Σάββατο 20 Αυγούστου 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ
«Υψηλές επιδόσεις» στην ελαστικοποίηση της αγοράς εργασίας

Τα στοιχεία του συστήματος «Εργάνη» για το μήνα Ιούλη, για τα οποία πανηγυρίζει η κυβέρνηση, πιστοποιούν τη γενίκευση της μερικής και προσωρινής απασχόλησης

Μερική και εκ περιτροπής απασχόληση, κάποιες φορές πλήρης αλλά προσωρινή, μισθοί κάτω από 800 ευρώ για το 50% των εργαζομένων και πολύ κάτω από 500 ευρώ για το 20% των εργαζομένων.

Αυτή την πραγματικότητα προσπαθούν να κρύψουν τα πανηγύρια της κυβέρνησης «για την αύξηση της απασχόλησης και τη μείωση της ανεργίας», καθώς σήμερα οι πολιτικές που εφαρμόζει σε συνέχεια των προηγούμενων, έχουν ως αποτέλεσμα μια θέση πλήρους απασχόλησης να μη φτάνει ούτε τα 500 ευρώ και αυτή η θέση να μοιράζεται σε δύο και τρεις ανέργους, μοιράζοντας το 500άρικο στα τρία! Αυτές είναι οι «υψηλότερες επιδόσεις» στην ανάσχεση της ανεργίας, για τις οποίες κομπάζει η κυβέρνηση, προκαλώντας εργαζόμενους και ανέργους, κύρια τους νέους.

Τα στοιχεία που δίνει το σύστημα «Εργάνη» για τον Ιούλη του 2016, συγκρινόμενα με τους αντίστοιχους μήνες των ετών 2013 (όταν ξεκίνησε η εφαρμογή του «Εργάνη»), 2014 και 2015, δείχνουν με σαφήνεια - παρά τις όποιες διακυμάνσεις - την επέκταση των ελαστικών και προσωρινών μορφών απασχόλησης σε βάρος της σταθερής και πλήρους απασχόλησης.

Τον Ιούλη του 2013, το 61% των προσλήψεων ήταν πλήρους απασχόλησης, ενώ τον Ιούλη του 2016 οι προσλήψεις πλήρους απασχόλησης έπεσαν στο 46%. Κατά αναλογία, τον Ιούλη του 2013 το 39% των προσλήψεων ήταν θέσης μερικής και εκ περιτροπής απασχόλησης, για να φτάσουν τον Ιούλη του 2016 το 54%! Εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι η πλήρης απασχόληση δε σημαίνει και σταθερή, καθώς ένα μεγάλο μέρος των προσλήψεων είναι βέβαιο - αν και δε δίνονται στοιχεία γι' αυτό - ότι αφορούν σε προσωρινή απασχόληση (π.χ. συμβάσεις ορισμένου χρόνου). Το ίδιο, βέβαια, ισχύει και για ένα μέρος των θέσεων μερικής και εκ περιτροπής απασχόλησης.

Αύξηση 494% για την εκ περιτροπής εργασία!

Σε κάθε περίπτωση, η προσωρινότητα της απασχόλησης προκύπτει από το στοιχείο που αναφέρεται στη λήξη των συμβάσεων ορισμένου χρόνου, οι οποίες έχουν αυξηθεί, από το 2013 μέχρι σήμερα, κατά 81%! Ενδεικτικός της ελαστικότητας της απασχόλησης είναι και ο υπερδιπλασιασμός της μερικής απασχόλησης, όπως και η ραγδαία αύξηση της εκ περιτροπής εργασίας: Η πρώτη αυξήθηκε κατά 160% και η δεύτερη κατά 494%.

Ενα άλλο ενδιαφέρον στοιχείο είναι η μετατροπή θέσεων πλήρους απασχόλησης σε θέσεις μερικής και εκ περιτροπής απασχόλησης. Τον Ιούλη του 2013 μετατράπηκαν 1.715 θέσεις πλήρους απασχόλησης σε θέσεις μερικής απασχόλησης και τον Ιούλη του 2016 οι θέσεις που μετατράπηκαν έφτασαν τις 2.601. Η μετατροπή των θέσεων πλήρους απασχόλησης σε εκ περιτροπής παρουσίασε αυξητική τάση από το 2013 (1.512 θέσεις) μέχρι και το 2015 (4.825 θέσεις), αλλά τον Ιούλη του 2016 παρουσίασε μείωση (1.323 θέσεις).

Τέλος, πρέπει να σταθούμε στο φαινόμενο των δήθεν «οικειοθελών απολύσεων» που έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις, έχοντας αυξηθεί κατά 186% από το 2013 μέχρι σήμερα.

Με δεδομένα τα παραπάνω, οι προσλήψεις τον Ιούλη της περιόδου 2013 - 2016 αυξήθηκαν κατά 122% και για την ίδια περίοδο οι απολύσεις αυξήθηκαν κατά 103% (στοιχείο που επιβεβαιώνει και την προσωρινότητα της απασχόλησης). Ωστόσο, το όποιο θετικό ισοζύγιο προκύπτει, είναι αποτέλεσμα της κυριαρχίας των ελαστικών και προσωρινών μορφών απασχόλησης και της μεγάλης μείωσης των μισθών (οι κατώτατοι μισθοί μειώθηκαν κατά 22% και 32% το 2012), γεγονός που επιτρέπει στο κεφάλαιο και το κράτος να μοιράζουν αυτό που χτες θεωρούταν μία θέση εργασίας σε δύο και τρεις ανέργους.

Εργοδοτική ασυδοσία με κυβερνητικές ευλογίες

Αξίζει, τέλος, να σταθούμε στο εξής στοιχείο: Τον Ιούλη του 2015, ενώ δηλαδή είχαν επιβληθεί τα «capital controls», η μερική και εκ περιτροπής απασχόληση ανέβηκε στα ύψη, ενώ η πλήρης απασχόληση κατρακύλησε κυριολεκτικά. Ενδεικτικό είναι ότι στο σύνολο των προσλήψεων, οι θέσεις μερικής και εκ περιτροπής απασχόλησης αποτέλεσαν το 84%. Την ίδια ακριβώς περίοδο, αυξήθηκαν κατακόρυφα οι μετατροπές των θέσεων πλήρους απασχόλησης σε θέσεις μερικής και εκ περιτροπής απασχόλησης. Το γεγονός αυτό δείχνει ότι οι κεφαλαιοκράτες έχουν στη φαρέτρα τους από το νόμο όλα εκείνα τα εργαλεία για να επιβάλουν τους όρους εργασίας που έχουν ανάγκη ανά πάσα στιγμή.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org