Σάββατο 30 Ιούλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Κυβερνητική έγνοια για τη διάσωση των καπιταλιστών

Συζήτηση στη Βουλή Ερώτησης του ΚΚΕ για τους εργαζόμενους στην επιχείρηση «Μαρινόπουλος»

Σινιάλο προς τους επιχειρηματικούς ομίλους ότι η κυβέρνηση «δουλεύει» για να «διασώσει επιχειρήσεις» τύπου «Μαρινόπουλος», έστειλε χτες ο υπουργός Εργασίας, Γ. Κατρούγκαλος, κατά τη διάρκεια συζήτησης στη Βουλή Επίκαιρης Ερώτησης του ΚΚΕ.

Το ΚΚΕ ζήτησε από τον υπουργό να ξεκαθαρίσει ποιες θα είναι οι ενέργειες της κυβέρνησης «προκειμένου να μη χαθεί θέση εργασίας, γιατί είναι το πιο σημαντικό, το πιο ουσιαστικό ζήτημα, και στα πλαίσια της εξαγοράς, της συγχώνευσης να υπάρχει διαδοχή και οι εργαζόμενοι να είναι και στον νέο εργοδότη. Αλλά και σε περίπτωση πτώχευσης της εταιρείας, οι εργαζόμενοι να αποκτήσουν προτεραιότητα έναντι των πιστωτών της εταιρείας».

Η Ερώτηση του ΚΚΕ αφορά περίπου 12.000 εργαζόμενους του ομίλου, οι οποίοι, αφού όλο το προηγούμενο διάστημα αντιμετώπισαν την άγρια εκμετάλλευση από το όμιλο (απολύσεις, προγράμματα «εθελούσιας εξόδου», ατομικές συμβάσεις, περικοπές στις αποδοχές, ελαστικές σχέσεις εργασίας, τμηματική καταβολή του μισθού κ.λπ.) τώρα, έπεσαν και θύματα του ανταγωνισμού που πυροδοτεί η καπιταλιστική κρίση ανάμεσα στους επιχειρηματικούς ομίλους στον κλάδο του εμπορίου, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να χάσουν τη δουλειά τους, χώρια ότι είναι απλήρωτοι από τον Ιούνη.

Οπως επισήμανε, ο βουλευτής του ΚΚΕ, Χρ. Κατσώτης, όποιο και να είναι το αποτέλεσμα από την προσφυγή του ομίλου «Μαρινόπουλου» στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα, αλλά και του ανταγωνισμού, όπως όλα δείχνουν, τα θύματα θα είναι οι εργαζόμενοι, οι οποίοι κινδυνεύουν να βρεθούν στο δρόμο και χωρίς αποζημίωση, καθώς η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ πέρσι τέτοιον καιρό άλλαξε την «πτωχευτική διαδικασία με ένα καθαρά ταξικό μέτρο όπου τα δικαιώματα των εργαζομένων τα κατέταξε στις απαιτήσεις του 25%, δηλαδή σε χαμηλότερη κατηγορία», δίνοντας προβάδισμα στις τράπεζες! Ο Χρήστος Κατσώτης τόνισε ότι είναι «καθολική απαίτηση» των εργαζομένων να «αλλάξει αυτή η απαράδεκτη ρύθμιση».

Ο υπουργός, εμπαίζοντας ανοιχτά και στη βάση της κυβερνητικής προπαγάνδας περί υγιούς καπιταλισμού απέδωσε το «πρόβλημα» «Μαρινόπουλος» ...«στον τρόπο που αναπτυσσόταν» ο καπιταλισμός στην Ελλάδα. Πρόσθεσε ότι «δεν είναι μόνο η επιχείρηση Μαρινόπουλος». «Βλέπουμε και άλλες επιχειρήσεις στο ίδιο μήκος κύματος να κινούνται. Προσπαθούμε να διασώσουμε αυτές τις επιχειρήσεις παρά τις μεγάλες ευθύνες που είχαν οι εργοδότες τους», προαναγγέλλοντας επί της ουσίας μέτρα υπέρ του κεφαλαίου.

Για τη ρύθμιση όπου στην «πτωχευτική διαδικασία» προηγούνται τα συμφέροντα των τραπεζών αναμάσησε το γνωστό παραμύθι πως το πλαίσιο της περσινής διαπραγμάτευσης ήταν «ένα από τα κακά πράγματα» που «αναγκαστήκαμε να δεχθούμε, για να αποφύγουμε την άτακτη χρεοκοπία».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ