Τρίτη 20 Σεπτέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Πυρετώδεις διεργασίες εν αναμονή εξελίξεων

Στα σκαριά σχεδιασμοί επικίνδυνοι για τους λαούς όλης της περιοχής

Από την τελευταία συνάντηση των Αναστασιάδη - Ακιντζί

Copyright 2016 The Associated

Από την τελευταία συνάντηση των Αναστασιάδη - Ακιντζί
ΛΕΥΚΩΣΙΑ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--

«Αρκετά περιεκτική αλλά και αρκετά δημιουργική» χαρακτήρισε ο Κύπριος Πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, την ημίωρη συνάντηση που είχε το βράδυ της Κυριακής με τον ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, ο οποίος - σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του - μίλησε για «άνευ προηγουμένου πρόοδο που έχει επιτευχθεί στις διαπραγματεύσεις τον τελευταίο χρόνο». Από τη μεριά του, ο Αναστασιάδης υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, «την ανάγκη της ιδιαίτερης προσοχής από όλους να μη δημιουργηθούν καταστάσεις, οι οποίες πιθανότατα, αντί να μας οδηγήσουν σε ένα θετικό αποτέλεσμα, να είναι αποτρεπτικές της προσπάθειας, μη επικεντρωνόμενοι στην ουσία και στις ανησυχίες να οδηγηθούμε σε διασκέψεις οι οποίες, ανώριμες ούσες, δεν θα αποδώσουν αυτό που θέλουμε να πετύχουμε». Για το ενδεχόμενο λύσης εντός του 2016, ο Κύπριος ηγέτης είπε ότι «αν υπάρχει θέληση υπάρχει και τρόπος και ο χρόνος».

Θυμίζουμε ότι για τις 25 Σεπτέμβρη έχει προγραμματιστεί συνάντηση μεταξύ του Αναστασιάδη, του Μουν και του ηγέτη του ψευδοκράτους, Μουσταφά Ακιντζί. Μέχρι τότε, ο Κύπριος Πρόεδρος θα συναντήσει αρκετούς διπλωμάτες και αρχηγούς κρατών, ανάμεσά τους όλους τους ηγέτες των χωρών - μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Στη συνέχεια θα βρεθεί και στο Λονδίνο για να συναντηθεί με την Βρετανίδα πρωθυπουργό, Τερέζα Μέι.

«Εναλλακτικές» επικίνδυνες για τους λαούς

Τις αντιλαϊκές εναλλακτικές που εξετάζονται με στόχο να βρεθεί συμβιβασμός βολικός για διάφορες μερίδες κεφαλαίων, επιβεβαιώνουν και μια σειρά από σενάρια ή πληροφορίες (η διασταύρωση των οποίων βέβαια δεν είναι πάντα εφικτή) που έρχονται στο φως πολύ συχνά.

Ετσι, σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα «Χουριέτ», η «τουρκοκυπριακή πλευρά αντιτάχθηκε σε πρόταση από τους Ελληνοκύπριους για την ανάπτυξη 2.500 αστυνομικών από την Ευρωπαϊκή Ενωση που θα επιχειρούν... έναντι του σημερινού συστήματος των εγγυήσεων».

Αλλωστε, πολλά ιμπεριαλιστικά κέντρα αλλά και ειδικότερα οι αστικές τάξεις της Κύπρου, της Ελλάδας, της Τουρκίας και της Βρετανίας (των οποίων τα συμφέροντα διασυνδέονται στενά με τις εξελίξεις στο Κυπριακό για μια σειρά από ιστορικούς λόγους) εμφανίζουν συστηματικά την εμπλοκή «διεθνών οργανισμών», μεταξύ άλλων και του ΝΑΤΟ, ως παράγοντα που μπορεί να εγγυηθεί θετικές εξελίξεις.

Χαρακτηριστική είναι και η συνέντευξη που παραχώρησε ο Μ. Ακιντζί στη «Χουριέτ», όπου ξεκαθαρίζει πως «αν η ελληνοκυπριακή πλευρά πει ότι "η εκ περιτροπής Προεδρία δε θα είναι ποτέ παράμετρος της λύσης" τότε αυτό σημαίνει ότι δε θα υπάρξει ποτέ συμφωνία». Συζήτηση μπορεί να γίνει μόνο για το «για ποια χρονικά διαστήματα θα εφαρμόζεται η εκ περιτροπής Προεδρία».

Ακόμα, αφού ο Ακιντζί αναφέρθηκε στο πώς ο νέος αγωγός νερού μπορεί να συμβάλει σε μεγάλη ανάπτυξη της γεωργίας στα Κατεχόμενα, δημιουργώντας μεγάλες μετακινήσεις Τούρκων στο ψευδοκράτος και σχολιάζοντας ότι «αν δεν υπάρξει λύση, τότε η ελληνοκυπριακή πλευρά ίσως γίνει γείτονας με την Τουρκία στο νησί». Σε ερώτημα αν με αυτό εννοεί ότι «η τουρκοκυπριακή διοίκηση μπορεί να γίνει πραγματικά μέρος της Τουρκίας, ο Ακιντζί είπε "δεν ξέρω πώς η δομή θα αναπτυχθεί μετά από πολλά χρόνια. Σε περίπτωση μη λύσης φυσικά (εμείς) θα θέλαμε τη συνέχεια της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου αλλά η ελληνοκυπριακή πλευρά θα πρέπει προσεκτικά να σκεφτεί πού θα οδηγήσουν η μη αναγνώριση, οι αποκλεισμοί και το αδιέξοδο"», συνέχιζε η «Χουριέτ».

Σύμφωνα με άλλα αποσπάσματα της συνέντευξης, που αναπαρήγαγε και το ΑΠΕ, ο Ακιντζί είπε πως πρέπει να υπάρξει λογική περίοδος εφαρμογής μιας πιθανής απόφασης για την απόσυρση του στρατού, ενώ πρόσθεσε πως «η Ελλάδα και η Τουρκία πλέον δεν θα μπορούν να κάνουν μονομερή επέμβαση σε μια ομόσπονδη Κύπρο», παρά μόνο «στην περίπτωση που οι Τουρκοκύπριοι αισθανθούν ότι απειλούνται».

Τέλος, σε χτεσινές του δηλώσεις σε τουρκοκυπριακά ΜΜΕ, ο Ακιντζί εξήγησε ότι με βάση τα σχέδια που εξετάζονται, εμπόριο, τουρισμός και χρηματοπιστωτικά θα είναι τομείς στους οποίους κάθε «συνιστώσα πολιτεία» θα έχει αρμοδιότητα σύναψης διεθνών συμφωνιών.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ