Πέμπτη 18 Αυγούστου 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Διατάγματα με στόχο Γκιουλενιστές...

...και τριγμοί στις σχέσεις με τη γερμανική κυβέρνηση

Μετά τη χτεσινή διαρροή στο πρώτο κανάλι της δημόσιας γερμανικής τηλεόρασης ARD ότι σε επίσημο έγγραφο της γερμανικής κυβέρνησης, η Τουρκία παρουσιάζεται ως «κεντρικό πεδίο δράσης για ισλαμιστικές οργανώσεις στη Μέση Ανατολή», έντονη ήταν η απάντηση του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, δίνοντας συνέχεια στην αντιπαράθεση ανάμεσα στις δυο χώρες αλλά και την ΕΕ και τις ΗΠΑ, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιούλη. Σημειώνει χαρακτηριστικά το τουρκικό ΥΠΕΞ: «Οι ισχυρισμοί αποτελούν μια νέα εκδήλωση της στρεβλής νοοτροπίας, που εδώ και κάποιο καιρό προσπαθεί να κάμψει τη χώρα μας, στοχοθετώντας τον πρόεδρό μας και την κυβέρνησή μας». Βεβαίως, η πραγματικότητα είναι ότι τόσο η Τουρκία όσο και οι σύμμαχοί της στο ΝΑΤΟ, την ΕΕ και οι διάφορες πετρελαιομοναρχίες του Κόλπου σύμμαχοί τους από κοινού στήριξαν τις διάφορες ισλαμιστικές οργανώσεις τύπου «Αλ Κάιντα», «Ισλαμικό Κράτος» κ.λπ. ως εργαλεία για την προώθηση των σχεδίων τους, των συμφερόντων των μονοπωλιακών ομίλων στην ευρύτερη περιοχή για τον έλεγχο φυσικών πόρων, των δρόμων μεταφοράς τους, των αγορών και των γεωστρατηγικών σφαιρών επιρροής.

Κατά τ' άλλα, η τουρκική κυβέρνηση εξέδωσε χτες διατάγματα υπό το καθεστώς της έκτακτης ανάγκης, μετά το πραξικόπημα που αποδίδεται στον ιμάμη επιχειρηματία Φετουλάχ Γκιουλέν με έδρα τις ΗΠΑ, με τα οποία απολύει 2.360 αστυνομικούς, 112 στρατιωτικούς, 24 μέλη της ακτοφυλακής και 196 δημόσιους λειτουργούς για σχέσεις με το δίκτυο του Γκιουλέν. Ακόμα κλείνει η αρχή τηλεπικοινωνιών και αναδιοργανώνεται, ενώ ο Πρόεδρος Ερντογάν θα διορίζει τον επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων μετά από πρόταση που έρχεται στο υπουργικό συμβούλιο. Επίσης, με διάταγμα αποφασίζεται η αποφυλάκιση περίπου 38.000 κρατουμένων που έχουν καταδικαστεί «για αδικήματα που διαπράχθηκαν πριν από την 1η Ιούλη, που δεν έχουν σχέση με βαριά ποινικά εγκλήματα όπως δολοφονίες, τρομοκρατικές ενέργειες, πλήγματα στην κρατική ασφάλεια, παραβίαση κρατικών μυστικών ή λαθρεμπόριο ναρκωτικών, βιασμούς κ.λπ.». Οι αποφυλακισμένοι επίσης πρέπει να έχουν εκτίσει το 50% της ποινής τους και θα είναι υπό επιτήρηση. Το συγκεκριμένο μέτρο παίρνεται και με στόχο την αποσυμφόρηση των φυλακών, που έχουν γεμίσει με φερόμενους υποστηριχτές του Γκιουλέν.

Παράλληλα, με σχετικό διάταγμα προβλέπει τον επανέλεγχο όλων των αποτελεσμάτων εξετάσεων για είσοδο στο Δημόσιο μετά το 2010 (τότε περίπου που ο Ερντογάν και ο Γκιουλέν τα «σπάσανε»), με βάση, όπως δηλώνεται, ενδείξεις ότι υπήρχε διαρροή των θεμάτων από το δίκτυο του Γκιουλέν σε συγκεκριμένους υποψηφίους.

Την ίδια ώρα, ενδιαφέρον έχει και η τοποθέτηση του υπουργού Οικονομικών της κυβέρνησης της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, που μιλώντας σε εκδήλωση του κόμματός του, της Ενωσης Χριστιανοδημοκρατών (CDU), σημείωσε για τις εκκαθαριστικές επιχειρήσεις στην Τουρκία:

«Δεν μου αρέσει καθόλου αυτό που κάνει ο Ερντογάν, αλλά δεν συμφωνώ ότι θα έπρεπε να τερματίσουμε τη συνεργασία μαζί του. Είναι προς το συμφέρον μας να συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με την τουρκική κυβέρνηση». Οι δηλώσεις αυτές γίνονται και υπό το φόντο της ανησυχίας για τη λεγόμενη συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας για το Προσφυγικό και τη διαδικασία της επανεισδοχής από την Ελλάδα και τη μετεγκατάσταση στην ΕΕ, ένα ζήτημα βεβαίως που γίνεται με το «σταγονόμετρο».

Ακόμα, χτες έγινε γνωστό ότι η τουρκική αστυνομία συνέλαβε τουλάχιστον 24 δημοσιογράφους της φιλοκουρδικής εφημερίδας «Ozgur Gundem», έπειτα από την προσωρινή απαγόρευση κυκλοφορίας που επιβλήθηκε εναντίον της από τουρκικό δικαστήριο, με την κατηγορία ότι διεξάγει προπαγάνδα υπέρ του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK).

Επαναπροσέγγιση με το Ισραήλ

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, στην τουρκική Εθνοσυνέλευση κατατέθηκε χτες η συμφωνία διακανονισμού για την επίθεση στο πλοίο «Μαβί Μαρμαρά», βάσει της οποίας το Ισραήλ θα καταβάλει στην Τουρκία αποζημίωση ύψους 20 εκατ. δολαρίων εντός 25 ημερών και η Τουρκία από την πλευρά της θα αποσύρει εκκρεμούσες νομικές διεκδικήσεις, τερματίζοντας μια διένεξη που διαρκεί έξι χρόνια. Το Μάη του 2010, νηοπομπή (ανάμεσά τους και το «Μαβί Μαρμαρά») που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στην αποκλεισμένη Γάζα χτυπήθηκε από κομάντος του ισραηλινού στρατού, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν δέκα Τούρκοι υπήκοοι. Η κίνηση της τουρκικής Βουλής επισημοποιεί την αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων που είχε αποφασιστεί από το φετινό Ιούνη, η οποία αποσκοπεί πρωτίστως στην προώθηση διαφόρων σχεδίων μονοπωλιακών ομίλων, με βασικό στοιχείο την εκμετάλλευση των ενεργειακών πόρων στην Ανατολική Μεσόγειο.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ