Σελ. /20
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 23 Αυγούστου 2016 - αριθ. φύλλου: 12510

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Υποβαθμίζεται παραπέρα η Ειδική Αγωγή

Παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας μεθαύριο, Πέμπτη 25 Αυγούστου, στις 12 το μεσημέρι.


ΣΕΛ.  9
ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΕΛΟΝΟΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Καμπανάκι κινδύνου από την υποβάθμιση της πρόληψης

Ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Συλλόγων Υπαλλήλων Αιρετών Περιφερειών Ελλάδας


ΣΕΛ.  11

Νέες αντεργατικές ανατροπές ετοιμάζει η κυβέρνηση

Προπέτασμα καπνού για συγκάλυψη των μέτρων που συζητά με το κουαρτέτο

Η κυβέρνηση πασχίζει να συγκαλύψει τα επόμενα αντεργατικά της σχέδια για τα Εργασιακά. Ο υπουργός Εργασίας σε συνέντευξή του χαρακτήρισε ξανά «κόκκινη γραμμή» το ζήτημα των ομαδικών απολύσεων και ότι για να πετύχει η διαπραγμάτευση πρέπει να συγκροτηθούν ένα «αρραγές εθνικό μέτωπο» και ένα πανευρωπαϊκό μέτωπο απέναντι στην επίθεση του νεοφιλελευθερισμού του ΔΝΤ, όταν ο ΣΕΒ και οι άλλες εργοδοτικές ενώσεις απαιτούν ομαδικές απολύσεις, μείωση μισθών, αντιδραστική αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου, λοκ άουτ κ.λπ. Είναι πρόκληση η επίκληση του «ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου» αφού όλες οι αντεργατικές αναδιαρθρώσεις είναι απότοκα της πολιτικής των Ευρωζώνης - ΕΕ.

ΚΚΕ: «Η πολιτική της κυβέρνησης όχι μόνο δεν καταργεί κανένα προηγούμενο αντιλαϊκό νόμο, αλλά ανοίγει και το δρόμο για νέες ανατροπές σε εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα, πάνω στη σημερινή εργασιακή ζούγκλα. Ταυτόχρονα, τα περί "ευρωπαϊκού" μετώπου εναντίον των απαιτήσεων του ΔΝΤ δεν είναι παρά ένα ακόμη επικοινωνιακό τέχνασμα, καθώς τα ίδια μέτρα υλοποιούνται σε σειρά χωρών της ΕΕ, ακόμη και από τις φιλικές κυβερνήσεις του ΣΥΡΙΖΑ».


ΣΕΛ.  5

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Ποιος πληρώνει;

Συνεχίζει τα πανηγύρια η κυβέρνηση, περί ανάκαμψης της οικονομίας. Ποια στοιχεία προβάλλουν ως απόδειξη, εκτιμώντας τα ως ενθαρρυντικά για να καλλιεργήσουν ελπίδες και προσδοκίες; Το πρωτογενές πλεόνασμα, τα έσοδα εφορίας και τελωνείων, το πλεόνασμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών τον Ιούνη, την αύξηση των θέσεων εργασίας τον Ιούλη, την αύξηση των συναλλαγματικών διαθεσίμων της χώρας, την εκτίμηση των αναλυτών της Alpha Bank ότι υποχωρεί το «υφεσιακό σοκ», την επιστροφή φόρων στους δικαιούχους το επτάμηνο του 2016 (χρέη προς τους επιχειρηματίες είναι). Η ΕΛΣΤΑΤ προβάλλει και τη μείωση της πτώσης του κύκλου εργασιών της βιομηχανίας συγκριτικά με το 2015, πτώση όμως 9,4%. Η «Αυγή» (20/8/2016) γράφει για «10+1 μηνύματα ανάκαμψης». Την ίδια ώρα, συνδέουν την ανάκαμψη με την ολοκλήρωση της «αξιολόγησης». «Αυτά δεν θα πρέπει να τα δούμε ξεχωριστά από τη συνολική πορεία των τελευταίων μηνών, με κύριο ζήτημα το θέμα της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης που δημιουργεί ένα σταθερό έδαφος στην οικονομία, το οποίο είναι απαραίτητο για να μπούμε πια σε ένα νέο κύκλο ανάκαμψης» («Αυγή» 21/8/2016).

Το ερώτημα που πρέπει να κυριαρχεί στις εργατικές - λαϊκές συνειδήσεις είναι: Ανάκαμψη για ποιον και ποιος την πληρώνει;

Τα πρωτογενή πλεονάσματα είναι βγαλμένα από το σφαγιασμό δικαιωμάτων της εργατικής τάξης, των συνταξιούχων, των άλλων φτωχών λαϊκών στρωμάτων και τη φοροληστεία τους, αφού: Αύξησαν τους έμμεσους φόρους (ΦΠΑ, ειδικούς φόρους κατανάλωσης σε καύσιμα κ.λπ.), σε είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, μείωσαν το αφορολόγητο, έκοψαν φοροαπαλλαγές των λαϊκών νοικοκυριών. Εκοψαν το ΕΚΑΣ από πολλούς συνταξιούχους, μείωσαν συντάξεις σε κάποιες κατηγορίες, μείωσαν κρατικά κονδύλια για κάλυψη κάποιων στοιχειωδών αναγκών σε Υγεία - Πρόνοια ή χρωστούν και δεν πληρώνουν κρατικούς οργανισμούς που παρέχουν ανάλογες υπηρεσίες κ.λπ. Και έρχεται τώρα και ο αυξημένος ΕΝΦΙΑ. Αυτά είναι τα έσοδα της Εφορίας που πληρώνει ο λαός. Τα πανηγύρια για την αύξηση των θέσεων εργασίας είναι για τους επιχειρηματικούς ομίλους, αλλά χωρίς αντίκρισμα για τους εργαζόμενους, αφού πάνω από το 50% είναι θέσεις με ευέλικτες μορφές, προσωρινές, ορισμένου χρόνου, με κάκιστους μισθούς κ.λπ. Οσο για το πλεόνασμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, αυτό οφείλεται βασικά στη συνεχή μείωση των εισαγωγών λόγω κρίσης και στη μείωση της κατανάλωσης και συνδέεται με την αύξηση των συναλλαγματικών διαθεσίμων, τα οποία πρωτίστως ενδιαφέρουν τις τράπεζες και τους επιχειρηματικούς ομίλους. Αλλά δεν είναι σταθερά μεγέθη, αλλάζουν, αφορούν δε αποκλειστικά το κεφάλαιο. Επομένως, ανεξάρτητα από το αν όντως θα μπει η οικονομία σε τροχιά ανάκαμψης ή όχι, με δεδομένες τις αβεβαιότητες και τους κινδύνους και στην Ελλάδα και σε ΕΕ - Ευρωζώνη, αυτή είναι καπιταλιστική, την πληρώνει ο λαός και θα συνεχίζει να την πληρώνει. Ο υπουργός Περιβάλλοντος είπε σχετικά με το πρωτογενές πλεόνασμα ότι «έχουμε τη δυνατότητα αυτό που είναι παραπάνω να το διαθέσουμε και προς την ανάπτυξη και για κοινωνικούς σκοπούς». Δηλαδή, ενισχύουμε πρωταρχικά το κεφάλαιο, άλλωστε τα πρωτογενή πλεονάσματα τα θέλουν για να πληρώνουν το κρατικό χρέος και να χρηματοδοτούν με κρατικό χρήμα τις καπιταλιστικές επενδύσεις. Και αν περισσέψουν, ίσως διαθέσουν κάποια ψίχουλα για τους εξαθλιωμένους, σαν τα κουπόνια σίτισης. Αλλωστε, είναι και η «αξιολόγηση» μπροστά. Και επειδή ετοιμάζονται για τα 15 προαπαιτούμενα ώστε να ολοκληρωθεί η πρώτη «αξιολόγηση», βιάζονται μάλιστα να τελειώσουν μέχρι το Γιούρογκρουπ στις 9 Σεπτέμβρη, έρχονται αφενός νέα αντιλαϊκά μέτρα αφετέρου νέες αναδιαρθρώσεις για την κερδοφορία του κεφαλαίου.

Η κυβέρνηση, με την προπαγάνδα της, πασχίζοντας να δημιουργήσει αισιοδοξία στους εργαζόμενους, στα άλλα φτωχά λαϊκά στρώματα, για ανάκαμψη, που είναι και αβέβαιη, επιδιώκει τη χειραγώγηση, στη λογική της αναμονής ότι κάτι καλύτερο μπορεί να έρθει, ώστε να έχει ανοχή και στήριγμα στην πολιτική ενίσχυσης του κεφαλαίου. Καμιά ανοχή, καμιά αναμονή, αντεπίθεση για κάλυψη των αναγκών. Μπροστά είναι η οργάνωση της πάλης για τις Συλλογικές Συμβάσεις. Μπορεί να δοθεί μια πρώτη αποφασιστική απάντηση, ορθώνοντας εμπόδια και για την επόμενη επίθεση στα Εργασιακά.ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
«Πάρκο Τρίτση ανοιχτό στο λαό, κλειστό στα επιχειρηματικά συμφέροντα»

Κάλεσμα στο λαό και τη νεολαία της Αττικής, ιδιαίτερα της Δυτικής Αθήνας, να πάρουν μέρος στην πρωτοβουλία καθαρισμού και περιποίησης του Πάρκου Τρίτση το Σάββατο 27 Αυγούστου απευθύνει η Οργάνωση Περιοχής Αττικής. Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία εντάσσεται στη δράση που έχουν αναπτύξει όλο το προηγούμενο διάστημα το ΚΚΕ και η ΚΝΕ για την υπεράσπιση του χώρου.


ΣΕΛ.  9


ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ
Προετοιμασία εδάφους για το νέο αντιλαϊκό μπαράζ

ΣΕΛ.  4
ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΚΑΦΩΝ ΣΤΗΝ ΑΙΓΙΝΑ
Παραβλέψεις από τις Αρχές καταγγέλλουν οι δικηγόροι των θυμάτων

ΣΕΛ.  12
ΣΛΟΒΑΚΙΚΗ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΗΣ ΕΕ
Με το «καλημέρα» αντικομμουνιστικά διαπιστευτήρια

ΣΕΛ.  7
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Παρέμβαση στην Περιφερειακή Ενωση Δήμων Κρήτης για το Προσφυγικό

ΣΕΛ.  12


Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org