Παρασκευή 1 Σεπτέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
«Φιλεργατική» προβιά πριν από το νέο γύρο της αντεργατικής επίθεσης

Ξεκίνησε χτες η συζήτηση του νομοσχεδίου στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής

Πίσω από το κάλπικο «αφήγημα» περί «προστασίας των εργαζομένων» που υπηρετεί το νομοσχέδιο, βρίσκεται η κλιμάκωση της αντεργατικής πολιτικής κυβέρνησης - ΕΕ - κεφαλαίου
Πίσω από το κάλπικο «αφήγημα» περί «προστασίας των εργαζομένων» που υπηρετεί το νομοσχέδιο, βρίσκεται η κλιμάκωση της αντεργατικής πολιτικής κυβέρνησης - ΕΕ - κεφαλαίου
Αρχισε χτες στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής η συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας, με τίτλο «Συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις Δημοσίου και λοιπές ασφαλιστικές διατάξεις, ενίσχυση της προστασίας των εργαζομένων, δικαιώματα ατόμων με αναπηρίες και άλλες διατάξεις». Το νομοσχέδιο, όπως δηλώνει και ο ίδιος ο ψευδεπίγραφος τίτλος του, εντάσσεται στην προπαγανδιστική προσπάθεια της κυβέρνησης - ενόψει και της ομιλίας του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ - να φορέσει προσωπείο «προστάτη των δικαιωμάτων των εργαζομένων», την ίδια ώρα που ετοιμάζεται να προωθήσει το νέο κύκλο αντεργατικών μέτρων προς όφελος του κεφαλαίου, στο πλαίσιο της 3ης «αξιολόγησης»!

Χαρακτηριστικά, στη βάση αυτού του κάλπικου «αφηγήματος», η υπουργός Εργασίας, Εφη Αχτσιόγλου, ισχυρίστηκε στην ομιλία της ότι πρόκειται για ένα νομοσχέδιο «που έχει θετικό πρόσημο για τους εργαζόμενους, για την κοινωνική πλειοψηφία» και πως «θα βελτιωθεί η καθημερινότητα για χιλιάδες εργαζόμενους».

Η τοποθέτηση του ΚΚΕ

Οπως ανέδειξε, βέβαια, στη διάρκεια της συζήτησης, ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Χρήστος Κατσώτης, πρόκειται για ρυθμίσεις που «στην πραγματικότητα δεν θα έχουν αντίκρισμα, γιατί έχετε δώσει στους εργοδότες όλα τα εργαλεία για να μπορούν να τις ξεπερνούν και αυτές και άλλες που μπορεί να κάνετε. Προσπαθείτε να παρουσιαστείτε με αυτό το σχέδιο νόμου με την προβιά του φιλεργάτη, του προστάτη των δικαιωμάτων των εργαζομένων», πριν από το νέο γύρο επίθεσης σε βάρος των εργασιακών δικαιωμάτων. «Κάνετε μέχρι τώρα τη βρώμικη δουλειά που δεν μπόρεσαν να κάνουν οι προηγούμενες κυβερνήσεις σε βάρος της πλειοψηφίας των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος ενδεικτικά στις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου για την υπερωριακή απασχόληση, σημείωσε μεταξύ άλλων: «Ισχυρίζεστε ότι με την αυστηροποίηση του πλαισίου θα ελέγξετε και θα διασφαλίσετε την αμοιβή των υπερωριών. Χωρίς τη θέσπιση συνεχόμενου σταθερού ημερήσιου χρόνου, του οκτάωρου ή επτάωρου πενθημέρου, όλα όσα λέτε είναι έπεα πτερόεντα. Απλά κοροϊδεύετε».

Αντίστοιχα, σε ό,τι αφορά τις ρυθμίσεις που αφορούν υποτίθεται το τέλος των εργοδοτικών εκβιασμών στους εργαζόμενους για «οικειοθελή αποχώρηση», αλλά και την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία, έφερε ως παράδειγμα τα όσα διαδραματίζονται στην «Παπαστράτος - PHILIP MORRIS», «όπου κάνατε, προχτές, εκεί, τη φιέστα και εκθείασε ο πρωθυπουργός την "υγιή επιχειρηματικότητα"». Η εταιρεία απέλυσε εργαζόμενο με σκλήρυνση κατά πλάκας, απόλυση που, όπως επισήμανε, γνωρίζει το υπουργείο. Πρόσθεσε μάλιστα ότι «εκτός από αυτήν την απαράδεκτη στάση στον εργαζόμενο, σύμφωνα με καταγγελίες, το ίδιο έχει γίνει και σε άλλους ασθενείς», ενώ καταγγέλλονται και «εκβιαστικές οικειοθελείς αποχωρήσεις, με αποτέλεσμα, το τελευταίο διάστημα, να έχουν αποχωρήσει, "οικειοθελώς", σε πολλά εισαγωγικά, πάνω από 130 εργαζόμενοι».

Για τη γρήγορη εκδίκαση των υποθέσεων για τα απλήρωτα δεδουλευμένα, ο Χρ. Κατσώτης υπογράμμισε ότι «και αυτή η ρύθμιση είναι χωρίς αντίκρισμα, εάν δεν αποδεχθείτε το δεύτερο μέρος της τροπολογίας», που κατέθεσε το ΚΚΕ πριν από ένα μήνα, η οποία αυστηροποιεί το πλαίσιο για τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας και τον βασικό μέτοχο. Για παράδειγμα, όπως σημείωσε, παραμένουν απλήρωτοι επί μήνες οι εργαζόμενοι του ξενοδοχείου «Athens Ledra», «που ο βασικός μέτοχος είναι και ιδιοκτήτης κατασκευαστικής εταιρείας με ανάληψη δημόσιων έργων εκατοντάδων χιλιάδων και εκατομμυρίων ευρώ». Τόνισε επίσης ότι η πρόβλεψη του νομοσχεδίου είναι «χωρίς αντίκρισμα, αφού εσείς ως κυβέρνηση με τον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, σε περίπτωση πτωχευτικής διαδικασίας, την οποία αξιοποιούν αρκετοί αετονύχηδες, κατατάξατε τις απαιτήσεις των εργαζομένων σε δυσμενέστατη θέση, μετά το Δημόσιο, τις τράπεζες, τους φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης. Να κάνετε δεκτό το αίτημα να έρθουν στην πρώτη θέση στην κατάταξη οι εργαζόμενοι για τις απαιτήσεις τους σε δεδουλευμένα και αποζημιώσεις».

Οσον αφορά στις ασφαλιστικές ρυθμίσεις που συμπεριλαμβάνονται στο νομοσχέδιο, ο βουλευτής του ΚΚΕ υπογράμμισε ότι συνιστούν υλοποίηση του νόμου - λαιμητόμου 4738, ενώ αναφέρθηκε στη σφαγή που έχει γίνει σε κύριες, επικουρικές και αναπηρικές συντάξεις.

Το ΚΚΕ, σημείωσε ο Χρ. Κατσώτης, θα ψηφίσει «παρών» στο νομοσχέδιο.

ΝΔ: Δηλώνει «εκ προοιμίου» ότι θα ψηφίσει τις αντιδραστικές ανατροπές στο συνδικαλιστικό νόμο

Σε ό,τι αφορά τα άλλα κόμματα, η ΝΔ επιφυλάχτηκε επί της αρχής. Ο εισηγητής της, Γ. Βρούτσης, είπε ότι το νομοσχέδιο υποκρύπτει πολιτικές σκοπιμότητες της κυβέρνησης, ωστόσο έσπευσε να προσθέσει πως «δηλώνω εκ προοιμίου» ότι η ΝΔ θα υπερψηφίσει το επόμενο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τον συνδικαλιστικό νόμο. «Μαζί θα ολοκληρώσετε τις ανατροπές» για τη «διαχείριση των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου», σχολίασε ο Χρ. Κατσώτης...

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη ψήφισε υπέρ επί της αρχής, ενώ η Ενωση Κεντρώων και το Ποτάμι επιφυλάχθηκαν. Η ναζιστική Χρυσή Αυγή δεν εξέφρασε γνώμη επί της αρχής, ωστόσο ο ειδικός της αγορητής, Ν. Κούζηλος, ανέφερε ότι η κυβέρνηση επιχειρεί... να «διορθώσει λάθη» του αντιασφαλιστικού νόμου.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org