Τετάρτη 24 Αυγούστου 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Συμφωνία χρηματοδότησης μεταξύ Eurobank και IFC

Αντίστοιχες συμφωνίες και με τις υπόλοιπες τράπεζες εξετάζει ο επενδυτικός βραχίονας της Παγκόσμιας Τράπεζας

Συμφωνία χρηματοδότησης ύψους 100 εκατ. ευρώ υπέγραψε χτες με την Eurobank ο Διεθνής Οργανισμός Χρηματοδότησης (IFC), μέλος του ομίλου της Παγκόσμιας Τράπεζας, σε συνέχεια και των περίπου 300 εκατ. ευρώ τα οποία είχε διοχετεύσει πέρσι στην ανακεφαλαιοποίηση των τεσσάρων «συστημικών» τραπεζών.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Eurobank, η πιστωτική γραμμή του IFC δίνει έμφαση στην «εξωστρεφή επιχειρηματικότητα», ενώ ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, Φ. Καραβίας, δήλωσε ότι η συμφωνία «θα έχει οφέλη τόσο για τους επιχειρηματίες που δίνουν αγώνα για να παραμείνουν ανταγωνιστικοί σε παγκόσμιο επίπεδο κάτω από αντίξοες συνθήκες, όσο και για την τράπεζα».

Στο πλαίσιο, εξάλλου, των εντεινόμενων διεργασιών στις εγχώριες τράπεζες, με τη συμμετοχή και νέων «παικτών», διεργασίες που συνδέονται άμεσα και με τη διαχείριση των μεγάλων επιχειρηματικών «κόκκινων» δανείων και τις αναδιαρθρώσεις σε κλάδους της οικονομίας και της παραγωγής, το IFC εξετάζει νέες αντίστοιχες συμφωνίες και με τις άλλες τρεις «συστημικές» τράπεζες, όπως και τις δυνατότητες συμμετοχής του στα μετοχικά κεφάλαια ελληνικών επιχειρηματικών ομίλων.

«Το IFC έλαβε συνειδητά την απόφαση να κάνει συστημική παρέμβαση πέρσι. Εξετάζουμε αυτού του τύπου τη συναλλαγή με όλες τις ελληνικές τράπεζες», δήλωσε στο «Ρόιτερς» ο διευθυντής παγκόσμιας βιομηχανίας του IFC, Μ. Brujis, ενώ πρόσθεσε ότι «το συγκριτικό πλεονέκτημα της Ελλάδας στο διεθνές εμπόριο είναι η γεωγραφική της θέση ως ιστορικό, εμπορικό, πολιτισμικό και οικονομικό σταυροδρόμι». Παράλληλα, υψηλόβαθμο στέλεχος της Παγκόσμιας Τράπεζας δήλωσε ότι το IFC θα μπορούσε να αυξήσει και την πιστωτική γραμμή της Eurobank εάν αξιοποιηθεί πλήρως.

Υπενθυμίζουμε ότι στο πλαίσιο των σχετικών βολιδοσκοπήσεων του IFC για παραπέρα εμπλοκή του στην εγχώρια καπιταλιστική οικονομία, στελέχη του Οργανισμού έχουν πραγματοποιήσει το προηγούμενο διάστημα σειρά επαφών στην Ελλάδα με υπουργούς της κυβέρνησης - με πιο πρόσφατη τη συνάντηση του αντιπροέδρου του, Δ. Τσιτσιράγκου, με τον υπουργό Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτο, στις 31/5 - με διοικήσεις τραπεζών, καθώς και με επιχειρηματίες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ