Πέμπτη 18 Αυγούστου 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΠΑΝΙΑ
Παράταση στα ενδοαστικά παζάρια

Λαϊκό Κόμμα και «Πολίτες» συνεχίζουν τις διαβουλεύσεις

ΜΑΔΡΙΤΗ.--

Παράταση παίρνουν οι διαβουλεύσεις των αστικών κομμάτων για το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης στην Ισπανία μετά τις εκλογές της 26ης Ιούνη (οι δεύτερες μετά από αυτές του Δεκέμβρη του 2015). Χτες η Εκτελεστική Επιτροπή του νεοφιλελεύθερου Λαϊκού Κόμματος (πρώτο στην 350μελή Βουλή με 137 έδρες) συνεδρίασε εξετάζοντας τους λεγόμενους 6 όρους που έθεσε το τέταρτο κόμμα «Πολίτες» (ένα συνονθύλευμα δυνάμεων κάτι σαν το «Ποτάμι» στη χώρα μας με 32 έδρες), προκειμένου να υποστηρίξει το Λαϊκό Κόμμα και τον ηγέτη του, Μαριάνο Ραχόι, υπηρεσιακός πρωθυπουργός και ο έχων από το βασιλιά την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης. Η απόφαση που πάρθηκε είναι να εξουσιοδοτηθεί ο Ραχόι για τις διαπραγματεύσεις με τους «Πολίτες», με την πλειοψηφία να ζητά «συγκεκριμενοποίηση» και «μεγαλύτερη σαφήνεια» στους όρους και κάποια κεντρικά στελέχη να δηλώνουν ότι «οι όροι είναι εφικτό να εκπληρωθούν». Βεβαίως, για τους «Πολίτες» και τον επικεφαλής τους Αλμπερτ Ριβέρα, για να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις πρέπει πρώτα να ανακοινωθεί το πότε θα γίνει η συζήτηση στη Βουλή για το σχηματισμό κυβέρνησης, ζήτημα που όλο αναβάλλεται. Επίσης, δηλώνουν ότι ακόμα και αν στηρίξουν κυβέρνηση, δεν θα συμμετέχουν σε αυτή.

Οσον αφορά τους 6 όρους των «Πολιτών», προβάλλουν ως κυρίαρχο τη λεγόμενη καταπολέμηση της διαφθοράς και ζητήματα εκσυγχρονισμού της αστικής διαχείρισης που στηρίζουν οι «Πολίτες», δηλαδή τη διαιώνιση της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης. Συγκεκριμένα, οι «Πολίτες» ζητάνε: 1. Να εκδιωχθούν από το Λαϊκό Κόμμα όλοι οι βουλευτές που έχουν κατηγορηθεί για διαφθορά. 2. Να μη δοθεί καμία χάρη στους διεφθαρμένους. 3. Να ψηφιστεί νέος εκλογικός νόμος πιο αναλογικός. 4. Να καταργηθεί το δικαίωμα ασύλου των βουλευτών. 5. Οι θητείες του προέδρου της κυβέρνησης να περιοριστούν σε δύο. 6. Να γίνει εξεταστική στη Βουλή για τη λεγόμενη υπόθεση του ταμία του Λαϊκού Κόμματος Λουίς Μπαρσένας, που κατηγορείται ότι δωροδοκούσε πολιτικούς, δικαστές και άλλους υπαλλήλους. Το ζήτημα της διαφθοράς είναι «καυτό» για το Λαϊκό Κόμμα, αφού αφορά μια μεγάλη γκάμα στελεχών, αλλά βεβαίως μπλεγμένα στη διαφθορά είναι και άλλα αστικά κόμματα.

Η κατάσταση με το σχηματισμό κυβέρνησης στην Ισπανία έχει ανησυχήσει τα αστικά επιτελεία στην ΕΕ και ενώσεις καπιταλιστών, καθώς απαιτούν έως τις 15 Οκτώβρη να έχει κατατεθεί ο νέος κρατικός προϋπολογισμός για το «καλό της οικονομίας» και την αποφυγή τρίτων εκλογών σε διάστημα ενός χρόνου.

Ωστόσο, τα πράγματα εξακολουθούν να είναι πολύ ρευστά, αφού το δεύτερο κόμμα των σοσιαλδημοκρατών Σοσιαλιστών με 85 έδρες φαίνεται να εμμένει στην καταψήφιση της κυβέρνησης Ραχόι. Για να προκύψει έστω κυβέρνηση μειοψηφίας (αφού η πλειοψηφία των 176 εδρών είναι απίθανο να προκύψει ακόμα και με ψήφους μικρότερων κομμάτων), απαιτείται τουλάχιστον η αποχή των Σοσιαλιστών, κάτι που δεν φαίνεται πιθανό, παρότι παλιές «καραβάνες» - διαχειριστές όπως ο Φελίπε Γκονζάλεθ καλούν σε στήριξη της θέσης της αποχής «ώστε με το σχηματισμό κυβέρνησης να προχωρήσει η χώρα».

Βεβαίως, όλα αυτά τα παζάρια που γίνονται δεν έχουν σχέση με τη θέση των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων, αυτοί είναι δεδομένο ότι θα συνεχίζουν να πληρώνουν με επιδείνωση των όρων διαβίωσης, περικοπές και νέα βάρβαρα μέτρα, που θα αιτιολογούνται ως «απαραίτητα για την εθνική οικονομία», στην πραγματικότητα για να διατηρηθούν και αυξηθούν τα κέρδη των εκμεταλλευτών τους.

Οσο δε για τη δήθεν εναλλακτική της «αριστερής διαχείρισης» (κάτι σαν τον ΣΥΡΙΖΑ στη χώρα μας), που εκπροσωπεί η εκλογική συμμαχία «Ενωμένοι Μπορούμε» («Unidos Podemos»), του σοσιαλδημοκρατικού μορφώματος «Ποδέμος» και της οπορτουνιστικής «Ενωμένης Αριστεράς» (όπου συμμετέχει και το μεταλλαγμένο ΚΚ Ισπανίας) με 71 έδρες, αυτή καλλιεργεί τις γνωστές αυταπάτες περί ενός «πιο ανθρώπινου καπιταλισμού», δηλαδή μερεμέτια σε ένα εκμεταλλευτικό σύστημα που έχει σαπίσει.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ