Πέμπτη 11 Αυγούστου 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΛΑΪΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
Αγωνιστική δράση και ετοιμότητα σε μια σειρά χώρους δουλειάς

Σε κινητοποιήσεις βρίσκονται οι εργαζόμενοι σε μια σειρά χώρους δουλειάς, καθώς η επίθεση της εργοδοσίας και της κυβέρνησης στα δικαιώματά τους δε γνωρίζει διακοπές και διαλείμματα. Για τις μάχες που δίνουν στα επιμέρους μέτωπα, καθώς και για τους αγώνες που ετοιμάζονται να δώσουν το επόμενο διάστημα ενάντια στο νέο κύμα αντεργατικών μέτρων, μιλούν στον «Ριζοσπάστη» συνδικαλιστές από τους συγκεκριμένους χώρους.

Στο ξενοδοχείο «Athens Ledra»

Στο «πόστο» του αγώνα βρίσκονται καθημερινά οι εργαζόμενοι του ξενοδοχείου «Athens Ledra». Παρά το γεγονός ότι έχουν περάσει ήδη 70 μέρες από την 1η Ιούνη, που η εργοδοσία έβαλε «λουκέτο» στο ξενοδοχείο, ο αγώνας τους για τις θέσεις εργασίας και τα δεδουλευμένα που τους οφείλονται δεν έχει καμφθεί. Εκεί θα βρίσκονται και τις επόμενες μέρες, με βάρδιες καθημερινά στο χώρο, χωρίς να λογαριάζουν τις αργίες και τη ζέστη του καλοκαιριού. «Δεν υπάρχει άλλος τρόπος να πιέσουμε εργοδότες και κυβέρνηση. Αν είχαμε πάει σπίτια μας θα ήμασταν σήμερα τελειωμένη υπόθεση», λέει ο Δήμος Γκουγκούδης, γραμματέας του επιχειρησιακού σωματείου, εξηγώντας την αποφασιστικότητα που δείχνουν οι εργαζόμενοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους.

Οπως σημειώνει, μέσα από τις κινητοποιήσεις, έχουν καταφέρει να αποσπάσουν κάποια, μικρά έστω, μέτρα ανακούφισης. Για παράδειγμα, το επόμενο διάστημα περιμένουν την καταβολή έκτακτου χρηματικού βοηθήματος από τον ΟΑΕΔ, για την οποία οργάνωσαν σειρά παρεμβάσεων. Για τους πάνω από 200 εργαζόμενους του ξενοδοχείου, το βοήθημα αυτό είναι μια απαραίτητη «ανάσα», καθώς η εργοδοσία τούς χρωστά τη μισθοδοσία δύο μηνών και το Δώρο Πάσχα, ενώ δεν έχει ακόμα δοθεί σε όλους το επίδομα επίσχεσης το οποίο δικαιούνται. Κόντρα στις δυσκολίες, το μήνυμα που έχουν στείλει από την αρχή οι εργαζόμενοι και το σωματείο τους είναι ξεκάθαρο και έχει αποδέκτες παλιούς και επίδοξους νέους εργοδότες: «Το ξενοδοχείο αυτό δεν θα δουλέψει χωρίς εμάς», τονίζει ο Δ. Γκουγκούδης.

Σε «Μαρινόπουλο» και «Καρυπίδη»


Σε ετοιμότητα βρίσκονται και οι εργαζόμενοι στον «Μαρινόπουλο». «Αυτήν την περίοδο οι Επιτροπές Αγώνα που έχουν φτιαχτεί σε μια σειρά καταστήματα συζητούν με τους εργαζόμενους και βρίσκονται σε ετοιμότητα για νέες κινητοποιήσεις το επόμενο διάστημα. Εξάλλου, η κατάσταση και τα προβλήματα για τους εργαζόμενους παραμένουν. Οι περίπου 12.000 θέσεις εργασίας βρίσκονται "στον αέρα". Οσο για τη μισθοδοσία, αυτή καταβάλλεται με καθυστερήσεις και σε δόσεις. Για παράδειγμα, δεν έχει εξοφληθεί μέρος, ένα 15%, του μισθού του Ιούνη και οι μήνες συνεχίζουν να "τρέχουν"», εξηγεί ο Αχμετ Μουσταφά, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, του Διοικητικού Συμβουλίου του Σωματείου Εργαζομένων στο «Μαρινόπουλο» και εκλεγμένος με τη ΔΑΣ στην Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων.

«Στη μάχη που δίνουμε για τη δουλειά και τα δικαιώματά μας, έχουμε παρακαταθήκη τις αγωνιστικές πρωτοβουλίες του προηγούμενου διαστήματος. Η απεργία στις 22 Ιούλη και η στάση εργασίας που είχε προηγηθεί, με πρωτοβουλία των κλαδικών σωματείων, η δημιουργία των Επιτροπών Αγώνα μέσα από τη διαδικασία αυτή έχουν προσφέρει, μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, πολύτιμη πείρα στους εργαζόμενους. Στη βάση αυτή, όλο και περισσότεροι συνάδελφοι αντιλαμβάνονται ότι μια ενδεχόμενη συμφωνία μεταξύ επιχειρηματιών μπορεί να "σώσει" την εταιρεία αλλά όχι και τους εργαζόμενους, που δεν θα γλιτώσουν απολύσεις, μειώσεις μισθών και δικαιωμάτων. Αποδεικνύεται καθημερινά ότι αυτοί που "πτωχεύουν" είναι οι εργαζόμενοι και όχι ο εργοδότης, ο οποίος επιλέγει να απαξιώσει την επένδυσή του στον κλάδο του λιανεμπορίου, προκειμένου να ενισχύσει τη δραστηριοποίησή του σε άλλους τομείς και κλάδους, που υπόσχονται αυξημένη κερδοφορία. Περισσότεροι εργαζόμενοι αποφασίζουν πως δεν θα αποδεχθούν να τους πετάξουν σαν "στυμμένες λεμονόκουπες" αλλά θα παλέψουν μέσα από τις Επιτροπές τους και τα κλαδικά τους σωματεία».

Τις πολύμηνες κινητοποιήσεις τους για την καταβολή των δεδουλευμένων και τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας συνεχίζουν οι εργαζόμενοι στα καταστήματα της επιχείρησης «Αφοί Καρυπίδη» (πρώην «Αρβανιτίδη»). Οπως επισημαίνει η Νόπη Μουστακίδου, πρόεδρος του Πανελλαδικού Σωματείου, έχουν ήδη αποφασίσει να προχωρήσουν στις 25 Αυγούστου σε απεργία. Στο πλαίσιο της απεργιακής κινητοποίησης θα γίνει συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη με τη συμμετοχή εργαζομένων από όλους τους νομούς της Βόρειας Ελλάδας. Με τον τρόπο αυτό, δίνουν απάντηση στην εργοδοσία που εξακολουθεί να οφείλει στους περίπου 1.400 εργαζόμενους, πανελλαδικά, τη μισθοδοσία επτά περίπου μηνών. Πολλοί εργαζόμενοι βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας και ο αριθμός αυτός που παίρνουν την απόφαση να βγουν σε επίσχεση μεγαλώνει συνεχώς.

Παράλληλα, δίνουν τη μάχη της επιβίωσης. Το σωματείο καταγράφει τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι, εξαιτίας της πολύμηνης απληρωσιάς. Στόχος είναι να οργανωθούν παρεμβάσεις σε ΔΕΗ, ΕΥΑΘ και τράπεζες, μέσα από τις οποίες θα απαιτήσουν συγκεκριμένα μέτρα για την προστασία κάθε οικογένειας, να εμποδίσουν διακοπές ρεύματος, νερού, αλλά και κατασχέσεις. «Πολλοί συνάδελφοι έχουν φτάσει πλέον στα όρια της εξαθλίωσης. Τις τελευταίες μέρες σημειώθηκαν τα πρώτα δύο κρούσματα διακοπής ρεύματος, ενώ πολλές οικογένειες, και πρώτα απ' όλα οι μονογονεϊκές οικογένειες, παλεύουν να τα βγάλουν πέρα με τα καθημερινά έξοδα», λέει η Νόπη Μουστακίδου και προσθέτει πως το επόμενο διάστημα θα γίνει πιο συστηματική προσπάθεια να ενταθεί η αλληλεγγύη και η στήριξη του αγώνα τους από σωματεία και εργαζόμενους.

«Η συμφωνία της "Καρυπίδης" πριν από 2,5 χρόνια να λειτουργήσει τα καταστήματα με το σήμα της "Μαρινόπουλος", δεν έλυσε τα προβλήματά μας, όπως ορισμένοι πίστευαν και διέδιδαν, προσπαθώντας να εφησυχάσουν τους εργαζόμενους», υπενθυμίζει η πρόεδρος του σωματείου, επισημαίνοντας πως για τους εργαζόμενους δεν υπάρχουν «σωτήρες», αλλά μόνο ο δρόμος της οργάνωσης και του αγώνα.

Στα «Λιπάσματα της Καβάλας»

Από τον Ιούνη, 180 εργαζόμενοι του εργοστασίου των «Λιπασμάτων» στην Καβάλα (πρώην ΒΦΛ, πλέον συμφερόντων Λ. Λαυρεντιάδη), βρίσκονται σε κινητοποιήσεις για υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Είχε προηγηθεί η αξίωση της εργοδοσίας για ατομικές συμβάσεις ορισμένου χρόνου με μειώσεις μισθών και χτύπημα δικαιωμάτων. Στην άρνηση των εργαζομένων να υπογράψουν ατομικές συμβάσεις, η εταιρεία απάντησε με αναγκαστικές άδειες και τρίμηνη διαθεσιμότητα. Παράλληλα, με προσχηματικές και ψευδείς μηνύσεις, σταδιακά απολύει εργαζόμενους δίχως αποζημιώσεις και δικαίωμα για επίδομα ανεργίας σε μια προσπάθεια να τους εξοντώσει και οικονομικά. Μέχρι στιγμής, το σύνολο των εργαζομένων που απολύθηκαν με αυτόν τον τρόπο αγγίζει τους 110. Στην αντίδραση της εταιρείας, οι εργαζόμενοι απαντούν με απεργία καθώς και με ασφαλιστικά μέτρα ενάντια στις αναγκαστικές άδειες και τις διαθεσιμότητες. «Οι εργαζόμενοι, ο λαός της Καβάλας, συνολικά η εργατική τάξη, δεν πρόκειται να αποδεχθούμε τις απαράδεκτες πρακτικές της εργοδοσίας», λέει ο πρόεδρος του σωματείου, Νίκος Βογιατζίδης. Επισημαίνει ακόμα ότι οι μεθοδεύσεις αυτές «ανοίγουν την κερκόπορτα για την καταπάτηση όσων εργασιακών δικαιωμάτων έχουν απομείνει» και για τους εργαζόμενους σε άλλους χώρους και κλάδους.

Στην πείρα που απέκτησαν οι εργαζόμενοι αναφέρεται ο Φάνης Παπανικολάου, εργαζόμενος στη ΒΦΛ και μέλος της Γραμματείας Καβάλας του ΠΑΜΕ: «Στο μικρό αυτό διάστημα, οι εργαζόμενοι των λιπασμάτων αποκτήσαμε μεγάλη εμπειρία. Είδαμε την αναγκαιότητα της αγωνιστικής διεκδίκησης των συμφερόντων μας. Βιώσαμε την αγεφύρωτη αντίθεση ανάμεσα στους εργάτες και τα αφεντικά, το ρόλο του κράτους. Αυτήν την πείρα πρέπει να την αξιοποιήσουμε για τη συνέχεια του αγώνα. Δεν περιμένουμε κανένα "σωτήρα" για να μας λύσει το πρόβλημα. Ο μόνος σύμμαχός μας είναι οι συνάδελφοί μας εργαζόμενοι σε όλους τους κλάδους, που ήδη έχουν εκφράσει την αλληλεγγύη τους με πολλούς τρόπους, οι μικροί αγρότες και επαγγελματίες. Με αυτούς έχουμε κοινά συμφέροντα και τους καλούμε να μπούνε στον αγώνα», τονίζει.

Στον «Ζούρα»

Αντιμέτωποι με την απληρωσιά και την «καταδίωξη» του σωματείου τους βρίσκονται οι εργαζόμενοι στις πτηνοτροφικές επιχειρήσεις συμφερόντων «Ζούρα». Για τον αγώνα που δίνουν μιλά ο Γιάννης Τζαβάρας, πρόεδρος του επιχειρησιακού σωματείου και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών: «Διεκδικούμε να καταβληθούν τα δεδουλευμένα έξι και πλέον μηνών, να ανακληθούν οι απολύσεις όλων των συναδέλφων μεταξύ των οποίων είναι και ο πρόεδρος του παραρτήματος Εβρου του σωματείου μας, να σταματήσει η καταπάτηση των εργασιακών δικαιωμάτων, να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, να διατηρηθούν όλες οι θέσεις εργασίας με τα κεκτημένα δικαιώματα και μάλιστα ανεξάρτητα από το ιδιοκτησιακό καθεστώς. Το τελευταίο το επισημαίνουμε, γιατί η εργοδοσία επιδιώκοντας να αυξήσει την εκμετάλλευση πιθανόν να αξιοποιήσει νομικά τερτίπια, ακόμα και άρθρα του πτωχευτικού κώδικα. Στα σχέδιά της φαίνεται ότι έχει τη στήριξη και των άλλων βιομηχάνων της πτηνοτροφίας, γνωστή έχει ήδη γίνει η συνεργασία που υπάρχει με τον "ΝΙΤΣΙΑΚΟ"».

Οσο για την επίθεση στο σωματείο, σημειώνει: «Το τελευταίο χρονικό διάστημα στο στόχαστρο έχει βρεθεί το Διοικητικό Συμβούλιο το οποίο παρά την προσπάθεια που έκανε δεν κατάφερε να το εξαγοράσει. Τώρα θέλει να το "ξαποστείλει" στην Κρήτη και στη Βορειοκεντρική Εύβοια, εκεί δηλαδή που δουλεύουν εργαζόμενοι μετρημένοι στα δάχτυλα, ώστε να μην στέκεται εμπόδιο στα σχέδιά της. Είναι προφανές ότι αυτό που ενοχλεί είναι η οργάνωση, η δράση, η διεκδίκηση των εργαζομένων. Αυτό που επιδιώκει να επιβάλει η εργοδοσία είναι τα εξαντλητικά ωράρια, οι απλήρωτες υπερωρίες, η δουλειά χωρίς μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, η γενίκευση της παροχής εργασίας μέσω εργολάβων, με ακόμα χειρότερες συνθήκες. Γι' αυτό έχει τη στήριξη και των άλλων βιομηχάνων της πτηνοτροφίας, των λεγόμενων "ανταγωνιστών" της.

Σύμμαχός τους έχει αποδειχθεί και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ που όχι μόνο δεν έχει πάρει κανένα μέτρο για να προστατεύσει τους εργαζόμενους αλλά έχει αξιοποιήσει απέναντι στις κινητοποιήσεις μας τους κατασταλτικούς μηχανισμούς. Είναι χαρακτηριστικό ότι έχουμε συλληφθεί πολλές φορές γιατί διεκδικούσαμε τα δεδουλευμένα και τα άλλα δίκαια αιτήματά μας, ενώ ο βιομήχανος που χρωστάει στους εργαζόμενους και τα ασφαλιστικά ταμεία έχει αφεθεί να κυκλοφορεί ελεύθερος. Εξάλλου, τον "αέρα" που φουσκώνει τα "πανιά" των βιομηχάνων τον παρέχουν οι αντεργατικοί νόμοι που ψηφίζουν οι κυβερνήσεις, όπως αυτοί που βρίσκονται στα άμεσα σχέδια και προβλέπουν νέο περιορισμό των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων και ελευθεριών, εμπόδια στην προκήρυξη απεργιακών κινητοποιήσεων που με τον νέο νόμο θα είναι αδύνατη. Το μόνο σίγουρο είναι πως θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας απέναντι στα σχέδια εργοδοσίας και κυβέρνησης, διεκδικώντας σύμφωνα με τις δυνατότητες της σημερινής εποχής και απορρίπτοντας τον σύγχρονο μεσαίωνα με τον οποίο θέλουν να συμβιβαστούμε».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συζητούν και σχεδιάζουν τη δράση τους(2017-01-15 00:00:00.0)
Καλούν σε αγωνιστική ετοιμότητα μπροστά σε όλα τα ενδεχόμενα(2017-01-05 00:00:00.0)
Πανεξόρμηση σε δεκάδες καταστήματα του «Μαρινόπουλου»(2016-07-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ