Σάββατο 3 Σεπτέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
«Στον αέρα» ξανά οι καθαρίστριες των δημόσιων σχολείων

«Στον αέρα» βρίσκονται χιλιάδες καθαρίστριες/ές δημόσιων σχολείων, που απασχολούνται εδώ και χρόνια με συμβάσεις έργου και δεν έχει εκδοθεί ακόμα η κοινή υπουργική απόφαση για την ανανέωσή τους. Πέρα από την αβεβαιότητα και την ανασφάλεια που βιώνουν οι εργαζόμενοι και οι οικογένειές τους, υπάρχει κίνδυνος ακόμα και για τις συνθήκες υγιεινής στα σχολεία, καθώς μια βδομάδα πριν μπουν στις τάξεις οι μαθητές δεν έχει λυθεί σε πολλές περιπτώσεις το ζήτημα της καθαριότητας.

Τα προηγούμενα χρόνια, οι συμβάσεις ανανεώνονταν με τους ίδιους εργαζόμενους. Τα τελευταία τρία χρόνια, όμως, δεν συμβαίνει αυτό, με αποτέλεσμα εργαζόμενοι που δούλευαν στο συγκεκριμένο τομέα για χρόνια, να έχουν χάσει τη δουλειά τους. Οι εργαζόμενοι που απασχολούνται με σύμβαση έργου είναι στην πλειοψηφία τους γυναίκες, που αμείβονται με ποσά των 200 - 300 ευρώ μηνιαίως.

Στο άθλιο εργασιακό καθεστώς έρχεται να προστεθεί και η μείωση των δαπανών για την καθαριότητα των σχολείων κατά 10%, με αποτέλεσμα μια σειρά δήμων να μετακυλούν τη μείωση στις αποδοχές των εργαζομένων, μειώνοντας περαιτέρω τους ήδη πενιχρούς μισθούς. Επίσης, η καταβολή των δεδουλευμένων καθυστερεί αδικαιολόγητα από το υπουργείο (ΙΝΕΔΙΒΙΜ) και πολλοί δήμοι, με τη σειρά τους, παρότι είναι οι εργοδότες, αρνούνται να καταβάλουν τα δεδουλευμένα.

Απέναντι σε αυτήν την κατάσταση, με κινητοποιήσεις και παρεμβάσεις, η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή των καθαριστριών διεκδικεί τη μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις, χωρίς κριτήρια αιθουσών, με πλήρη και σταθερή εργασία και πλήρη μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Ανανέωση όλων των συμβάσεων. Καμία απόλυση - Καμία μείωση μισθού. Αυξήσεις στους μισθούς - άμεση πληρωμή όλων των δεδουλευμένων που οφείλουν οι Σχολικές Επιτροπές κ.ά.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σταθερά όμηροι των κυβερνήσεων οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα(2019-10-01 00:00:00.0)
Διεκδικούν με απεργία μόνιμη και σταθερή δουλειά(2016-06-30 00:00:00.0)
Ξεκίνησαν κινητοποιήσεις οι καθαρίστριες(2012-04-04 00:00:00.0)
Αποχή για δεδουλευμένα και Συμβάσεις(2012-04-03 00:00:00.0)
Ο εργασιακός μεσαίωνας και στους δήμους(2002-11-13 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ