Σάββατο 3 Σεπτέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΦΟΡΕΙΣ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ
Καταγγέλλουν την παράδοση του επιδόματος ανεργίας στους εργοδότες

Ανακοινώσεις της ΠΑΣΕΒΕ και συνδικαλιστικών οργανώσεων των εργαζομένων

Από παλιότερη κινητοποίηση για την ανεργία στον κλάδο των Κατασκευών
Από παλιότερη κινητοποίηση για την ανεργία στον κλάδο των Κατασκευών
Οργισμένες αντιδράσεις από συνδικάτα και φορείς του κινήματος προκαλεί ο σχεδιασμός της κυβέρνησης να παραδώσει ακόμα και το επίδομα ανεργίας στα σαγόνια των εργοδοτών, στο όνομα της αντιμετώπισης της ανεργίας και της στήριξης δήθεν των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Σε ανακοίνωσή της, η ΠΑΣΕΒΕ σημειώνει ανάμεσα σε άλλα: «Οι χιλιάδες αυτοαπασχολούμενοι που πνίγονται από τα χρέη σε εφορία, ΟΑΕΕ, τράπεζες, που βλέπουν το εισόδημά τους να κατατρώγεται από τη μονοπώληση και τη φοροληστεία και δύσκολα συντηρούν πολλές φορές και την ίδια τους την οικογένεια, αδυνατούν έτσι κι αλλιώς να προσλάβουν εργαζόμενο, ακόμα και επιδοτούμενο. Τα μεγάλα λόγια περί στήριξης των ΜΜΕ αποδεικνύονται απάτη.

Αν ήθελε η κυβέρνηση να ανακουφίσει τους αυτοαπασχολούμενους, θα τους συμπεριλάμβανε στο αφορολόγητο όριο από το οποίο έχουν αποκλειστεί, θα μείωνε τη βαριά, ληστρική φορολόγησή τους, που ρουφά το ήδη περιορισμένο εισόδημά τους. Θα συμπεριλάμβανε τους άνεργους αυτοαπασχολούμενους στο επίδομα ανεργίας, όπως είχε υποσχεθεί.

Αντίθετα, αποκαλύπτει το πραγματικό της πρόσωπο με το νέο κυνηγητό που έχει εξαπολύσει σε χιλιάδες συναδέλφους που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στην κάλυψη των χρεών τους, με την επιτάχυνση των κατασχέσεων που μεθοδεύει αυτό το διάστημα.

Μόνοι κερδισμένοι από τις εξαγγελίες της κυβέρνησης θα είναι οι επιχειρήσεις εκείνες που διατηρούν αυξημένο κύκλο εργασιών και προσωπικό, δηλαδή το μεγάλο κεφάλαιο και ορισμένες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που με αυτόν τον τρόπο θα πολλαπλασιάσουν για μια ακόμα φορά τα περιθώρια κερδοφορίας τους (...) Τα συμφέροντα αυτών των επιχειρήσεων προασπίζουν και οι πλειοψηφίες των ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ, που βρήκαν τις εξαγγελίες σε σωστή κατεύθυνση.

(...) Οι αυτοαπασχολούμενοι δεν πρέπει να δεχτούν να αξιοποιηθεί η ήδη τραγική τους κατάσταση ως "κολυμβήθρα του Σιλωάμ" για την υλοποίηση των βάρβαρων αντεργατικών - αντιλαϊκών πολιτικών που οδηγούν εργάτες και αυτοαπασχολούμενους σε συνθήκες εργασιακής γαλέρας. Εχουν ήδη πικρή πείρα από τα αδιέξοδα που δημιουργεί και για τους ίδιους η στρατηγική της ανταγωνιστικότητας, προκειμένου να στηρίξει την ανάκαμψη της κερδοφορίας των λίγων.

Εχουν κάθε συμφέρον να παλέψουν μαζί με τους εργαζόμενους ενάντια στην πολιτική αυτή και να απαιτήσουν την πλήρη και ουσιαστική προστασία όλων των ανέργων. Να πάρουν τη θέση τους στον αγώνα, στη μεγάλη Λαϊκή Συμμαχία, στο πλευρό εργαζομένων, ανέργων, αγροτών για την ανατροπή αυτής της πολιτικής. Για να ανοίξει ο δρόμος της λαϊκής αντεπίθεσης».

Κάτω τα χέρια!

Σε ανακοίνωσή της για το επίδομα ανεργίας, η Ομοσπονδία Μισθωτών Τύπου και Βιομηχανίας Χάρτου αναφέρει: «Το εργατικό κίνημα δεν πρέπει να επιτρέψει να περάσει αυτή η πρόκληση! Είναι μονόδρομος να δυναμώσουμε τώρα την πάλη μας εργαζόμενοι και άνεργοι για άμεσα μέτρα προστασίας των ανέργων και των οικογενειών τους. Για να σταματήσει το άθλιο καθεστώς των ελαστικών μορφών απασχόλησης, οι ενοικιαζόμενοι εργάτες, για να κλείσουν τα δουλεμπορικά γραφεία».

Η Ομοσπονδία Εργαζομένων στο Φάρμακο (ΟΕΦΣΕΕ) σημειώνει: «Δεν μπορούμε και δεν πρέπει να μείνουμε με τα χέρια σταυρωμένα μπροστά σε τέτοιες εξελίξεις, οι άνεργοι και οι εργαζόμενοι και του δικού μας κλάδου πρέπει να απαντήσουν με οργάνωση της πάλης τους. Δυναμώνουμε την πάλη για άμεσα μέτρα προστασίας των ανέργων και των οικογενειών τους. Για να σταματήσει το άθλιο καθεστώς των ελαστικών μορφών απασχόλησης, οι ενοικιαζόμενοι εργάτες, για να κλείσουν τα δουλεμπορικά γραφεία».

«Κάτω τα χέρια από το επίδομα ανεργίας» σημειώνει και ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών υπαλλήλων Αθήνας. Οπως αναφέρει, «τη στιγμή που στην Ελλάδα οι άνεργοι ξεπερνούν το 1 εκατομμύριο (950.000, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΟΑΕΔ για Ιούνη 2016) και επίδομα παίρνουν μόλις οι 88.336 (δηλαδή το 9%), και ενώ είναι αναγκαία η αύξηση του αριθμού των δικαιούχων, η κυβέρνηση ανακοίνωσε την πρόθεσή της να μετατρέψει το επίδομα ανεργίας σε επίδομα προς τις επιχειρήσεις. Η κυβέρνηση μας θέλει τζάμπα εργάτες».

Για όλα αυτά τα ζητήματα και για την οργάνωση της πάλης, το Σωματείο καλεί τους ανέργους σε σύσκεψη, την Τετάρτη 7 Σεπτέμβρη, στις 5.30 μ.μ., στα γραφεία του (ΕΚΑ, 3ης Σεπτεμβρίου 48β, 3ος όροφος). Καλεί επίσης σε συμμετοχή στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στην Ομόνοια, την Παρασκευή 9 Σεπτέμβρη, στις 7 μ.μ. Ανακοίνωση - καταγγελία εξέδωσε και το Εργατικό Κέντρο Αθήνας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Δυναμική παρέμβαση για δωρεάν μετακίνηση των ανέργων(2013-04-19 00:00:00.0)
Απεργία αύριο για την προστασία των ανέργων(2013-04-16 00:00:00.0)
Απεργία στις 17 Απρίλη(2013-04-06 00:00:00.0)
Το κεφάλαιο πάει... ταμείο(2010-10-20 00:00:00.0)
Προϋπολογισμός στα μέτρα των επιχειρήσεων(2006-12-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ