Τρίτη 14 Σεπτέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ
... Αλλος ένας αεροπορικός βομβαρδισμός

ΒΑΓΔΑΤΗ - ΚΑΪΡΟ.-

Τα γνωστά πλήγματα σε ιρακινές αντιαεροπορικές συστοιχίες πέτυχαν, χθες, αμερικανικά αεροσκάφη, κατά τη διάρκεια περιπολίας ρουτίνας πάνω από τη "ζώνη απαγόρευσης πτήσεων" στο βόρειο Ιράκ. Οπως ανακοινώθηκε, λακωνικά, από την ευρωπαϊκή διοίκηση των αμερικανικών δυνάμεων, στη Στουτγκάρδη, τα αμερικανικά αεροσκάφη, όπως "συνήθως", "δέχτηκαν τα πυρά της ιρακινής αεράμυνας και απάντησαν από αμυντική θέση" καταφέρνοντας πλήγματα νοτίως και βορειοδυτικώς της Μοσούλης και επέστρεψαν ασφαλή στη βάση τους στο Ιντσιρλίκ.

Στο μεταξύ, το ειδησεογραφικό πρακτορείο "Ασοσιέιτεντ Πρες" μετέδωσε, χθες, ότι το Κομμουνιστικό Κόμμα Ιράκ εξέδωσε ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία 26 άτομα εκτελέστηκαν στις αρχές Αυγούστου από το ιρακινό καθεστώς. Οπως τονίζεται στην ανακοίνωση, οι εκτελεσθέντες ήταν πολιτικοί κρατούμενοι στις φυλακές Αμπού Γκράιμπ, της Βαγδάτης, και κατηγορούνταν για "τρομοκρατικές πράξεις κατά των Σωμάτων Ασφαλείας και του Στρατού". Στην ανακοίνωση αναφέρεται, επίσης, ότι τις τελευταίες βδομάδες, είναι καθημερινές οι βίαιες συγκρούσεις στρατού και πολιτών που αντιτίθενται στο αυταρχικό καθεστώς του Σαντάμ Χουσεϊν.

Προσπάθεια ομοψυχίας

Αρχισε, χθες, στο Κάιρο η διήμερη σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών του Αραβικού Συνδέσμου με θέμα την ενίσχυση των δεσμών του αραβικού κόσμου, με την επίσημη συμμετοχή του Ιράκ, για πρώτη φορά μετά τον Πόλεμο του Κόλπου, το 1990. Ο Ιρακινός υπουργός Εξωτερικών Μοχάμεντ αλ Σάχαφ, στην ομιλία του, απηύθυνε έκκληση για "αδελφοσύνη και ομοψυχία" ανάμεσα στα αραβικά κράτη και κατηγόρησε, χρησιμοποιώντας όμως χαμηλούς τόνους, τα 21 μέλη του Αραβικού Συνδέσμου επειδή τον περασμένο Γενάρη δεν καταδίκασαν κατηγορηματικά την παράταση των κυρώσεων σε βάρος του Ιράκ.

Την ίδια στιγμή, οι υπουργοί Εξωτερικών της Αιγύπτου και της Σαουδικής Αραβίας δήλωναν ότι δεν προτίθενται να εκφράσουν αντίρρηση σε ενδεχόμενο άρσης του εμπάργκο σε βάρος του Ιράκ. Οι Αμρ Μούσα και Πρίγκιπας Σαούντ αλ Φαϊσάλ χαρακτήρισαν "δίκαιο" το αίτημα του Ιράκ και μάλιστα εκτίμησαν ότι αναλόγως θετική στάση θα τηρήσει και το Κουβέιτ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ