Σάββατο 30 Ιούλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΥΓΕΙΑ
Δραματική η κατάσταση για τη δημόσια Υγεία

Eurokinissi

Δραματική έως και επικίνδυνη για τη δημόσια Υγεία είναι η κατάσταση που επικρατεί σε Κέντρα Υγείας και νοσοκομεία όλης της χώρας, παρά τη συνεχή προσπάθεια της κυβέρνησης να πείσει για το «ανθρώπινο πρόσωπό της» με αναφορές σ' αυτόν τον τομέα.

Με συνεχείς παρεμβάσεις ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, (Σαντορίνη, 15/7, εξαγγελίες για το Κοινωνικό Κράτος 27/7) αλλά και το υπουργείο Υγείας επιδιώκουν να παρουσιάσουν το μαύρο ως άσπρο. Ισχυρίζονται πως με «μικρές παρεμβάσεις» στην «καθημερινότητα των πολιτών» θα ανακουφιστούν τάχα τα λαϊκά στρώματα από την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ. Κρύβουν πως προϋπόθεση της καπιταλιστικής ανάπτυξης είναι η μείωση του μη μισθολογικού κόστους (κρατικές παροχές Υγείας, ασφαλιστικές εισφορές εργοδοτών κ.ά.) και η εξοικονόμηση κρατικού χρήματος για φοροαπαλλαγές, ελαφρύνσεις, κίνητρα, επιδοτήσεις στις επιχειρήσεις. Κρύβουν πως οι περικοπές στις κρατικές δαπάνες Υγείας τόσο στην Ελλάδα όσο και σε όλες τις χώρες της ΕΕ υπηρετούν την ανταγωνιστικότητα κι επομένως όχι μόνο θα συνεχιστούν, αλλά θα ενταθούν.

Γι' αυτό, σε όσα ωμά ψέματα κι αν καταφύγει η κυβέρνηση η πραγματικότητα είναι εδώ και τη διαψεύδει:

Για την υποτιθέμενη «χρηματοδοτική ενίσχυση του ΕΣΥ»: Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του 2016: Οι συνολικές δαπάνες για την Κοινωνική Ασφάλιση, περίθαλψη και κοινωνική προστασία είναι μειωμένες κατά 570 εκατ. ευρώ σε σχέση με τα ψίχουλα του 2015. Το κράτος θα χρηματοδοτήσει το 2016 τα δημόσια νοσοκομεία με 1,56 δισ. ευρώ, από 1,5 δισ. το 2015, ενώ οι δαπάνες προσωπικού είναι μειωμένες κατά 1 δισ. ευρώ. Διατηρείται η κρατική υποχρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ (526 εκατ. ευρώ), που δεν αποτελεί ούτε το 10% των εσόδων του. Για Κέντρα Υγείας - ΠΕΔΥ θα δοθούν τα ίδια ψίχουλα με το 2015 (122 εκατ. ευρώ), δηλαδή θα συνεχιστεί η διάλυση των δημόσιων Μονάδων ΠΦΥ.

Για την «αιμοδότηση του δημόσιου συστήματος Υγείας με προσωπικό»: Τα κενά στα δημόσια νοσοκομεία φτάνουν τις 35.000 (στοιχεία Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία), ενώ σύμφωνα με υπολογισμούς της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) στην καλύτερη περίπτωση λείπουν 6.000 γιατροί. Από το 2013 έως σήμερα λιγόστεψε το προσωπικό των νοσοκομείων κατά 15.000 (στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών), ενώ 7.000 ακόμα έχουν θεμελιώσει δικαίωμα σύνταξης και προτίθενται να φύγουν την επόμενη διετία, χωρίς βέβαια να αναπληρωθεί το κενό που αφήνουν.

Απέναντι σε αυτά τα κενά η κυβέρνηση «απαντά» και μάλιστα με περίσσιο θράσος με 985 προσλήψεις φέτος - που είχαν προκηρυχθεί το 2014 από την κυβέρνηση της ΝΔ - και συνολικά 3.500 σε ...βάθος χρόνου. Οι ελλείψεις είναι τόσο δραματικές που «σφραγίζονται» κλινικές, τμήματα, Μονάδες Υγείας ΠΕΔΥ, καταργούνται κρεβάτια... Ιδιαίτερα δραματική είναι η κατάσταση στα Κέντρα Υγείας και τα ΠΕΔΥ, για τα οποία η κυβέρνηση δεν κάνει κουβέντα για κάλυψη των τεράστιων κενών σε προσωπικό, για τη χρηματοδότησή τους ώστε να λειτουργήσουν τα ερημωμένα εργαστήρια, να εφοδιαστούν με τον απαραίτητο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό.

Ας δούμε ορισμένα μόνο στοιχεία (πηγή: ΠΟΕΔΗΝ) από διάφορες περιοχές της χώρας, που αποκαλύπτουν τη διαλυτική κατάσταση που επικρατεί στο χώρο της Υγείας και θα οξυνθεί αν το λαϊκό κίνημα, υγειονομικοί και ασθενείς δεν μπουν μπροστά να απαιτήσουν ριζικές αλλαγές, γενναία και πλήρη κρατική χρηματοδότηση των δημόσιων Μονάδων Υγείας, μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, κατάργηση όλων των πληρωμών για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, καμία επιχειρηματική δράση σε Υγεία - Πρόνοια.

Κέντρα Υγείας - «φαντάσματα»

Στη Ζάκυνθο, τα ΚΥ του νησιού είναι κυριολεκτικά αποδεκατισμένα. Ενδεικτικά, στο ΚΥ Κατασταρίου: Από τις 47 προβλεπόμενες οργανικές θέσεις είναι κενές οι 27. Στην πραγματικότητα - λόγω αποσπάσεων και μετακινήσεων με τις οποίες το υπουργείο Υγείας μπαλώνει άλλα κενά - υπηρετούν μόλις 8 εργαζόμενοι. Ανάμεσα σε άλλες ειδικότητες, απουσιάζουν εντελώς παιδίατρος και οδοντίατρος, εξαναγκάζοντας κατοίκους κι επισκέπτες σε πληρωμές στον ιδιωτικό τομέα. Αντίστοιχα, στο ΓΝ Ζακύνθου σχεδόν οι μισές θέσεις προσωπικού (40%) είναι κενές, ενώ ασθενοφόρα παραμένουν ακινητοποιημένα λόγω έλλειψης πληρωμάτων. Θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή των ασθενών, το υπουργείο Υγείας, με το λεγόμενο «παράλληλο πρόγραμμα», βάζει οδηγούς των ΟΤΑ και του Πυροσβεστικού Σώματος να οδηγούν ασθενοφόρα!

Στα ΚΥ του Νομού Μαγνησίας (Αργαλαστή, Ζαγορά, Βελεστίνο, Αλμυρός, Σκιάθος, Σκόπελος) δεν λειτουργούν τα Μικροβιολογικά Εργαστήρια, ενώ στα περισσότερα δεν λειτουργούν ούτε τα ακτινολογικά μηχανήματα. Αντίστοιχα λείπουν ειδικότητες, όπως παιδίατροι και οδοντίατροι, ενώ υπάρχουν μεγάλες καθυστερήσεις στις διακομιδές. Κάτοικοι και επισκέπτες έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι με τριτοκοσμικές καταστάσεις, όπως ασθενείς να μεταφέρονται με αγροτικά οχήματα!

Στο ΚΥ Ορεστιάδας Νομού Εβρου, καθημερινά προσέρχονται 300 ασθενείς, λείπουν βασικό υγειονομικό υλικό και αναλώσιμα. Ενδεικτικά, ακόμη και τα καθαριστικά υλικά αγοράζονται από το ταμείο του Σωματείου Εργαζομένων. Το ακτινολογικό μηχάνημα είναι χαλασμένο, με αποτέλεσμα το ιδιωτικό εργαστήριο της πόλης να κάνει χρυσές δουλειές, ειδικά από τους πρόσφυγες και τους μετανάστες στους οποίους απαιτείται υποχρεωτικά ακτινογραφία θώρακος. Το ίδιο και στα ΚΥ Σαπών και Ιάσμου Νομού Ροδόπης, όπου η προμήθεια υλικών γίνεται από χορηγίες.

Στο ΚΥ Πρίνου Νομού Καβάλας, στη Θάσο, επικρατεί η απόλυτη διάλυση με δραματικές ελλείψεις προσωπικού και τα ιατρικά μηχανήματα εκτός λειτουργίας. Κι εκεί η προμήθεια υλικών γίνεται από δωρεές των κατοίκων και των επαγγελματιών.

Στα 5 ΚΥ του Νομού Λάρισας οι μισές οργανικές θέσεις είναι ακάλυπτες, ενδεικτικά, στα 4 ΚΥ δεν υπάρχει παιδίατρος και σε όλο το νομό δεν υπάρχει οδοντίατρος σε δημόσια Μονάδα Υγείας. Στο ΚΥ Φαρσάλων δεν υπάρχει ακτινολογικό εργαστήριο, ενώ λόγω έλλειψης υλικών και αντιδραστηρίων δεν γίνονται ή γίνονται με δυσκολία εργαστηριακές εξετάσεις. Δεν υπάρχει κάλυψη σε 24ωρη βάση για τις διακομιδές των ασθενών λόγω έλλειψης πληρωμάτων ασθενοφόρων.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ