Πέμπτη 18 Αυγούστου 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ
Συνέχιση της αντιμεταναστευτικής πολιτικής

ΚΑΜΠΕΡΑ.--

Στο κλείσιμο ενός προσφυγικού στρατοπέδου, δίχως εντούτοις να αλλάζει ούτε στο ελάχιστο τη σκληρή αντιμεταναστευτική πολιτική, οδηγείται η κυβέρνηση της Αυστραλίας, μετά την προ τεσσάρων μηνών απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Παπούα Νέα Γουινέα για κλείσιμο του προσφυγικού στρατοπέδου στο νησί Μάνους.

Οπως ανακοινώθηκε χτες από τον πρωθυπουργό της Παπούα Νέας Γουινέας, Πίτερ Ο' Νιλ, και τον Αυστραλό υπουργό Μετανάστευσης, Πίτερ Ντάτον, πρόκειται για τον καταυλισμό 850 προσφύγων στο νησί Μάνους της Παπούα Νέας Γουινέας, ωστόσο δεν διευκρινίστηκε πότε θα μπει «λουκέτο». Ο Αυστραλός υπουργός σημείωσε ότι «δεν χρειάζονται βιασύνες» στο ζήτημα αναστολής λειτουργίας του συγκεκριμένου στρατοπέδου, επαναλαμβάνοντας ότι δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή στην πολύ περιοριστική πολιτική της χώρας του στο θέμα της μετανάστευσης και ότι «κανένας από αυτούς που διαμένουν στο κέντρο (...) στο Μάνους δεν θα μπορέσει ποτέ να εγκατασταθεί στην Αυστραλία».

Αφορμή έδωσε η απόφαση που εξέδωσε τον περασμένο Απρίλη το Ανώτατο Δικαστήριο της Παπούα Νέας Γουινέας, που έκρινε «παράνομη και αντισυνταγματική» τη μεταφορά μεταναστών και προσφύγων από την Καμπέρα σε καταυλισμό που στήθηκε στο έδαφος της χώρας.

Η πολιτική της Αυστραλίας για τους μετανάστες επικρίνεται εντονότατα από οργανώσεις υπεράσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι οποίες δεν παύουν να καταδικάζουν τις κακές συνθήκες διαβίωσης των μεταναστών και τα κρούσματα βίας που σημειώνονται σε βάρος τους (ξυλοδαρμοί, σεξουαλική εκμετάλλευση κ.ά.) όχι μόνο στο νησάκι Μάνους αλλά και σχεδόν σε όλα τα εξωχώρια στρατόπεδα συγκέντρωσης μεταναστών και προσφύγων από αναπτυσσόμενες χώρες της Ασίας που έχει ανοίξει η Αυστραλία, πάνω από δεκαετία, σε φτωχά κρατίδια του Ειρηνικού, με οικονομικά ανταλλάγματα, σε μία προσπάθεια να απωθήσει κύματα προσφύγων και μεταναστών στο έδαφός της. Πριν τρία χρόνια, μάλιστα, η Αυστραλία προώθησε την πολιτική «Κυρίαρχα Σύνορα», με στόχο να αποθαρρύνει τους πρόσφυγες να προσεγγίσουν δια θαλάσσης τη χώρα.

Το Ναυτικό της συλλαμβάνει συστηματικά τα πλοιάρια που μεταφέρουν μετανάστες και τα επαναπροωθεί στη χώρα από την οποία αναχώρησαν, συνήθως την Ινδονησία. Την ίδια ώρα, οι πρόσφυγες και οι μετανάστες που καταφέρνουν να φτάσουν στις ακτές της Αυστραλίας μεταφέρονται σε καταυλισμούς, στους οποίους κρατούνται ενόψει της απομάκρυνσής τους, στο νησί Μάνους, στην Παπούα Νέα Γουινέα, ή στο νησί Ναούρου, στον Ειρηνικό Ωκεανό.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ