Τρίτη 23 Αυγούστου 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Θα μας τρελάνει η «Αυγή»

Διαβάσαμε στην κυριακάτικη «Αυγή» τον τίτλο «Αύξηση της απασχόλησης με ανάκαμψη της πλήρους απασχόλησης» και αναζητήσαμε το σχετικό ρεπορτάζ στις μέσα σελίδες. Κατά το αναμενόμενο, η εφημερίδα αναφερόταν στα τελευταία στοιχεία του συστήματος «Εργάνη», για τις ροές απασχόλησης, όπου οφθαλμοφανέστατα καταγράφεται η επέκταση των ελαστικών και προσωρινών μορφών απασχόλησης έναντι της σταθερής εργασίας. Το διαπιστώνει και η ίδια η «Αυγή» στο ρεπορτάζ, αν και προσπαθεί να το αποδώσει στην κρίση. Οπως γράφει, «μελανό σημείο, ωστόσο, με διαχρονικά χαρακτηριστικά μέσα στην κρίση, παραμένει η επικράτηση, έστω και με βραχεία κεφαλή, της ελαστικής απασχόλησης, που υπολογίζεται κοντά στο 52% στο σύνολο των νέων θέσεων εργασίας». Πώς δικαιολογείται, επομένως, ο τίτλος που έβαλε η εφημερίδα στο θέμα της; Προσέξτε τι σκαρφίζεται η «Αυγή»: «Για πρώτη φορά μετά από μια τετραετία μεγάλης μείωσης της πλήρους απασχόλησης έχουμε ανάκαμψη. Συγκεκριμένα, η πλήρης απασχόληση από 55% (στο σύνολο των θέσεων εργασίας) το 2013 μειώθηκε στο 49% το 2014, στο 44,5% το 2015 και ανεβαίνει στο 48,2% το 2016». Δηλαδή, η σχετική αύξηση της πλήρους απασχόλησης κατά μερικές μονάδες συνιστά ανάκαμψη έναντι της προσωρινής εργασίας, που έχει πλέον κυριαρχήσει και αφορά περισσότερες από τις μισές νέες θέσεις εργασίας που δημιουργούνται κάθε χρόνο! Είπαμε, θέλει θράσος για να λιβανίζεις την πολιτική της κυβέρνησης και να αθωώνεις έτσι και την πολιτική των προηγούμενων, που ισοπέδωσαν κι αυτοί τις εργασιακές σχέσεις. Οπως φαίνεται, όμως, η «Αυγή» διαθέτει μπόλικο τέτοιο θράσος.

Ούτε στοιχειώδεις ανάγκες

«Τα στοιχεία της εταιρείας ερευνών αγοράς IRI δείχνουν υποχώρηση του τζίρου στα σούπερ μάρκετ κατά 8,8% το διάστημα Ιανουαρίου - Ιουνίου 2016 σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2015, ενώ ακόμη μεγαλύτερη, της τάξης του 12,6%, είναι η κάμψη του όγκου πωλήσεων. Τα στοιχεία από την αγορά κάθε άλλο παρά ενθαρρυντικά είναι, καθώς οι έως τώρα εκτιμήσεις δείχνουν σημαντική υποχώρηση των πωλήσεων τόσο τον Ιούλιο όσο και κατά το πρώτο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου, ακόμη και σε τουριστικές περιοχές αλλά και σε εποχικά είδη» («Καθημερινή», 20/8/2016). Τι δείχνουν τα στοιχεία; Οτι τα εργατικά, τα λαϊκά νοικοκυριά βρίσκονται σε ολοένα και πιο δεινή εισοδηματική κατάσταση λόγω άμεσης και έμμεσης (ΦΠΑ, ειδικοί φόροι κατανάλωσης κ.ά.) φοροληστείας, δραστικής μείωσης μισθών, συντάξεων, προνοιακών επιδομάτων, που κόβουν πλέον και από τις πιο στοιχειώδεις ανάγκες τους για να «τα φέρουν βόλτα». Στο χέρι τους είναι όχι να ζουν με μειωμένες απαιτήσεις, να προσδοκούν το «μη χειρότερα», αλλά παλεύοντας να αλλάξουν οι ίδιοι τη ζωή τους σε όφελός τους.

Οπου φτωχός και η ... αεροφωτογραφία του

Σύμφωνα με τα διεθνή πρακτορεία, «ερευνητές στις ΗΠΑ ανέπτυξαν μια πρωτοποριακή μέθοδο, που "χαρτογραφεί" τη φτώχεια συνδυάζοντας δορυφορικές φωτογραφίες ημέρας με ένα πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης. Το επίτευγμα μπορεί να βοηθήσει στην αποτελεσματικότερη καταπολέμηση της φτώχειας διεθνώς, ιδίως στις αναπτυσσόμενες χώρες (...) Η επίγεια καταγραφή είναι συχνά μια επικίνδυνη, αργή και δαπανηρή διαδικασία. Εως τώρα είχε επιτευχθεί η εξαγωγή συμπερασμάτων για το πόσο φτωχή είναι μια χώρα ή περιοχή, ανάλογα με το πόση φωταψία εκπέμπει στο νυχτερινό ουρανό (...) Η νέα μέθοδος, εκτός από νυχτερινές φωτογραφίες, χρησιμοποιεί εικόνες που έχουν τραβηχτεί τη μέρα από τους δορυφόρους και οι οποίες απεικονίζουν χαρακτηριστικά - κλειδιά, όπως σε ποιο βαθμό οι δρόμοι είναι ασφαλτοστρωμένοι, κατά πόσο οι στέγες των σπιτιών είναι μεταλλικές ή πλαστικές, πόσο απέχει η κοντινότερη παροχή νερού ή η κοντινότερη αγορά κ.ά. Στη συνέχεια, ένας εξελιγμένος αλγόριθμος υπολογιστή αναλαμβάνει να "βαθμολογήσει" κάθε περιοχή και να την κατατάξει σε ένα εισοδηματικό επίπεδο». Αν καταλάβαμε καλά, η καταπολέμηση της φτώχειας ήταν έως τώρα δύσκολη, λόγω ...έλλειψης δεδομένων. Ποιον κοροϊδεύουν; Και καλά στην Αφρική, όπου λένε ότι δοκιμάζεται πιλοτικά το πρόγραμμα. Στις χώρες του «αναπτυγμένου καπιταλισμού», όπως οι ίδιοι τις ονομάζουν, τι τους εμποδίζει να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τη φτώχεια που το ίδιο το σύστημα γεννά και οι κρατικές υπηρεσίες καταγράφουν λεπτομερώς; Το ενδιαφέρον τους για τη φτώχεια ξεκινάει και τελειώνει στη διαχείριση μόνο των πιο ακραίων μορφών της, μέσα από το μοίρασμα της φτώχειας των πολλών. Αυτή είναι η δήθεν «κοινωνική πολιτική» των αστικών κυβερνήσεων σε όλα τα καπιταλιστικά κράτη και δεν χρειάζεται κανένας ...δορυφόρος για να το διαπιστώσει κανείς.

Το άλλοθι

«Στόχος της κυβέρνησης είναι η δημιουργία σταθερών θέσεων εργασίας με ποιοτικά χαρακτηριστικά, παράλληλα με την κατοχύρωση των εργασιακών δικαιωμάτων», γράφει η «Αυγή» στις 21/8/2016, προλογίζοντας συνέντευξη του υπουργού Περιβάλλοντος - Ενέργειας, ο οποίος όμως μιλώντας γι' αυτό αναφέρει: «Το θέμα των εργασιακών είναι ένα κατεξοχήν ζήτημα που προσφέρεται για συμμαχίες εντός της Ευρώπης. Διότι ανάλογου τύπου ζητήματα αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι σε όλες τις χώρες της Ευρώπης σήμερα. Αρα, δεν θα είναι μια μάχη που θα τη δώσουμε μόνοι μας ως κυβέρνηση. Θα τη δώσουμε μαζί με τα συνδικάτα στην Ελλάδα, μαζί με τα ευρωπαϊκά συνδικάτα. Νομίζω ότι, τελικά, είναι μια μάχη η οποία τέμνει οριζοντίως και καθέτως πια το σύνολο της ΕΕ». Η τοποθέτηση θυμίζει το «στρίβειν διά του αρραβώνος». Αφού θέλουν σταθερές εργασιακές σχέσεις γιατί δε νομοθετούν την κατάργηση όλων των ευέλικτων; Επειδή αυτό αντιβαίνει στις απαιτήσεις του κεφαλαίου. Ετσι, δημιουργούν άλλοθι ότι είναι πανευρωπαϊκό πρόβλημα για να συνεχίζεται η εργασιακή ζούγκλα που έχει προκαλέσει η ΕΕ, είναι οι «βέλτιστες πρακτικές» της, που θα νομοθετήσει η κυβέρνηση στα Εργασιακά για την επόμενη «αξιολόγηση», γιατί αυξάνει εκμετάλλευση και κέρδη.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1806 Πεθαίνει ο Γάλλος φυσικός Σαρλ Ογκιστέν Ντε Κουλόμπ.

1864 Γεννιέται ο Ελευθέριος Βενιζέλος.

1914 Η Ιαπωνία κηρύσσει τον πόλεμο κατά της Γερμανίας (Α' Παγκόσμιος ιμπεριαλιστικός Πόλεμος).

1921 Ξεκινά η μάχη του Σαγγάριου, που καταλήγει με ήττα του ελληνικού στρατού (Μικρασιατική Εκστρατεία).

1923 Κορυφώνονται στον Πειραιά οι απεργιακές κινητοποιήσεις που ξεκίνησαν στις 19 Αυγούστου από τα ναυτεργατικά σωματεία και το Εργατικό Κέντρο. Στην πλατεία Πασαλιμανιού πραγματοποιείται πανεργατική συγκέντρωση από ΓΣΕΕ και ΕΚΠ. Η κυβέρνηση δίνει διαταγή να χτυπηθεί η συγκέντρωση και να διαλυθεί. Στρατός και Αστυνομία επιτίθενται στους απεργούς με σφοδρότητα. Απολογισμός: 11 νεκροί εργάτες, 100 τραυματίες, ενώ συλλαμβάνονται περίπου 500. Η απεργία λύνεται μετά το αιματηρό χτύπημα, όμως παραμένει η μεγαλύτερη απεργιακή κινητοποίηση της εποχής.

1939 Υπογράφεται το σοβιετο-γερμανικό σύμφωνο μη επίθεσης, το γνωστό Σύμφωνο Μολότοφ - Ρίμπεντροπ. Επήλθε μετά τη Συμφωνία του Μονάχου το 1938 (μεταξύ Γερμανίας, Ιταλίας, Βρετανίας και Γαλλίας), που «έσπρωχνε» τον Χίτλερ προς την ΕΣΣΔ και αφού όλες οι προσπάθειες προσέγγισης της ΕΣΣΔ με τα μη φασιστικά αστικά κράτη της Ευρώπης για τη συγκρότηση μετώπου κατά της επιθετικότητας του φασισμού είχαν αποτύχει. Ηταν το μοναδικό μέσο άμυνας που απέμεινε στην ΕΣΣΔ, εξασφαλίζοντάς της 21 πολύτιμους μήνες ειρήνης, ανεκτίμητους στην πολεμική προετοιμασία της ενόψει της αναπόφευκτης γερμανικής επίθεσης. Το Σύμφωνο αξιοποιείται προπαγανδιστικά εναντίον της ΕΣΣΔ και του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος. Το δε Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στη λογική της εξίσωσης κομμουνισμού - φασισμού, καθιέρωσε την 23η Αυγούστου «ως Ευρωπαϊκή Ημέρα Μνήμης για τα θύματα όλων των ολοκληρωτικών και αυταρχικών καθεστώτων»!

1942 Η εποποιία του Στάλινγκραντ περνάει στην πιο αποφασιστική της φάση, αφού η μάχη μεταφέρεται στα προάστια και αργότερα στις συνοικίες της πόλης.

1943 Τα σοβιετικά στρατεύματα απελευθερώνουν το Χάρκοβο, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας.

1944 Οι λαϊκές μάζες, με την καθοδήγηση του Κομμουνιστικού Κόμματος Ρουμανίας, ανατρέπουν το δικτατορικό καθεστώς του Αντονέσκου. Η 23η Αυγούστου ανακηρύχτηκε εθνική γιορτή της Ρουμανίας.

1948 Δυνάμεις του Δημοκρατικού Στρατού μπαίνουν στα Τρίκαλα.

1978 Ενοπλοι αντάρτες «Σαντινίστας» καταλαμβάνουν το Κοινοβούλιο στη Μανάγκουα της Νικαράγουας, συλλαμβάνοντας εκατοντάδες ομήρους. Απαιτούν την απελευθέρωση των 150 πολιτικών κρατουμένων, εγγυήσεις να καταφύγουν σώοι στον Παναμά και λύτρα δέκα εκατομμυρίων δολαρίων. Ο δικτάτορας Αναστάσιο Σομόζα αποδέχεται όλα τα αιτήματά τους.

1983 Ψηφίζεται από τη Βουλή ο νόμος για την αναγνώριση της Εθνικής Αντίστασης.

1985 Η ελληνική κυβέρνηση ανακοινώνει την άρση της εμπόλεμης κατάστασης με την Αλβανία, η οποία διήρκεσε 40 χρόνια.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ