Τετάρτη 21 Σεπτέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ
Διαπιστευτήρια στις ΗΠΑ, με στόχο την προσέλκυση «επενδυτών»

«Μέλι» έσταζε πάλι ο Αλ. Τσίπρας για την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης των ΗΠΑ... (φωτ. με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο, Τζο Μπάιντεν)

Andrea Bonetti

«Μέλι» έσταζε πάλι ο Αλ. Τσίπρας για την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης των ΗΠΑ... (φωτ. με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο, Τζο Μπάιντεν)
Με «ατού» την κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής και τη γεωστρατηγική θέση της χώρας, ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, μιλώντας χτες στο φόρουμ «Concordia Summit», στη Νέα Υόρκη, έθεσε ως άμεση προτεραιότητα το ζήτημα της διαχείρισης του ελληνικού κρατικού χρέους, η οποία σε κάθε περίπτωση θα συνοδευτεί από νέα αντιλαϊκά μέτρα.

«Η στιγμή αυτή είναι τώρα», τόνισε χαρακτηριστικά, λέγοντας πως «ως το τέλος του 2016 ο ορίζοντας πρέπει να είναι ξεκάθαρος. Πριν το 2017 που είναι έτος εκλογών για πολλές ευρωπαϊκές χώρες», υποδηλώνοντας τις διαχειριστικές δυσκολίες κυβερνήσεων της Ευρωζώνης. Οπως ήταν αναμενόμενο, άφησε στο απόλυτο απυρόβλητο τις αποπληρωμές του κρατικού χρέους προς την πλευρά του ΔΝΤ...

Αποκαλυπτική ήταν και η επισήμανση του Αλ. Τσίπρα, ότι η κυβέρνηση δημιούργησε ένα φιλικό στις επενδύσεις θεσμικό περιβάλλον, με σταθερή 12ετή φορολογία για επενδύσεις άνω των 40 εκατομμυρίων ευρώ. Επιπλέον, προσκαλώντας νέους επενδυτές τόνισε πως «κάθε μέρα δίνουμε μάχη εναντίον της διαφθοράς και των συμφερόντων της ολιγαρχίας που ήταν συνδεδεμένα με το παλιό πολιτικό σύστημα και εμπόδιζαν την διαφάνεια και τον ανταγωνισμό».

Βαθύτερη εμπλοκή σε επικίνδυνους σχεδιασμούς με «ατού» τη γεωστρατηγική θέση

Σχετικά με τη γεωστρατηγική θέση της Ελλάδας, στο πλαίσιο των εντεινόμενων ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών στην ευρύτερη περιοχή, έθεσε τους παρακάτω άξονες:

-- Διαδραματίζει «σταθεροποιητικό ρόλο στα Δυτικά Βαλκάνια».

-- Υπηρετεί έναν «κεντρικό ρόλο για την Ευρώπη ως μια χώρα πρώτης γραμμής στη διαχείριση των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών» και ως χώρα που βρίσκεται «στα πλέον ευαίσθητα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ».

-- Μετατρέπεται σε «σημαντικό ενεργειακό, διαμετακομιστικό και εμπορικό κόμβο, σε μια περίοδο στην οποία αναπτύσσονται νέες διαδρομές για το φυσικό αέριο, τις σιδηροδρομικές και θαλάσσιες μεταφορές στην περιοχή».

-- Ασκεί μια «πολυδιάστατη, ενεργητική εξωτερική πολιτική, που προωθεί τη σταθερότητα και τη συνεργασία στην περιοχή μας και ευρύτερα. Ενισχύουμε τις σχέσεις με τους παραδοσιακούς συμμάχους και φίλους, ενώ αναπτύσσουμε σχέσεις με τις αναδυόμενες οικονομίες».

-- Αποτελεί «πυλώνα σταθερότητας και αξιόπιστο συνομιλητή στην Ανατολική Μεσόγειο και την ευρύτερη περιοχή, στην οποία η κατάσταση ασφαλείας διαρκώς επιδεινώνεται».

«Επιβράβευση» στην πολιτική της κυβέρνησης των ΗΠΑ υπέρ του κεφαλαίου

Ταυτόχρονα, ο Αλ. Τσίπρας, δίνοντας διαπιστευτήρια στις κυβερνήσεις των ΗΠΑ, «επιβράβευσε» την εξίσου αντιλαϊκή πολιτική τους για διέξοδο του κεφαλαίου από την κρίση, λέγοντας ότι «η Ευρώπη, εφαρμόζοντας μια δογματική ατζέντα με πρωτοβουλία των χωρών - δανειστών της Βόρειας Ευρώπης, απέτυχε σε αυτό που κατάφεραν οι Ηνωμένες Πολιτείες υπό τη διακυβέρνηση των Δημοκρατικών: Να περιορίσουν την κρίση».

Να σημειωθεί, εξάλλου, ότι μετά την ομιλία του στο «Concordia Summit», ο Αλ. Τσίπρας συναντήθηκε με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Επικρατείας, Ν. Παππάς, συναντήθηκε στη Νέα Υόρκη, με τον Ειδικό Απεσταλμένο, Συντονιστή Διεθνών Ενεργειακών Θεμάτων και επικεφαλής του Γραφείου Ενεργειακών Πηγών του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Α. Χοχστάιν. Στο επίκεντρο της συνάντησης, σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, βρέθηκε η «διευθέτηση» του χρέους της Ελλάδας και οι ενεργειακοί σχεδιασμοί στην ευρύτερη περιοχή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ