Το Σωματείο στη Βόρεια Ελλάδα και οι Επιτροπές Αγώνα, που συγκροτήθηκαν προβάλλοντας την ανάγκη να πάρουν οι εργαζόμενοι την υπόθεση στα χέρια τους και να διαχωριστούν πλήρως από τα επιχειρηματικά παιχνίδια που παίζονται στις πλάτες τους, απευθύνονται σε όλους τους εργαζόμενους στον «Μαρινόπουλο». «Οι μισθοί μας, τα δεδουλευμένα μας, η ζωή μας δεν μπορεί να δεσμεύονται και να εξαρτώνται από δικαστικές αποφάσεις, από τα επιχειρηματικά παιχνίδια», αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους οι Επιτροπές Αγώνα στην Αττική. «Δεν είμαστε ούτε συνέταιροι ούτε μέτοχοι της εταιρείας, ούτε συναινέσαμε σε "υπομονές" και "δε βαριέσαι"», προσθέτει το σωματείο στη Βόρεια Ελλάδα.
Το Σωματείο Εργαζομένων στις επιχειρήσεις του ομίλου «Μαρινόπουλος» στη Βόρεια Ελλάδα σχεδιάζει να προχωρήσει σε Γενική Συνέλευση την ερχόμενη Κυριακή. Στη συνέλευση θα συζητηθούν οι εξελίξεις, ενώ η πρόταση του Διοικητικού Συμβουλίου προς τους εργαζόμενους θα είναι να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους.
«Το γεγονός ότι την περασμένη Τρίτη καταβλήθηκε ένα μέρος, το 30%, της μισθοδοσίας του Δεκέμβρη, δεν πρέπει να εφησυχάζει κανέναν εργαζόμενο», τονίζει ο πρόεδρος του Σωματείου, Ηλίας Τζιώνας. Υπενθυμίζει ότι την ίδια τακτική, δηλαδή της τμηματικής και καθυστερημένης καταβολής των δεδουλευμένων, με «έναντι», εφάρμοζε η εργοδοσία και το καλοκαίρι. Στην καθυστέρηση της πληρωμής, προστίθεται η εικόνα των άδειων καταστημάτων. Από τα 80 καταστήματα της περιοχής, μόνο τα 21 εφοδιάζονται.
Οπως εξηγεί, στους εργαζόμενους συνυπάρχει η αβεβαιότητα, με την αναμονή πως θα δοθεί λύση με την έκδοση της απόφασης. Ωστόσο, σήμερα υπάρχει η εμπειρία από τις κινητοποιήσεις που οργανώθηκαν το καλοκαίρι, η οποία είναι σημαντικό όπλο, προκειμένου να μη μένουν οι εργαζόμενοι παρατηρητές των εξελίξεων. Οι παραστάσεις διαμαρτυρίας, οι απεργίες, οι στάσεις εργασίας άσκησαν πίεση στην εργοδοσία, έπαιξαν ρόλο ώστε να πληρωθούν δεδουλευμένα, να μείνουν συνάδελφοι στη δουλειά, να μπει φρένο σε κάποια από τα σχέδια της εργοδοσίας. Στον ίδιο δρόμο συνεχίζει το Σωματείο και τώρα.
Στην Αττική, οι Επιτροπές Αγώνα αφιέρωσαν τη βδομάδα που πέρασε σε περιοδείες και εξορμήσεις στα καταστήματα. Σήμερα, Κυριακή προχωρούν σε σύσκεψη, στις 5 μ.μ., στα γραφεία του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας. Μέσα από τη δράση τους οι Επιτροπές επιδιώκουν να αποκτούν κρίκους επικοινωνίας με όλο και περισσότερα καταστήματα, να ενημερώνονται για ό,τι συμβαίνει σε αυτά, να βρίσκονται σε ετοιμότητα να παρέμβουν σε οποιαδήποτε εξέλιξη προκύψει. Πολλοί εργαζόμενοι αντιλαμβάνονται την ανάγκη για ετοιμότητα απέναντι σε κάθε ενδεχόμενο. «Αύριο μεθαύριο μπορεί να πάμε στη δουλειά και να έχει μπει λουκέτο», λένε κάποιοι χαρακτηριστικά.
Στην Αττική αρκετοί εργαζόμενοι μεταφέρονται, με το πρόσχημα της «εκπαίδευσης», στα καταστήματα του υποψήφιου νέου τους εργοδότη. Αν και απλήρωτοι, οι εργαζόμενοι δούλεψαν σε συνθήκες μεγάλης εντατικοποίησης, με βάρδιες που έφταναν ακόμα και τις 13 ώρες, χωρίς ρεπό όλο το προηγούμενο διάστημα. Διαπίστωσαν πως το σύνολο της μισθοδοσίας τους δεν είναι παρά ο τζίρος που έκανε σε λίγες μέρες μέσα στις γιορτές το καθένα από τα μεγάλα σούπερ μάρκετ του «Σκλαβενίτη».
Στο Ηράκλειο Κρήτης, η Επιτροπή Αγώνα μαζί με το κλαδικό σωματείο ανοίγουν αντίστοιχη συζήτηση με τους εργαζόμενους. Τα ράφια στα έξι καταστήματα και την αποθήκη παραμένουν άδεια. Ωστόσο, οι εργαζόμενοι πρέπει να βρίσκονται καθημερινά στο πόστο τους, ακόμα και σε καταστήματα που δεν λειτουργεί η θέρμανση μέσα στις πιο κρύες μέρες του χειμώνα. «Εχουμε φάει υποτίθεται το γάιδαρο και απομένει η ουρά. Μόνο που αυτή η ουρά μοιάζει ατελείωτη», σχολιάζουν εργαζόμενοι που συμμετέχουν στην Επιτροπή για το κλίμα αναμονής της δικαστικής απόφασης. Οι ίδιοι τονίζουν την ανάγκη να γίνει συνέλευση, όπου οι εργαζόμενοι να συζητήσουν για καθένα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και να πάρουν αποφάσεις για δράση.