να κάνει «αξιόπιστες προσπάθειες για την αποκατάσταση της εκεχειρίας».

Στο Βερολίνο, η καγκελάριος της Γερμανίας, Αγκελα Μέρκελ, εξέφρασε επιφυλάξεις για το αν μια ζώνη απαγόρευσης των πτήσεων θα μπορούσε να επιβληθεί στη Συρία, δεδομένης της κατάστασης που επικρατεί εκεί.

Ο Ιρανός Πρόεδρος, Χασάν Ροχανί, δήλωσε πως η χώρα του θα συνεχίσει να υποστηρίζει τη Συρία στη μάχη της εναντίον της τρομοκρατίας και να πολεμά «για την εγκαθίδρυση της ασφάλειας στην περιοχή».

Τέλος, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, υποστήριξε πως η συνεργασία συμμάχων της Αγκυρας με τους Κούρδους της Συρίας σε μια ενδεχόμενη επίθεση για την ανακατάληψη της πόλης Ράκα «θα έθετε σε κίνδυνο το μέλλον της Συρίας».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ