Τετάρτη 28 Σεπτέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΦΙΛΙΠΠΙΝΕΣ
Ετοιμότητα για διάφορες αντιλαϊκές κολεγιές

ΜΑΝΙΛΑ.--

Οτι η κυβέρνησή του είναι έτοιμη να συνδιαλλαγεί με πολλά ιμπεριαλιστικά κέντρα και να πρωτοστατήσει σε διάφορες αντιλαϊκές κολεγιές επιβεβαίωσε ο Πρόεδρος των Φιλιππίνων, Ροντρίγκο Ντουτέρτε. Αντιδρώντας σε πρόσφατες επιφυλάξεις του «Στάνταρντ εντ Πουρς» (χρηματοπιστωτικός όμιλος με έδρα στις ΗΠΑ) για το επενδυτικό περιβάλλον της χώρας, δήλωσε «δε με νοιάζει» και πρόσθεσε: «Είμαι έτοιμος να μη διαρρήξω αληθινά τους δεσμούς με τις ΗΠΑ, αλλά θα ανοίξουμε συμμαχίες με την Κίνα και τον ...Μεντβέντεφ (σ.σ. πρωθυπουργό της Ρωσίας)».

Ο Φιλιππινέζος Πρόεδρος εξήγησε ότι σύντομα θα επισκεφτεί και το Πεκίνο και τη Μόσχα, ενώ σε άλλο σημείο της παρέμβασής του ανέδειξε την προθυμία του να στρώσει με ροδοπέταλα το δρόμο για όσους θέλουν να «αξιοποιήσουν» τον πλούτο του λαού του. «Θα ανοίξω τις Φιλιππίνες γι' αυτούς (σ.σ. τους επενδυτές) να κάνουν μπίζνες, συμμαχίες εμπορικές». Συνέχισε, μάλιστα, σημειώνοντας ότι θα επιταχύνει την απελευθέρωση των στρατηγικής σημασίας κλάδων των Τηλεπικοινωνιών και Αερομεταφορών για την κατάσταση, στους οποίους ασκείται κριτική για «έλλειψη ανταγωνιστικότητας».

Τον τελευταίο καιρό, οι αμφιταλαντευόμενες δηλώσεις Ντουτέρτε δίνουν τροφή σε σενάρια για «δοκιμασίες» στις σχέσεις ΗΠΑ - Φιλιππίνες, αν και ο ίδιος έχει ξεκαθαρίσει πως δε θέλει διακοπή αλλά επανακαθορισμό των συνεργασιών της χώρας. Με αυτή την τακτική, σε νέες του δηλώσεις κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι επιδιώκουν «στρατιωτική σύγκρουση» σε Ασία - Ειρηνικό και εκείνος «δεν θα ακολουθήσει».

Πάντως, τη Δευτέρα και η πρεσβεία των ΗΠΑ στη Μανίλα επιβεβαίωσε τις διμερείς ασκήσεις που θα γίνουν τον επόμενο μήνα, στο πλαίσιο των οποίων για δυο βδομάδες θα βρεθούν στη χώρα δύο πολεμικά αεροσκάφη C-130 και μια δύναμη 100 ανδρών.

Στην Ουάσιγκτον, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μαρκ Τόνερ, τόνισε πως η συνεργασία ΗΠΑ - Φιλιππίνων παραμένει σθεναρή και συμπλήρωσε ότι «οι ΗΠΑ έχουν μια ισχυρή παρουσία για την ασφάλεια σε Ασία - Ειρηνικό, αλλά σίγουρα δεν αποζητούμε στρατιωτική δράση ενάντια σε κανέναν».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ