Τετάρτη 8 Αυγούστου 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ
Νέοι αμερικανικοί βομβαρδισμοί

Ενώ συνεχίζονται οι έρπουσες φήμες από το Πεντάγωνο περί ευρύτατης επίθεσης που «επίκειται» εντός ημερών...

ΒΑΓΔΑΤΗ-ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Για άλλη μια φορά εφέτος αμερικανικά βομβαρδιστικά με το πρόσχημα της «αυτοάμυνας» έναντι της ιρακινής αεράμυνας, έπληξαν «στόχους» στο Βόρειο Ιράκ χτες, μεταδίδει το Ασοσιέιτεντ Πρες, επικαλούμενο δηλώσεις Αμερικανών αξιωματούχων. Την ίδια ώρα πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι η από καιρό «προετοιμαζόμενη» αμερικανική στρατιωτική επιχείρηση σε βάρος του Ιράκ (με συνεχείς σχετικές δηλώσεις της συμβούλου του Προέδρου Μπους τζούνιορ, Κοντολίζα Ράις, αλλά και του υπουργού Αμυνας των ΗΠΑ, Ντόναλντ Ράμσφελντ) είναι πλέον ζήτημα βδομάδων, αν όχι ημερών...

Οι χτεσινοί βομβαρδισμοί έγιναν εναντίον ενός «πόστου της ιρακινής αεράμυνας», το οποίο προηγουμένως είχε εκτοξεύσει πύραυλο εδάφους-αέρος και έβαλλε με αντιαεροπορικά πυροβόλα εναντίον αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών, σύμφωνα με γραπτή δήλωση που δόθηκε στη δημοσιότητα από την Ευρωπαϊκή Διοίκηση των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ. Η δήλωση φυσικά ισχυρίζεται ότι «δικαίως» και «εν αμύνη» τα αμερικανικά μαχητικά βομβάρδισαν το Ιράκ, ενώ αξιωματούχοι αρνήθηκαν στην Ουάσιγκτον ότι επρόκειτο για «αντίποινα» για το πρόσφατο επεισόδιο που «ανησύχησε» την αμερικανική ηγεσία, το γεγονός δηλαδή ότι ένα αναγνωριστικό αεροσκάφος U2 παραλίγο να καταρριφθεί πριν μερικές μέρες.

Ο βομβαρδισμός έγινε στη Μοσούλη. Δεν υπήρξαν αναφορές από ιρακινά και διεθνή ΜΜΕ σχετικά με την ύπαρξη θυμάτων από τον αμερικανικό βομβαρδισμό - αν και είναι ακόμη πρόωρο να εξαχθεί το συμπέρασμα ότι θύματα δεν υπάρχουν.

Την περασμένη Παρασκευή, ο Ντόναλντ Ράμσφελντ είχε αναφερθεί (βλ. Ουάσιγκτον Ποστ, 4 του Αυγούστου) στο ότι η Βαγδάτη «ενίσχυσε την αεράμυνά της» και άφησε να εννοηθεί ότι οι ΗΠΑ ίσως απαντήσουν με μια επίθεση ευρύτερη από αυτήν του Φλεβάρη εφέτος: «Κάποιος τείνει να κάνει πράγματα που θα έχουν διαρκή αποτελέσματα», είχε δηλώσει με νόημα ο Αμερικανός υπουργός.

Ισως η επίθεση αυτή να συνδέεται με το ενδεχόμενο άρσης του 12ετούς (πλέον) εμπάργκο, που εξακολουθεί να θέτει η Βαγδάτη (και με σχετικό κύριο άρθρο της εφημερίδας Αλ Θάουρα τη Δευτέρα) και υποστηρίζουν πολλοί στη Δύση και στη Μέση Ανατολή, λόγω προφανώς των δικών τους συμφερόντων - που αφορούν στο πετρέλαιο πάνω απ' όλα -, τα οποία σε ελάχιστες περιπτώσεις ταυτίζονται με τα αμερικανικά.

Η Αλ Θάουρα επαναφέρει και την κατηγορία της «γενοκτονίας» που προκαλεί το εμπάργκο, αναφέροντας ότι «έχει οδηγήσει στους θανάτους 1,5 εκατ. Ιρακινών παιδιών, γερόντων και γυναικών».

Το αμερικανοβρετανικό σχέδιο για νέες «έξυπνες κυρώσεις» έχει παγώσει λόγω των αντιρρήσεων στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

Απεργία πείνας

Στη Νέα Υόρκη, στο μεταξύ, μια ομάδα ακτιβιστών ξεκίνησε χτες απεργία πείνας σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το εμπάργκο κατά του Ιράκ. Παρόμοιες κινητοποιήσεις πραγματοποιούνται σε 15 πόλεις των ΗΠΑ, του Καναδά, της Βρετανίας και του Ιράκ, με στόχο την άσκηση πίεσης στον ΟΗΕ για τον τερματισμό των κυρώσεων.

Η οργάνωση Φωνές στην Ερημιά, που διοργανώνει την κινητοποίηση, ανακοίνωσε ότι 10 Αμερικανοί και Βρετανοί έκαναν απεργία πείνας μπροστά στα γραφεία των Ηνωμένων Εθνών στη Βαγδάτη, ενώ 8 διαδηλωτές θα πραγματοποιήσουν απεργία πείνας 40 ημερών έξω από τα γραφεία του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη. Των διαδηλωτών ηγείται ο Ντένις Χαλιντέι, πρώην βοηθός του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, ο οποίος παραιτήθηκε το 1998 από τη θέση του συντονιστή της ανθρωπιστικής βοήθειας προς το Ιράκ. Ο Χαλιντέι εκφράζει τη διαμαρτυρία του για τους θανάτους εκατοντάδων χιλιάδων παιδιών στο Ιράκ λόγω των κυρώσεων. «Το φονικό πρέπει να σταματήσει», δήλωσε χτες στο Ασοσιέιτεντ Πρες. «Πώς θα εξηγήσουμε στα παιδιά μας και στα εγγόνια μας την αλήθεια για τη γενοκτονία στο Ιράκ;».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέοι νεκροί από τις «αμυντικές επιδρομές ακριβείας»(2001-08-30 00:00:00.0)
Αντιδράσεις, διχασμός και όξυνση των πνευμάτων(2001-02-20 00:00:00.0)
Κι άλλος βομβαρδισμός «αυτοάμυνας»(2000-05-30 00:00:00.0)
Και νέα πλήγματα παρά τις αραβικές διαμαρτυρίες(2000-04-12 00:00:00.0)
Τα πλήγματα συνεχίζονται...(2000-01-12 00:00:00.0)
... Αλλος ένας αεροπορικός βομβαρδισμός(1999-09-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ