Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 2 Σεπτέμβρη 2016 - αριθ. φύλλου: 12519

ΚΟ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ - ΟΠ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
Την Τρίτη 6/9 η επίσκεψη - εκδήλωση στη Μακρόνησο
  • Θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας
  • Θα ακολουθήσει συναυλία με το έργο «Καντάτα για τη Μακρόνησο»

ΣΕΛ.  11
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Με παραμύθια και αντιπερισπασμούς δεν κρύβεται η σκληρή για το λαό πραγματικότητα

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του Κόμματος για τις δηλώσεις του πρωθυπουργού και τις πολιτικές εξελίξεις


ΣΕΛ.  3

Χιλιάδες παιδιά εκτός, στον «αέρα» συμβασιούχοι εργαζόμενοι

Από την κινητοποίηση της ΟΓΕ
Από την κινητοποίηση της ΟΓΕ
Μέρα με τη μέρα αποκαλύπτεται όλο και περισσότερο το μέγεθος του προβλήματος που αντιμετωπίζουν χιλιάδες γονείς, οι οποίοι αναζητούν μία λύση για να στείλουν τα παιδιά τους σε παιδικούς σταθμούς. Εκτός, όμως, από δεκάδες χιλιάδες «κομμένα» παιδιά, η πριμοδότηση της κυβέρνησης προς τους ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς ανοίγει το δρόμο της ανεργίας για συμβασιούχους εργαζόμενους στους δημοτικούς.

  • Αποκαλυπτική απάντηση της Κομισιόν σε Ερώτηση των ευρωβουλευτών του ΚΚΕ για τη χρηματοδότηση των παιδικών σταθμών: «Δίνουμε λεφτά μόνο σε επενδύσεις»!
  • Κινητοποίηση με αίτημα «Κανένα παιδί εκτός παιδικών σταθμών, δημόσιοι δωρεάν παιδικοί σταθμοί για όλα τα παιδιά» πραγματοποίησε χτες η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας.
  • Πρωτοβουλίες από σωματεία και συνδικαλιστές για γονείς - εργαζόμενους.

ΣΕΛ.  5

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Κοροϊδεύουν τη μικρομεσαία αγροτιά

Στην πεπατημένη της ενίσχυσης των μεγάλων αγροτικών εκμεταλλεύσεων, από τη μια, και της κοροϊδίας έναντι της συντριπτικής πλειοψηφίας των μικρομεσαίων αγροτών, από την άλλη, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ τάζει πακτωλό χρημάτων που, όπως λέει, θα διοχετευθούν το αμέσως επόμενο διάστημα προς την ελληνική περιφέρεια, μέσω του νέου Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014 - 2020.

Σύμφωνα με όσα είπε σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Β. Αποστόλου, από τα τέλη Σεπτέμβρη - αρχές Οκτώβρη ξεκινά η προκήρυξη μέτρων συνολικής χρηματοδότησης 1,5 δισ. ευρώ, τα οποία αφορούν σε προγράμματα ένταξης νέων αγροτών, μεταποίησης, βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας, σχεδίων βελτίωσης γεωργικών εκμεταλλεύσεων και κατάρτισης νέων γεωργών. Οι πόροι θα κατανεμηθούν στις 13 Περιφέρειες, που θα αναλάβουν και τη διαχείριση των προγραμμάτων.

Και αυτά τα προγράμματα, όπως ανάλογα που εφαρμόστηκαν στο παρελθόν, απευθύνονται κυρίως σε μεγαλοαγρότες - μεταποιητές, που έχουν καθετοποιημένη παραγωγή, δηλαδή ασχολούνται και με τη βιομηχανική επεξεργασία των αγροτικών προϊόντων και οι οποίοι μπορούν ν' ανταποκριθούν στους όρους συμμετοχής που τίθενται (ποσοστό ιδίων κεφαλαίων, μέγεθος ιδιοκτησίας, κ.ά.).

Είναι αποκαλυπτικά τα εξής στοιχεία που αφορούν στο πρόγραμμα: Από τα κονδύλια για τη βελτίωση των γεωργικών εκμεταλλεύσεων, θα χρηματοδοτηθούν μόλις 500 τέτοια σχέδια και το πρόγραμμα απευθύνεται κυρίως σε αυτούς που έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν με ένα ποσοστό στην επένδυση και κατά προτίμηση στις ομάδες παραγωγών - μεγαλοαγροτών.

Επιπλέον, στους νέους αγρότες, που υποτίθεται ότι ξεκινάνε από το μηδέν, χρωστάνε ακόμα χρήματα από ανάλογο προηγούμενο πρόγραμμα και τα χρέη τους «τρέχουν», ενώ σε χιλιάδες από αυτούς κόπηκαν και οι ενισχύσεις, επειδή με ευθύνη της κυβέρνησης και του ΟΠΕΚΕΠΕ δεν έγινε νομότυπα η μεταβίβαση των δικαιωμάτων.

Σε κάθε περίπτωση, η συντριπτική πλειοψηφία των αγροτών της χώρας, που είναι μικροί και μεσαίοι, δεν έχει τα απαραίτητα «προσόντα» και δεν μπορεί - όπως γινόταν και στο παρελθόν - να συμμετάσχει σ' αυτά τα προγράμματα.

Οσοι μικρομεσαίοι αγρότες θέλησαν να μπουν σε τέτοιου είδους προγράμματα παλιότερα, χρεώθηκαν στις τράπεζες για να εξασφαλίσουν το δικό τους μερίδιο στην «επένδυση» και γρήγορα βρέθηκαν «ξεκρέμαστοι», αφού οι πληρωμές τους από τα προγράμματα καθυστερούν, ή και δεν δίνονται καθόλου, αλλά τα χρέη τους «τρέχουν».

Για παράδειγμα, πολλοί είναι εκείνοι που δεν έχουν πληρωθεί (από το 2012 και έπειτα!) για παλιότερα προγράμματα βιολογικής γεωργίας, σχεδίων βελτίωσης, κατάρτισης κ.ά., όπως δεν έχουν πληρωθεί και οι εξισωτικές αποζημιώσεις στους κτηνοτρόφους, οι επιστροφές Φόρου Πετρελαίου και ΦΠΑ και πολλά άλλα χρωστούμενα του κράτους προς τους αγροτοκτηνοτρόφους.

Οι κυβερνητικές εξαγγελίες για το νέο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης έρχονται σε μια περίοδο που οι μικρομεσαίοι αγρότες δέχονται απανωτά, σκληρά χτυπήματα από τα μέτρα που περιλαμβάνονται στο 3ο μνημόνιο, όπως η τεράστια φορολογία, και στη νέα ΚΑΠ της ΕΕ 2015 - 2020, που τους αφήνει ουσιαστικά εκτός επιδοτήσεων, και ετοιμάζονται για νέο κύκλο κινητοποιήσεων.

Η κυβέρνηση σερβίρει μια ξαναζεσταμένη σούπα, καθώς το ίδιο πρόγραμμα το έχει εξαγγείλει ήδη πέντε φορές και τώρα το εξειδικεύει ανά κατηγορία. Στόχος της είναι να ξεγελάσει τον αγροτικό κόσμο, κρύβοντας το γεγονός ότι η συνολική αντιλαϊκή πολιτική, που εφαρμόζεται και στον αγροτικό τομέα, οδηγεί στο ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς, στην παραπέρα καπιταλιστικοποίηση του αγροτικού τομέα, η οποία προϋποθέτει να περάσουν η γη και η παραγωγή στα χέρια λίγων μεγαλοαγροτών και επιχειρηματιών - καπιταλιστών. Εκεί στοχεύει και το νέο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014 - 2020 που διαφημίζει η κυβέρνηση, επιχειρώντας να διασκεδάσει τις αντιδράσεις των μικρομεσαίων αγροτών.


ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΑΝΕΡΓΩΝ - ΛΑΪΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ
Αγωνιστικό πρόγραμμα μπροστά στη ΔΕΘ
  • Στη Θεσσαλονίκη, χτες, συναυλία - αφετηρία των αγωνιστικών πρωτοβουλιών μπροστά στη ΔΕΘ
  • Την Παρασκευή 9 Σεπτέμβρη η κινητοποίηση στην Αθήνα
  • Οι πρωτοβουλίες του ταξικού κινήματος κορυφώνονται με το συλλαλητήριο το Σάββατο 10/9, στις 6 μ.μ., στην πλατεία Αριστοτέλους

ΣΕΛ.  9


ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ - ΩΡΟΜΙΣΘΙΩΝ
«Κανένας εκπαιδευτικός δεν περισσεύει»

ΣΕΛ.  16
ΝΕΕΣ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΣΤΙΣ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΕΣ
Σήμερα η «λυπητερή» για επιπλέον 150.000 συνταξιούχους

ΣΕΛ.  15
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΕ - ΔΝΤ
Αντιλαϊκά παζάρια στο φόντο της «φθίνουσας» και «εύθραυστης» παγκόσμιας ανάπτυξης

ΣΕΛ.  7

Εκλογές Ιούνη 2023
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ