Τετάρτη 8 Αυγούστου 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΤΡΑΤΗΓΟΣ ΚΛΑΡΚ: ΝΑ ΕΠΕΜΒΕΙ ΤΟ ΝΑΤΟ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ
«Οσο ταχύτερα, τόσο καλύτερα»

Ο ανώτατος διοικητής του ΝΑΤΟικού στρατού επέμβασης στη Γιουγκοσλαβία, Αμερικανός στρατηγός Γουέσλεϊ Κλαρκ, ζητάει στρατιωτική επέμβαση και στην ΠΓΔΜ και μάλιστα «όσο ταχύτερα, τόσο καλύτερα». Την τερατώδη αυτή δήλωση έκανε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα της γερμανικής πρωτεύουσας «Μπερλίνερ Τσάιτουνγκ», που δημοσιεύτηκε χτες (Τρίτη, 7 Αυγούστου).

Το κείμενο των απαντήσεων του Κλαρκ (παραλείπονται οι ερωτήσεις του συντάκτη της γερμανικής εφημερίδας Ντάμερ Φρας) έχει ως εξής:

«Το ΝΑΤΟ βρίσκεται μπροστά σε μια μεγάλη πρόκληση, που οπωσδήποτε πρέπει να καταλήξει σε επιτυχία. Μια επέμβαση του ΝΑΤΟ έχει αποφασιστική σημασία, για να εμποδιστεί και άλλη αιματοχυσία και μια παραπέρα πόλωση της μακεδονικής κοινωνίας, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε διάλυση του κράτους».

Για την απόφαση που πήρε το ΝΑΤΟ να επέμβει, αφού προηγηθεί συμφωνία ειρήνης ανάμεσα στα Σκόπια και τους Αλβανούς τρομοκράτες, ο Κλαρκ δήλωσε:

«-- Τα κράτη - μέλη του ΝΑΤΟ μπόρεσαν να συμφωνήσουν μόνο στο να επέμβουν μετά την υπογραφή μιας τέτοιας συμφωνίας. Αυτό ήταν ένας συμβιβασμός ανάμεσα σε εκείνους που δεν ήθελαν να κάνουν τίποτα και εκείνους που πίστευαν ότι μια επέμβαση είναι επειγόντως αναγκαία. Δε θα αναφέρω ονόματα. Αλλά η απλή αλήθεια είναι: Αγώνες στα Βαλκάνια οδηγούν στην πόλωση των ανθρώπων και γι' αυτό πρέπει να τερματίζονται όσο το δυνατό γρηγορότερα. Γι' αυτό εγώ θα έβλεπα ευχαρίστως μια ταχύτερη επέμβαση.

-- Τι προτείνετε;

-- Κλαρκ: Οσο ταχύτερα επέμβει το ΝΑΤΟ, τόσο το καλύτερο».

Σε επόμενη ερώτηση, ο διάλογος ήταν ο εξής:

«-- Κλαρκ: Πιστεύω καταρχήν ότι μια επέμβαση είναι ρεαλιστική. Γιατί με κάθε μέρα που περνάει, μικραίνει η πιθανότητα οι Αλβανοί αγωνιστές να παραδώσουν τα όπλα τους. Οι Αλβανοί πρέπει να γνωρίζουν ότι μόνο μια μακρόχρονη δέσμευση με το ΝΑΤΟ μπορεί να τους προστατεύσει. Είναι ο φόβος από την εχθρότητα του άλλου, που υποδαυλίζει τις συγκρούσεις στα Βαλκάνια. Γι' αυτό το ΝΑΤΟ έπρεπε να είχε αναμειχθεί ήδη νωρίτερα».

-- Αλλά 30 μέρες δε φτάνουν γι' αυτό...

-- Κλαρκ: Θα διαρκέσει πάρα πολύ περισσότερο, γιατί πρώτα εξελίσσονται τα πράγματα φυσιολογικά».

Σε άλλες ερωτήσεις, ο Γουέσλεϊ Κλαρκ απάντησε: Δεν είναι σωστή η μομφή της κυβέρνησης των Σκοπίων ότι οι ΗΠΑ υποστηρίζουν την αλβανική πλευρά: «Οι ΗΠΑ παίρνουν το μέρος εκείνων που είναι υπέρ της δημοκρατίας και ειρήνης. Και τοποθετούμαστε εναντίον όλων, οι οποίοι μεταχειρίζονται βία».

Στη συνέχεια ο Κλαρκ ισχυρίστηκε ότι από όσα γνωρίζει δε δόθηκε καμιά «οργανωμένη δυτική υποστήριξη στον UCK»... «Πρέπει όμως να δούμε και ότι δεν έχει καθοριστεί ακόμα το οριστικό καθεστώς (Status) του Κοσσόβου. Αυτό είναι ένα γεγονός που οδήγησε παραπέρα σε βία και διχόνοια στα Βαλκάνια».

Ο στρατός των ΗΠΑ θα μείνει στα Βαλκάνια, τόνισε ο Κλαρκ: «Πιστεύω ότι στο μεταξύ αντιλήφθηκε (ο πρόεδρος Μπους) ότι παίζονται αμερικανικά συμφέροντα και ότι η ανάγκη του αμερικανικού αγκαζαρίσματος είναι πολύ μεγάλη. Ασφάλεια και σταθερότητα στην Ευρώπη... είναι ζωτικά συμφέροντα για τις Ηνωμένες Πολιτείες».


Θανάσης ΒΟΡΕΙΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ