Κυριακή 15 Γενάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
Απαντάμε στην αντιλαϊκή πολιτική και την κοροϊδία της κυβέρνησης

Για την προετοιμασία των κινητοποιήσεων και τα ψέματα, με τα οποία η κυβέρνηση προσπαθεί να συκοφαντήσει τη μικρομεσαία αγροτιά και να αποτρέψει τους αγώνες, ο Γιάννης Πλιάτσικας, πρόεδρος του Ενωτικού Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Ανθήλης - Λαμίας, σημειώνει:

«Η δημιουργία, πέρσι, του συλλόγου μας έχει ιδιαίτερη σημασία, όχι μόνο γιατί στην περιοχή μας υπήρχαν και εξακολουθούν να υπάρχουν δυσκολίες και εμπόδια για τέτοιου είδους εγχειρήματα, αλλά και επειδή ανοίγεται ο δρόμος για τη δημιουργία Αγροτικών Συλλόγων και σε άλλα χωριά, ενώ έχουμε δρομολογήσει και τη συγκρότηση Ομοσπονδίας. Αμέσως μετά τη σύσκεψη της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων στη Λάρισα, πήραμε πρωτοβουλίες για την ενημέρωση των αγροτών της περιοχής μας, καλώντας τους να πάρουν μέρος με τα τρακτέρ στο στήσιμο του μπλόκου στον κόμβο της Ανθήλης, στις 23 Γενάρη.

Αγωνιζόμαστε πραγματικά για την επιβίωσή μας και δεν μπορώ να καταλάβω πού στηρίζεται ο υπουργός όταν δηλώνει πως το εισόδημά μας αυξάνεται και τα προβλήματά μας λύνονται. Θα πω παραδείγματα από την περιοχή μου, που αποδεικνύουν ακριβώς το αντίθετο. Οι τιμές παραγωγού στα προϊόντα που παράγουμε, είτε παρέμειναν στα πολύ χαμηλά επίπεδα των προηγούμενων χρόνων είτε έπεσαν κι άλλο.

Για παράδειγμα, το ρύζι πουλιέται 27 λεπτά το κιλό το ακαθάριστο και ένα ευρώ το κιλό το αποφλοιωμένο και ο καταναλωτής το τρώει από δύο μέχρι και τρία ευρώ. Το καλαμπόκι πουλήθηκε στα 17 λεπτά το κιλό, το ίδιο το στάρι, και το ψωμί στους φούρνους κοστίζει πάνω από δύο ευρώ το κιλό.

Ταυτόχρονα, το κόστος παραγωγής όλο και ανεβαίνει, με τον ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια να πηγαίνει από το 13% στο 24%, την τιμή του πετρελαίου και του αγροτικού ρεύματος να εκτοξεύεται, τα επιτόκια στη διάδοχο της Αγροτικής, Τράπεζα Πειραιώς να "χτυπούν ταβάνι", τις καταστροφές στην παραγωγή από την κακοκαιρία να είναι τεράστιες και οι αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ, όταν δίνονται, ψίχουλα, ενώ οι επιδοτήσεις/ενισχύσεις κόπηκαν ήδη κατά 30% κι έπεται συνέχεια. Πώς, λοιπόν, αυξήθηκε το εισόδημά μας;

Οσο για το ότι η κυβέρνηση λύνει προβλήματα, μόνο δύο παραδείγματα: Πρώτο, τα τσιμεντένια κανάλια από τα οποία ποτίζουμε τα ρύζια, φτιάχτηκαν πριν από 50 χρόνια κι έχουν διαβρωθεί, με αποτέλεσμα το νερό να πάει χαμένο, ενώ το πετρέλαιο που χρησιμοποιούμε για το πότισμα είναι πανάκριβο. Κι ενώ φωνάζουμε ζητώντας λύση στο πρόβλημα, και τούτη η κυβέρνηση, όπως οι προηγούμενες, "αγρόν ηγόραζε". Δεύτερο, ο δάκος κατέστρεψε τις ελιές - η παραγωγή στην περιοχή μας μειώθηκε κατά 70%-80% - διότι, ενώ οι αγρότες πληρώνουν πολλά στον ΕΛΓΑ για τη δακοκτονία, αυτή δεν έγινε»...


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org