Σάββατο 3 Σεπτέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ «ΣΩΤΗΡΙΑ»
Πλάνο για την ενίσχυση της επιχειρηματικής λειτουργίας

Αποκαλυπτική η πρώτη συνάντηση της νέας διοίκησης με το Σωματείο Εργαζομένων

Την ενίσχυση της επιχειρηματικής λειτουργίας του Νοσοκομείου «Σωτηρία» - όπως και όλων των δημόσιων νοσοκομείων - επιβεβαίωσε με τον πιο κυνικό τρόπο ο νέος διοικητής του νοσοκομείου, σε συνάντηση που είχε με το ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων τον Ιούλη, όταν ανέλαβε καθήκοντα.

Οπως προέκυψε από τη συνάντηση, βασική κατεύθυνση του υπουργείου Υγείας προς τους νέους διοικητές είναι η πώληση και η αγορά υπηρεσιών από τα δημόσια νοσοκομεία στη βάση κοστολογίων και ισοσκελισμένων προϋπολογισμών. Μάλιστα, οι εντολές του υπουργείου είναι να υπάρξουν ισοσκελισμένοι προϋπολογισμοί με περιθώριο έως το Δεκέμβρη του 2017. Διαφορετικά, σύμφωνα με τη διοίκηση του Νοσοκομείου «Σωτηρία», θα καταφύγει σε εκμετάλλευση χώρων του νοσοκομείου (σ.σ. πώληση, ενοικίαση κ.λπ.) και αποδοτικότερη εκμετάλλευση των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Πάντως, από όλη τη συνάντηση έγινε φανερό ότι τα δημόσια νοσοκομεία δεν πρέπει να υπολογίζουν στην κρατική χρηματοδότηση, αντίθετα όλο και περισσότερο θα λειτουργούν ως «αυτοτελείς» και αυτοχρηματοδοτούμενες μονάδες με ίδια έσοδα. Οσο για την ...«αποδοτικότερη εκμετάλλευση» των υπηρεσιών του νοσοκομείου και τι συνεπάγεται για ασθενείς και προσωπικό, η νέα διοίκηση ανέφερε πως θα εφαρμοστεί αυστηρά η κοστολόγηση υπηρεσιών με βάση τα Κλειστά Ενοποιημένα Νοσήλια (ΚΕΝ).

Για παράδειγμα, ο μέσος χρόνος νοσηλείας για μια πνευμονία ορίζεται στις τέσσερις μέρες. Ομως, ο κάθε ασθενής είναι εντελώς διαφορετική περίπτωση, ανάλογα με την ηλικία, άλλα προβλήματα υγείας κ.λπ. Αν ο ασθενής μείνει παραπάνω στο νοσοκομείο, πληρώνει από την τσέπη του για τις επιπλέον μέρες νοσηλείας, ενώ ο γιατρός δεν αξιολογείται θετικά... Πρόκειται - εκτός των πληρωμών των ασθενών - για επικίνδυνη πολιτική, ενταγμένη στην επιχειρηματική λειτουργία των νοσοκομείων.

Θυμίζουμε ακόμα πως στο «Σωτηρία», λόγω της κρατικής υποχρηματοδότησης και της έλλειψης προσωπικού, έχουν κλείσει από το 2013 τέσσερις εξειδικευμένες πνευμονολογικές κλινικές και έχουν καταργηθεί περίπου 135 κρεβάτια. Φέτος το καλοκαίρι, ανεστάλη η λειτουργία δύο ακόμη πνευμονολογικών κλινικών, προκειμένου να δοθούν καλοκαιρινές άδειες στο ελάχιστο προσωπικό.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ