Πέμπτη 18 Αυγούστου 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Εκλογολογία...

Θα γίνουν ή όχι εκλογές; Τα αστικά ΜΜΕ αναλώνονται το τελευταίο διάστημα σε μια ακατάσχετη εκλογολογία με διάφορες αφορμές, αποδίδοντας το γεγονός στην κυβέρνηση λόγω εκλογικού νόμου και στη ΝΔ ως αιχμή της στρατηγικής της. Βεβαίως, μέσα στην εκλογολογία όλες οι αστικές δυνάμεις κάνουν λόγο για την ανάγκη σταθερών κυβερνήσεων του κεφαλαίου. Την ίδια ώρα, τα αντεργατικά - αντιλαϊκά μέτρα εφαρμόζονται εντατικά, ενώ προετοιμάζονται νέα τέτοια μέτρα για την επόμενη «αξιολόγηση». Η κυβέρνηση προτάσσει ως επιτυχία της το «ματοβαμμένο» πρωτογενές πλεόνασμα από το τσάκισμα του λαού και ως δείγμα ότι έρχεται ανάκαμψη, άρα ως απόδειξη αποτελεσματικότατης διαχείρισης για την ενίσχυση του κεφαλαίου. Με τη ΝΔ να διαγκωνίζεται στο ίδιο ζήτημα της διαχείρισης ως ικανή για καλύτερα αποτελέσματα. Αποπροσανατολιστική προπαγάνδα, αφού με την εκλογολογία βάζουν πλαστό δίλημμα στο λαό, όταν η αντιλαϊκή πολιτική θα συνεχίζει με όποιο αστικό κόμμα ή κόμματα στην κυβέρνηση, ενώ πασχίζουν να τον πείσουν να αναδείχνει ισχυρές αστικές κυβερνήσεις (σταθερές), που καταστρέφουν τη ζωή του και να συναινεί στην εχθρική για τον ίδιο πολιτική υπέρ του κεφαλαίου. Μονόδρομος η αντεπίθεση.

Ποιες θέσεις εργασίας;

Σε άρθρο της στην «Καθημερινή», 7/8/2015, η Ράνια Αντωνοπούλου, αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, έγραφε: «Το α' μισό του 2016, η οικονομία, όπως αναμενόταν λόγω των νέων μέτρων, διολίσθησε στην ύφεση (...) με μικρή επιδείνωση σε μια σειρά από δείκτες (π.χ. βιομηχανική παραγωγή, εξαγωγές, ανεργία). Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με το ότι η επίπτωση των μέτρων θα συνεχίσει και το υπόλοιπο του έτους, κάνει πολλούς να προβλέπουν ακόμη χειρότερη εξέλιξη στο β' μισό του 2016. (...) Παρερμηνεύουν, μάλιστα, ορισμένες εξελίξεις, όπως, για παράδειγμα, τη μείωση των κενών θέσεων εργασίας στη διάρκεια των 5 τελευταίων τριμήνων, την οποία εκλαμβάνουν ως απώλεια νέων ευκαιριών απασχόλησης για τους Ελληνες (...) Πρόκειται, όμως, για μία αυθαίρετη εκτίμηση (...) Γεγονός, όμως, είναι πως στη διάρκεια της εξεταζόμενης περιόδου η μισθωτή απασχόληση αυξήθηκε κατά 335.000, εξέλιξη που μάλλον υποδηλώνει κάλυψη πολλών πρωτύτερα κενών θέσεων εργασίας».

Θα περίμενε κανείς η κα υπουργός να δικαιολογήσει πώς αυξήθηκαν οι θέσεις εργασίας και με ποιο εργασιακό καθεστώς. Αλλωστε, η ίδια χειρίζεται τα προγράμματα ανακυκλούμενης ανεργίας, έστω κι αν από 5μηνα τα έκανε 8μηνα. Αντί γι' αυτό, αραδιάζει μια σειρά θετικούς για την ανάπτυξη παράγοντες ώθησης σε ανάκαμψη το β' εξάμηνο του 2016, άρα και σε μείωση της ανεργίας, μιλώντας επίσης για αύξηση τα 5 τελευταία τρίμηνα. Αλήθεια, πώς αυξήθηκαν οι θέσεις εργασίας; Μήπως γιατί, εκτός από προγράμματα ανακυκλούμενης ανεργίας, η αύξηση των θέσεων εργασίας οφείλεται σε εποχική εργασία, π.χ. προσλήψεις ορισμένου χρόνου στον τουρισμό από την άνοιξη και μετά; Μήπως η αύξηση της απασχόλησης οφείλεται επίσης σε ευέλικτες θέσεις εργασίας; Μήπως σε καθεστώς πρακτικής άσκησης; Λέμε, μήπως;

Η «ηλεκτρονική Υγεία»...

«Η Υγεία μπαίνει στην ψηφιακή εποχή», έγραφε η «Αυγή» 13-14/8/2016, τονίζοντας: «Σε μια εποχή κατά την οποία η τεχνολογία και οι εφαρμογές της βρίσκονται στο ζενίθ, σηματοδοτούνται αλλαγές στον τομέα της Υγείας, βελτιώνοντας την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών. Στην Ελλάδα, το πρώτο βήμα στην ψηφιακή εποχή της Υγείας έγινε με την ηλεκτρονική συνταγογράφηση. Τι σημαίνει "ηλεκτρονική Υγεία" και γιατί είναι σημαντική τόσο για την εύρυθμη λειτουργία του συστήματος όσο και για τον πολίτη; Ποιο ρόλο έρχεται να επιτελέσει ο "Ατλαντας Υγείας" και με ποιον τρόπο θα αλλάξει τις υπηρεσίες Υγείας ο Ηλεκτρονικός Φάκελος Υγείας; Σε αυτά τα ερωτήματα απαντά, μιλώντας στην "Αυγή" της Κυριακής, ο γγ Δημόσιας Υγείας, Γιάννης Μπασκόζος, καθώς στις αρμοδιότητες της γγ εμπίπτει και η Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Υγείας». Ποιος τη χάρη μας. Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Υγείας θα έχουμε, δημόσιο σύστημα Υγείας, με δωρεάν παροχές υπηρεσιών Υγείας, χωρίς καμιά επιχειρηματική δραστηριότητα, δεν θα έχουμε. Το δημόσιο σύστημα λειτουργεί πουλώντας υπηρεσίες Υγείας. Η κρατική χρηματοδότηση ολοένα μειώνεται. Την ίδια ώρα έχει μειωθεί δραστικά το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, κλείνουν διάφορες δομές Υγείας, γιγαντώνεται ο ιδιωτικός - επιχειρηματικός τομέας Υγείας, ολοένα και περισσότερα φάρμακα πληρώνονται αδρά από το λαό. Η τάση είναι μη αναστρέψιμη. Αλλωστε, γι' αυτό θέλουν την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση, για να μειώσουν κι άλλο τις κρατικές δαπάνες. Ολ' αυτά όχι μόνο δεν είναι βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών, αλλά το αντίθετο.

... και οι λαϊκές ανάγκες

Αλλωστε, ο πρωθυπουργός, κατά τη συνάντησή του το Μάη φέτος με την γενική διευθύντρια του Περιφερειακού Γραφείου Ευρώπης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), Σουζάνα Γιάκαμπ, παραδέχτηκε ότι υπάρχει «επιβράδυνση των δεικτών Υγείας του ελληνικού πληθυσμού κατά τα τελευταία χρόνια», ότι υπάρχει «ανάγκη οικονομικής ενίσχυσης του τομέα της Υγείας», αλλά έως τώρα συνεχίζουν, όπως έκαναν και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, τις δραστικές περικοπές κονδυλίων. Ετσι, η ανάγκη και το δικαίωμα του λαού σε πλήρεις, σύγχρονες, αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες Υγείας «γίνεται καπνός» παρά το γεγονός ότι σήμερα υπάρχουν όλες οι υλικές προϋποθέσεις για σύγχρονα, καθολικά, κρατικά και δωρεάν συστήματα Υγείας. Τι εμποδίζει; Οχι η ηλεκτρονική διακυβέρνηση, αυτή είναι ένα εργαλείο, αλλά το κίνητρο, που είναι το κέρδος. Η επιχειρηματική δράση. Αλλωστε, ο τομέας Υγείας είναι από τους πολλά υποσχόμενους για επενδυτική δραστηριότητα και τεράστια κέρδη.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1750 Γεννιέται ο Ιταλός συνθέτης της κλασικής μουσικής Αντόνιο Σαλιέρι.

1933 Γεννιέται ο Γαλλοπολωνός σκηνοθέτης Ρομάν Πολάνσκι.

1944 Οι ναζί δολοφονούν στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Μπούχενβαλντ τον ηγέτη του γερμανικού προλεταριάτου και Πρόεδρο της ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος Γερμανίας Ερνστ Τέλμαν.

1944 Η Κεντρική Επιτροπή του Εργατικού ΕΑΜ (ΕΕΑΜ) αποφασίζει τη μετονομασία της σε Γενική Συνομοσπονδία Εργατών της Ελλάδας.

1950 Δολοφονείται από ακροδεξιά στοιχεία ο Πρόεδρος του Κομμουνιστικού Κόμματος Βελγίου Ζουλιέν Λαό. Στην κηδεία του παραβρέθηκαν πάνω από 300.000 εργάτες σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

1967 Πεθαίνει ο Γιάννης Ιωαννίδης, πρώην μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

1978 Ψηφίζεται στη Βουλή (στο θερινό τμήμα) ο Ν. 815 για τα ΑΕΙ, που θα πυροδοτήσει κύμα οξύτατων αντιδράσεων του φοιτητικού κινήματος, πανεπιστημιακών και των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Ο νόμος προέβλεπε αυστηρότερες διατάξεις ως προς το εξεταστικό, περιορισμό του πανεπιστημιακού ασύλου και διατήρηση του θεσμού της έδρας.

1981 Αμερικανικά μαχητικά «F-14Α» του αεροπλανοφόρου «Νίμιτς» καταρρίπτουν 2 λιβυκά αεροσκάφη «SU-22» στον κόλπο της Σίδρας, τη θαλάσσια περιοχή της οποίας η Λιβύη θεωρούσε μέρος των εθνικών της υδάτων, αλλά οι ΗΠΑ ισχυρίζονταν πως ήταν διεθνή.

1985 Μαίνεται ο εμφύλιος πόλεμος στη Βηρυτό. Μέσα σε τρεις μέρες σκοτώνονται 113 άτομα, στο μουσουλμανικό και το χριστιανικό τομέα.

1999 Μεγάλος σεισμός στην Τουρκία αφήνει πίσω του 17.127 νεκρούς, δεκάδες χιλιάδες τραυματίες και σχεδόν 300.000 άστεγους. Οι τουρκικές αρχές ανακοίνωσαν ότι ο σεισμός, που σημειώθηκε στις 00.02 τοπική ώρα, ήταν μεγέθους 6,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ (7,8 βαθμών σύμφωνα με το Σεισμολογικό Ινστιτούτο του Φράιμπουργκ και το Αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο). Οι μεγαλύτερες καταστροφές σημειώθηκαν στην περιοχή της Νικομήδειας (Ιζμίτ), 130 χιλιόμετρα ανατολικά της Κωνσταντινούπολης.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org