Τετάρτη 8 Αυγούστου 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Στο Αλγέρι της νέας γενιάς

Ενας νέος σταθμός στην αντιιμπεριαλιστική πάλη των λαών, ειδικότερα της νεολαίας, είναι το 15ο Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών, που ξεκινάει από σήμερα στο Αλγέρι. Στον απόηχο των συγκλονιστικών διαδηλώσεων εκατοντάδων χιλιάδων διαδηλωτών της Γένοβας, που διατράνωσαν την αντίθεσή τους στην καπιταλιστική βαρβαρότητα που έδειξε και εκεί το φονικό της πρόσωπο, το πιο προοδευτικό κομμάτι της παγκόσμιας νεολαίας συναντιέται για πρώτη φορά στην αφρικανική ήπειρο, στον κορυφαίο θεσμό του Φεστιβάλ.

Νέοι από όλο τον κόσμο, με πρωτοπόρες τις κομμουνιστικές νεολαίες και άλλες αντιιμπεριαλιστικές οργανώσεις, για εννιά μέρες, θα μεταφέρουν τις εμπειρίες από τους αγώνες των χωρών τους, θα καταγγείλουν τα εγκλήματα των ιμπεριαλιστικών οργανισμών, που από την ανατροπή του σοσιαλιστικού στρατοπέδου έχουν ματοκυλήσει πολλές γωνιές του πλανήτη και, ταυτόχρονα, θα βάλουν τις κατευθυντήριες γραμμές για τον παραπέρα συντονισμό του κινήματος.

Η Παγκόσμια Ομοσπονδία Δημοκρατικής Νεολαίας, που μαζί με τις οργανώσεις της αλγερινής νεολαίας έχει την ευθύνη της διοργάνωσης, αισιοδοξεί ότι το Φεστιβάλ θα αποτελέσει μια δυναμική έκφραση της διάθεσης του πιο ζωντανού κομματιού της νεολαίας του κόσμου να διατηρήσει και να συνεχίσει το μοναδικό αυτό θεσμό, που γεννήθηκε αμέσως μετά τη νίκη των λαών ενάντια στο φασισμό, δίνοντάς του σύγχρονο περιεχόμενο. Το σύνθημα που ενώνει τους πάνω από 12.000 νέους που συναντιούνται στο Αλγέρι είναι, άλλωστε, ξεκάθαρο: «Παγκοσμιοποιούμε την πάλη για ειρήνη, αλληλεγγύη, ανάπτυξη ενάντια στο κοινό εχθρό, τον ιμπεριαλισμό».

Οι νέοι που πάνε στο Αλγέρι, ανάμεσά τους και η ΚΝΕ, που αυτή την περίοδο έχει και την προεδρία της ΠΟΔΝ, στις συζητήσεις τους για τις ανάγκες και τα δικαιώματά τους, στο αντιιμπεριαλιστικό δικαστήριο που θα στήσουν, θα στηλιτεύσουν την πολιτική του διεθνούς καπιταλισμού, όπως εκφράζεται από τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς ΕΕ, ΝΑΤΟ, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου και την Παγκόσμια Τράπεζα, G-8, έχοντας ξεκάθαρο ότι σήμερα δεν μπορούν να υπάρχουν αυταπάτες για λύσεις σε όφελος της ανθρωπότητας χωρίς ρήξη με το ίδιο το σύστημα εκμετάλλευσης. Θα δώσουν έτσι και μια απάντηση στις δυνάμεις της διεθνούς σοσιαλδημοκρατίας και των αντίστοιχων οργανώσεων νεολαίας, που μποϊκοτάρουν το Φεστιβάλ και είναι ο φορέας του συμβιβασμού και της υποταγής με τη σημερινή βάρβαρη ιμπεριαλιστική τάξη πραγμάτων. Τα προσχήματα που τίθενται από τέτοιες δυνάμεις και στη χώρα μας, για την πολιτική κατάσταση στην Αλγερία, αλλά και φωνές από διάφορους «αριστερούς» και «κεντροαριστερούς» για επέμβαση της διεθνούς κοινότητας (βλέπε ιμπεριαλιστών) για την επίλυση εσωτερικών της προβλημάτων, είναι σαν το «φύλλο συκής», που, βέβαια, δεν κρύβει την ανοχή, ή και συνενοχή ακόμα, στη βαρβαρότητα του καπιταλισμού.

Σημαντικής σημασίας στοιχείο του μοναδικού αυτού νεολαιίστικου θεσμού είναι, επίσης, η έκφραση της αλληλεγγύης στον αγώνα του λαού της Παλαιστίνης που ματώνει από τον ισραηλίτικο σιωνισμό, της Κούβας που αντιστέκεται και προχωρά, της Κολομβίας που αντιπαλεύει τα σχέδια για ανοιχτή ιμπεριαλιστική επέμβαση, του Βιετνάμ που συνεχίζει τον αγώνα του, της Γιουγκοσλαβίας της αντίστασης στο ΝΑΤΟ, της Κύπρου, της Αγκόλας, του Σουδάν και τόσων άλλων. Η νεολαία, που αντιστέκεται, που βρέθηκε μπροστά και συνειδητά στους πολύμορφους εθνικούς και διεθνικούς αγώνες που αναπτύχθηκαν το προηγούμενο διάστημα, συναντιέται στο Αλγέρι. Εκεί χαράζει, μαζί με το εργατικό, προοδευτικό κίνημα του κόσμου, τα επόμενα βήματα ενάντια στο μαύρο μέτωπο των πολέμων, της αδικίας, της φτώχειας και της εκμετάλλευσης, του βάρβαρου καπιταλιστικού συστήματος. Σταθμός, λοιπόν, και σπορά για το μέλλον.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ