Κυριακή 15 Γενάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
Περιφρουρούμε την ενότητα και τα δίκαια αιτήματά μας

Στην παρέμβαση δυνάμεων ξένων προς τα πραγματικά συμφέροντα της μικρομεσαίας αγροτιάς, που προσπαθούν να επιβάλουν τα αιτήματα των μεγαλοαγροτών - αγροτοκαπιταλιστών, αναφέρεται ο Τάκης Αδαμόπουλος, μέλος του ΔΣ του Αγροτικού Συλλόγου Πολυνερίου Φαρσάλων, αντιπρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Λάρισας.

Οπως αναφέρει, «όλο τον τελευταίο καιρό, οι 15 Αγροτικοί Σύλλογοι της επαρχίας Φαρσάλων, μαζί με την Ομοσπονδία, οργανώνουν ενημερωτικές συσκέψεις και συγκεντρώσεις, καλώντας τους αγρότες της περιοχής, στις 23 Γενάρη, να πάρουν τα τρακτέρ και να έλθουν στο μπλόκο της Νίκαιας. Η ανταπόκριση είναι θετική.

Μπροστά μας όμως βρίσκουμε και κάποιους, οι οποίοι, ενώ όλο το προηγούμενο διάστημα ήταν απόντες από τις κινητοποιήσεις, κάθε φορά που ο αγώνας πάει να φουντώσει, εμφανίζονται για να τον στρέψουν σε διαφορετική κατεύθυνση από αυτήν της εξυπηρέτησης των συμφερόντων των μικρομεσαίων αγροτών. Πρόκειται για "ξέμπαρκους" που δεν συμμετέχουν στο οργανωμένο αγροτικό κίνημα και κινούνται στον "ντορό" της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Λάρισας, όπου πρόεδρος είναι ο γνωστός αγροτοσυνδικαλιστής Σιδερόπουλος.

Αυτοί καλούν τον κόσμο να μην έλθει στο μπλόκο της Νίκαιας, αλλά να συνταχθεί με εκείνους που πέρσι και τα προηγούμενα χρόνια είχαν στήσει το Μπλόκο των Μικροθηβών. Οι δυνάμεις που ηγούνταν σ' αυτό το μπλόκο, στο οποίο συμμετείχαν αγρότες από τη Μαγνησία και μερικοί από τα Φάρσαλα, μαζί με τις δυνάμεις που είχαν "το πάνω χέρι" στο μπλόκο των Τεμπών, ήταν από εκείνες που πέρσι πρόβαλλαν το αίτημα για διαχωρισμό των αγροτών σε "κατά κύριο επάγγελμα ή μη", το οποίο με μεγάλη ευχαρίστηση έσπευσε να ικανοποιήσει η κυβέρνηση, ψηφίζοντας και τον σχετικό νόμο.

Ορισμένοι από αυτούς, συνειδητά, προσπαθούν να υπονομεύσουν την ενότητα και τα αιτήματα που μπορούν να δώσουν προοπτική στους αγώνες. Αλλά υπάρχουν και πολλοί που έχουν την αυταπάτη πως, αν φύγουν γρήγορα από τη μέση οι μικροί και μεσαίοι αγρότες, όσοι μείνουν θα είναι εξασφαλισμένοι για πάντα. Δεν αντιλαμβάνονται ότι μετά τους μικρούς, σειρά για ξεκλήρισμα θα πάρουν οι λίγο μεγαλύτεροι και ούτω καθεξής. Στο τέλος, αυτοί που θα μείνουν θα είναι μόνο οι μεγάλοι επιχειρηματίες του αγροτικού τομέα που θα τα πάρουν όλα στα χέρια τους. Το μεγάλο ψάρι, όταν τελειώσει με τα λιανόψαρα, τρώει και από τα μεγαλύτερα.

Οσοι, τώρα, συμφωνούν με τη θέση που διακινούν κυβέρνηση και ΕΕ ότι "κάτ' επάγγελμα" αγρότες πρέπει να θεωρούνται μόνο εκείνοι που το 100% του εισοδήματός τους προέρχεται από την αγροτική απασχόληση, με αποτέλεσμα από τις 700.000 που σήμερα είμαστε οι αγρότες, να μείνουν περί τους 180.000, θα πρέπει να σκεφτούν και το ενδεχόμενο να μην καρπωθούν όσοι μείνουν το σύνολο των επιδοτήσεων - ενισχύσεων που δίνονται σήμερα, αλλά να μοιράζονται πολύ λιγότερες, αφού η ΕΕ καθορίζει το ύψος τους με βάση των αριθμό των δικαιούχων σε κάθε χώρα.

Πάντως, όταν τους μιλάμε με ειλικρίνεια, επιχειρήματα και υπομονή, οι μικρομεσαίοι αγρότες καταλαβαίνουν ποιοι εκφράζουν τα πραγματικά τους συμφέροντα και ποιοι όχι και όλο και λιγότεροι παρασύρονται από τους κάθε είδους υπερασπιστές των συμφερόντων των μεγάλων επιχειρηματιών».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ