Σάββατο 20 Αυγούστου 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΟΑΕΔ
Μοιράζουν τζάμπα εργατικό δυναμικό στις επιχειρήσεις

Τα πιο πρόσφατα είναι τετράμηνης διάρκειας, χωρίς εισφορά για σύνταξη και με «ταβάνι» στο μισθό τα 462 ευρώ για όσους είναι 25 έως 29 ετών

Από παλιότερη κινητοποίηση για τα προγράμματα της ελαστικής και τζάμπα εργασίας
Από παλιότερη κινητοποίηση για τα προγράμματα της ελαστικής και τζάμπα εργασίας
Δύο νέα προγράμματα «απόκτησης εργασιακής εμπειρίας» για άνεργους νέους, σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, ανακοίνωσε ο ΟΑΕΔ. Στα προγράμματα αυτά θα ενταχθούν ως «ασκούμενοι» 13.000 συνολικά άνεργοι (10.000 άνεργοι ηλικίας 18 έως 24 ετών και 3.000 άνεργοι ηλικίας 25 έως 29 ετών).

Τα προγράμματα έχουν διάρκεια τεσσάρων μηνών, κατά τους οποίους οι άνεργοι θα δουλεύουν 6 ώρες τη μέρα, πέντε μέρες τη βδομάδα (Δευτέρα έως Παρασκευή), χωρίς οι εργοδότες τους να χρειάζεται να βάλουν το χέρι στην τσέπη. Μετά τη λήξη του τετράμηνου, ο ΟΑΕΔ σκοπεύει να δώσει συνέχεια με πρόγραμμα επιδότησης θέσεων εργασίας οχτάμηνης διάρκειας.

Οσον αφορά τις αποδοχές των ασκούμενων, ο ΟΑΕΔ θα καταβάλει ημερήσια αποζημίωση 18 ευρώ (στους ανέργους 18 - 24 ετών) και 21 ευρώ (στους ανέργους 25 - 29 ετών). Με άλλα λόγια, οι μηνιαίες αποδοχές μπορούν να ανέλθουν το πολύ σε 396 ευρώ και 462 ευρώ, για τις δύο ηλικιακές κατηγορίες αντίστοιχα. Ασφαλώς τα παραπάνω ποσά είναι το «ταβάνι» των μηνιαίων αποδοχών, οι οποίες θα είναι μικρότερες αν οι μέρες εργασίας είναι μειωμένες.

Οπως σε προηγούμενα προγράμματα «εργασιακής εμπειρίας», οι άνεργοι στερούνται εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Ετσι, και στα νέα προγράμματα δεν προβλέπεται δικαίωμα στην άδεια, οι «ασκούμενοι» χάνουν το μεροκάματο στην περίπτωση που απουσιάσουν, ενώ πρέπει να αναπληρώσουν τις απουσίες τους στο τέλος της προβλεπόμενης διάρκειας του προγράμματος.

Οπως αναφέρει ο ΟΑΕΔ, «οι ωφελούμενοι/ασκούμενοι μπορούν να απουσιάσουν μέχρι 15 ημερολογιακές ημέρες καθ' όλη τη διάρκεια του προγράμματος», ενώ στην περίπτωση που χρειαστεί να το κάνουν, έχουν την «υποχρέωση αντίστοιχης επιμήκυνσης του προγράμματος». Οσο για την ασφαλιστική τους κάλυψη, την οποία πληρώνει επίσης το πρόγραμμα, αυτή είναι ψαλιδισμένη: Οι συμμετέχοντες στα προγράμματα ασφαλίζονται μόνο στον κλάδο της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και του επαγγελματικού κινδύνου.

Καθώς τα προγράμματα απευθύνονται σε νέους που παραμένουν «εκτός αγοράς εργασίας, εκπαίδευσης ή κατάρτισης», προϋπόθεση για να ενταχθεί ένας άνεργος σε αυτά είναι να μην έχει ασφαλιστεί για περισσότερες από 100 μέρες ασφάλισης σε οποιονδήποτε ασφαλιστικό φορέα.

Οι άνεργοι δεν θα κάνουν αιτήσεις για την ένταξή τους στα προγράμματα, αλλά θα υποδειχθούν στις επιχειρήσεις από τους εργασιακούς συμβούλους του ΟΑΕΔ, με προτεραιότητα στους μακροχρόνια άνεργους και τους γονείς ανήλικων τέκνων. Οι άνεργοι πρέπει να έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία εξατομικευμένης προσέγγισης και σύνταξης ατομικού σχεδίου δράσης στον ΟΑΕΔ και να έχουν δηλώσει μία ή περισσότερες ειδικότητες για να τοποθετηθούν. Ετσι, οι επιχειρήσεις «παραγγέλνουν» το τζάμπα προσωπικό που θέλουν και ο ΟΑΕΔ αναλαμβάνει να τους το μοιράσει.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Με «παράτες» η παρουσίαση της «κοινωφελούς εργασίας»(2/9/2016)
Μοιράζουν τα ίδια σε περισσότερους(7/4/2015)
Επιδοτήσεις συγκάλυψης της αντιλαϊκής πολιτικής(26/8/2005)

Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org