Τετάρτη 24 Αυγούστου 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Επίσπευση της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κρήτης με το ηπειρωτικό δίκτυο

Την επίσπευση της διασύνδεσης της Κρήτης με το ηπειρωτικό δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας, μέσω υποβρύχιων καλωδίων, αποφάσισε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ), με την έγκριση του δεκαετούς σχεδίου ανάπτυξης του Συστήματος Μεταφοράς που υπέβαλε ο ΑΔΜΗΕ, για την περίοδο 2017 - 2026.

Η ΡΑΕ ενέκρινε την πρόταση του ΑΔΜΗΕ για υλοποίηση της διασύνδεσης της Κρήτης σε δύο φάσεις: Αμεσα θα προχωρήσει η λεγόμενη «μικρή» διασύνδεση, μέσω Πελοποννήσου (ισχύος 280 μεγαβάτ), ενώ η δεύτερη διασύνδεση, μέσω Αττικής (ισχύος 700 μεγαβάτ), επισπεύδεται, προκειμένου να ολοκληρωθεί το 2021 έναντι του 2024 που πρότεινε ο ΑΔΜΗΕ, ο οποίος καλείται «να προβεί άμεσα και σε κάθε περίπτωση εντός του έτους 2016, στις αναγκαίες ενέργειες για την έναρξη μελετών και αδειοδοτήσεων, όπως, ιδίως, την εκπόνηση της μελέτης βυθού».

Σε ό,τι αφορά τις Κυκλάδες, έχει ξεκινήσει η πρώτη φάση του έργου, που περιλαμβάνει τη σύνδεση της Σύρου με το Λαύριο, καθώς και με Πάρο, Μύκονο και Τήνο (αναμενόμενη ολοκλήρωση εντός του 2016). Η δεύτερη φάση περιλαμβάνει τις συνδέσεις Πάρου - Νάξου και Νάξου - Μυκόνου και αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το 2018, ενώ η τρίτη φάση περιλαμβάνει την πόντιση και δεύτερου καλωδίου που θα συνδέει Λαύριο - Σύρο. Ο ΑΔΜΗΕ εισηγείται μετατόπιση της τρίτης φάσης για το 2022 (αντί του 2018 σύμφωνα με το ισχύον χρονοδιάγραμμα), ωστόσο η ΡΑΕ ζητά εκπόνηση μελέτης κόστους - οφέλους, επικαλούμενη το κόστος διατήρησης του αναγκαίου δυναμικού παραγωγής στα νησιά κατά το διάστημα της καθυστέρησης.

Να υπενθυμίσουμε ότι η συνεργασία μεταξύ ελληνικών και γαλλικών επιχειρήσεων για το σχέδιο διασύνδεσης της ηπειρωτικής Ελλάδας με την Κρήτη και τη διασύνδεση του δικτύου ηλεκτρισμού στις Κυκλάδες περιλαμβάνεται και στον «οδικό χάρτη» για τη «στρατηγική εταιρική σχέση» Ελλάδας - Γαλλίας, ο οποίος υπογράφτηκε στις αρχές Ιούνη από τους πρωθυπουργούς των δύο κρατών.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ