Πέμπτη 18 Αυγούστου 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΙΝΑ
Εκτόξευση του πρώτου «κβαντικού» δορυφόρου

ΠΕΚΙΝΟ.--

Τον τηλεπικοινωνιακό «δορυφόρο Κβαντικών Πειραμάτων Διαστημικής Κλίμακας» εκτόξευσε τη Δευτέρα η Κίνα, τον πρώτο του είδους διεθνώς, ευελπιστώντας ότι θα κάνει τις τηλεπικοινωνίες απαραβίαστες, ενώ παράλληλα θα πραγματοποιήσει πειράματα κβαντικής φυσικής.

«Τα πειράματα αυτά θα δοκιμάσουν την ικανότητα της κβαντικής στο αχανές διάστημα και θα απαντήσουν στις απορίες του Αϊνστάιν για την κβαντική θεωρία, όπως διατυπώθηκαν πριν από πάνω από 100 χρόνια. Είναι δηλαδή πολύ μεγάλη η σημασία τους τόσο σε επίπεδο πειραμάτων, όσο και σε επίπεδο θεωρίας», σημείωσε ο πρόεδρος της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών, Μπάι Τσουνλί.

Η σημασία του επιτεύγματος έγκειται στο ότι ένα κβαντικό φωτόνιο δεν μπορεί ούτε να διαχωριστεί ούτε να αναπαραχθεί και, όπως εξηγούν οι επιστήμονες, «είναι αδύνατο να υποκλαπούν πληροφορίες που μεταδίδονται μέσω αυτής της διαδικασίας». Ο δορυφόρος που φέρει το παρατσούκλι «Μίσιους» (από τον Κινέζο φιλόσοφο του 5ου αιώνα π.Χ.) θα βρίσκεται σε τροχιά απόστασης 500 χιλιομέτρων από τη Γη. Εως το 2018, αναμένεται να δημιουργήσει επικοινωνίες από το διάστημα προς τη Γη, με τη χρήση κωδικών - κλειδιών που δεν παραβιάζονται και να πραγματοποιήσει πλήθος πειραμάτων. Κινέζοι επιστήμονες μετά την επιτυχημένη εκτόξευση του πρώτου «κβαντικού» δορυφόρου ανακοίνωσαν ότι θα ακολουθήσουν σύντομα και νέες αποστολές.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ