Τρίτη 20 Σεπτέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΗΕ
Διακήρυξη για εκμετάλλευση προσφύγων και μεταναστών ... με κάθε τρόπο

Από τις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ

Copyright 2016 The Associated

Από τις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ
ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.--

Τη 22σέλιδη «Διακήρυξη της Νέας Υόρκης για τους Πρόσφυγες και τους Μετανάστες» ενέκριναν χτες στην έδρα του ΟΗΕ δεκάδες αξιωματούχοι από τις χώρες - μέλη του διεθνούς Οργανισμού, στο πλαίσιο της πρώτης (του είδους) διεθνούς διάσκεψης για το προσφυγικό και το μεταναστευτικό ζήτημα, χύνοντας κροκοδείλια δάκρυα για το δράμα δεκάδων εκατομμυρίων προσφύγων και μεταναστών που προκαλούν οι ιμπεριαλιστές με τις επεμβάσεις τους ανά την υφήλιο.

Στη διακήρυξη - ευχολόγιο, που δεν έχει ξεκάθαρη ατζέντα, σαφείς στόχους, ούτε νομικώς δεσμευτικές αποφάσεις, κρύβονται, όπως αναμενόταν, οι πραγματικές αιτίες της μεγαλύτερης προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης που βιώνουν οι λαοί μετά το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Αντίθετα, βάζουν στο «παιχνίδι» της δήθεν ανακούφισης των εκατομμυρίων κολασμένων από τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και την καπιταλιστική βαρβαρότητα, τους θύτες τους: πέρα από τις «Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις» (μέρος των οποίων ελέγχεται και υπηρετεί αστικές κυβερνήσεις), τον - όπως αποκαλούν - «ιδιωτικό τομέα», δηλαδή τα μονοπώλια, που μέσω των πολέμων ανοίγουν νέα πεδία δράσης και «τρώγονται» με τους ανταγωνιστές τους.

Μεταξύ άλλων, στη διακήρυξη επαναβεβαιώνουν την «πίστη» τους στις αρχές και τους σκοπούς της Χάρτας του ΟΗΕ και της Παγκόσμιας Διακήρυξης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (που διατυπώθηκαν σε εποχές άλλων συσχετισμών), ζητούν εφαρμογή των διεθνών συμφωνιών για την προστασία προσφύγων και μεταναστών, επιχειρούν τη συλλογή «ακριβέστερων πληροφοριών» για τους αναξιοπαθούντες πρόσφυγες και μετανάστες και επιδιώκουν το «συντονισμό των προσπαθειών σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο για την ανακούφισή τους». Καταγγέλλουν στα λόγια «τις φυλετικές διακρίσεις, το ρατσισμό και την ξενοφοβία» κατά προσφύγων και μεταναστών και κάνουν επίκληση στην «Ατζέντα 2030 για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη», απευθύνοντας πρόσκληση σε όργανα του διεθνούς μεγάλου χρηματοπιστωτικού κεφαλαίου να παίξουν ρόλο «υπέρ των προσφύγων» όπως η Παγκόσμια Τράπεζα ή ο πρώην ευρωενωσιακός Επίτροπος (πρώην διευθυντικό στέλεχος μονοπωλίων όπως η ΒΡ και η «Γκόλτμαν Σακς») - νυν Ειδικός Αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για τη Διεθνή Μετανάστευση και Ανάπτυξη, Πίτερ Σάδερλαντ, τον οποίον κάλεσαν να ετοιμάσει σχετική έκθεση πριν το τέλος τρέχοντος έτους για την ενίσχυση της διεθνούς συνεργασίας για την «πιο ανθρώπινη αντιμετώπιση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών». Επιπλέον, δρομολογήθηκε διαδικασία για την πραγματοποίηση νέας, διακυβερνητικής συνδιάσκεψης για τις μεγάλες προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές το 2018.

Επειτα από αντιδράσεις αρκετών χωρών, από το κείμενο της τελικής διακήρυξης απαλείφθηκαν αναφορές για «δέσμευση» των χωρών - μελών προκειμένου να φροντίσουν για τη «φιλοξενία» - «επανεγκατάσταση» του 10% των 65.300.000 ξεριζωμένων προσφύγων και μεταναστών ετησίως.

Στη διάσκεψη συμμετείχε και ο Ελληνας πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, που τοποθετήθηκε με τις γνωστές γενικολογίες, την ίδια στιγμή που ευθυγραμμίζεται με τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς ΝΑΤΟ και ΕΕ.

Η πρωτοβουλία Ομπάμα με εκπροσώπους 50 μονοπωλίων

Από το πλαίσιο της περαιτέρω εκμετάλλευσης της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης από τα μονοπώλια δεν θα μπορούσε να λείψει ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, που έχει προγραμματίσει σήμερα, στο περιθώριο της Διάσκεψης του ΟΗΕ στη Ν. Υόρκη, μίνι διάσκεψη για το προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα με αξιωματούχους από τουλάχιστον 45 χώρες.

Προηγουμένως θα συναντηθεί με ανώτερα διευθυντικά στελέχη 50 μεγάλων πολυεθνικών εταιρειών, για να βρει, τάχα, πώς θα μπορούσαν να «βοηθήσουν» στην «αντιμετώπιση του προβλήματος».

Στο βήμα του ΟΗΕ δεκάδες ηγέτες

Σε αυτό το σκηνικό και με φόντο την κλιμάκωση των ιμπεριαλιστικών πολέμων και επεμβάσεων σε Συρία και ευρύτερη Μέση Ανατολή, την όξυνση της ενδοϊμπεριαλιστικής κόντρας μεταξύ Δύσης και Ρωσίας, αλλά και μεταξύ Δύσης και ανερχόμενων δυνάμεων όπως η Κίνα σε Ασία και Ειρηνικό, ξεκινά σήμερα και ολοκληρώνεται στις 26 του μήνα η γενική συζήτηση στην 71η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, με την τοποθέτηση δεκάδων ηγετών από κάθε σημείο του πλανήτη.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ