Τρίτη 25 Γενάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 35
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
Γ. ΘΕΩΝΑΣ
«Οπλα», ο αγώνας και η ψήφος σας!

Περιοδεία του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ σε χωριά της Καρδίτσας και των Τρικάλων

Σε «βήμα» γόνιμου διαλόγου και ζωντανής επικοινωνίας με τους αγρότες και τ' άλλα λαϊκά στρώματα της Καρδίτσας και των Τρικάλων μετατράπηκε η περιοδεία που πραγματοποίησε την Κυριακή και χτες στους δύο νομούς ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Θεωνάς. Επισκεπτόμενος τα βαμβακοχώρια, ο Γιάννης Θεωνάς συζήτησε με τον αγροτικό κόσμο για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει, προβάλλοντας και τις θέσεις και τις προτάσεις του ΚΚΕ για την επίλυση αυτών των προβλημάτων και την εφαρμογή μιας άλλης πολιτικής, υπέρ των συμφερόντων της αγροτιάς.

«Αντισταθείτε και παλέψτε» ήταν η απάντηση που έδωσε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, επαναλαμβάνοντας την αμέριστη συμπαράσταση του Κόμματος στους δίκαιους αγώνες που γίνονται για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ. Επιπλέον, πρόσθεσε, οι εργαζόμενοι, οι αγρότες, οι ΕΒΕ, οι συνταξιούχοι και όλοι όσοι πλήττονται απ' αυτή την πολιτική έχουν το «όπλο» της ψήφου, που πρέπει να χρησιμοποιηθεί στην κατεύθυνση της ενίσχυσης του ΚΚΕ ώστε ν' ανοίξει ο δρόμος για τη συγκρότηση του Αντιιμπεριαλιστικού - Αντιμονοπωλιακού - Δημοκρατικού Μετώπου Πάλης που θα εξυπηρετεί τα λαϊκά συμφέροντα.

Δραματική κατάσταση

Στα πλαίσια της περιοδείας του ο Γιάννης Θεωνάς επισκέφθηκε τα χωριά Λεοντάρι, Σταυρό και Παλαμά στην Καρδίτσα, καθώς και τον Παλαιόπυργο και Ζηλευτή στα Τρίκαλα, όπου είχε την ευκαιρία να συζητήσει στα καφενεία με τους κατοίκους που είχαν σπεύσει προκειμένου να ενημερωθούν για τις προτάσεις και τις θέσεις του ΚΚΕ, αναγνωρίζοντας ότι αυτές κινούνται στην κατεύθυνση της επίλυσης των οξυμένων προβλημάτων τους. Στις συγκεντρώσεις που πραγματοποιήθηκαν παραβρέθηκαν εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και μαζικών φορέων.

Στις συζητήσεις με τον ευρωβουλευτή του ΚΚΕ οι αγρότες αναφέρθηκαν στη δραματική κατάσταση που βιώνουν, δείχνοντας ταυτόχρονα πως ξέρουν τις αιτίες και τον ένοχο γι' αυτά που «τραβούν». Μέσα από «βροχή» ερωτήσεων εξέφρασαν την οργή και την αγανάκτησή τους για την αντιαγροτική πολιτική που εφαρμόζουν οι εκάστοτε ελληνικές κυβερνήσεις και εντείνει σήμερα η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ - αλλά και όλους όσοι τη στηρίζουν - εξαναγκάζοντάς τους να πουλούν τα προϊόντα σε εξευτελιστικές τιμές, να αγοράζουν τα καλλιεργητικά εφόδια πανάκριβα, να πληρώνουν πρόστιμα συνυπευθυνότητας, να μην καλλιεργούν όση παραγωγή θέλουν, να γίνονται έρμαια των βιομηχάνων. Ιδιαίτερα κατήγγειλαν την προκλητική απόφαση της κυβέρνησης να μειώσει τη βαμβακοκαλλιέργεια, τονίζοντας ότι αυτό το μέτρο είναι εξοντωτικό και θα εφαρμοστεί από φέτος, ενώ οι αγρότες έχουν κάνει ήδη τους υπολογισμούς τους και έχουν αγοράσει με βάση αυτούς τους υπολογισμούς τα εφόδια για τη νέα σοδειά. Επισήμαναν, ακόμα, ότι τεράστιο πρόβλημα αποτελεί η έλλειψη υδάτινων πόρων, γεγονός που έχει σαν συνέπεια να πληρώνουν το νερό όσο αξίζει το πετρέλαιο. Χρόνια τώρα περιμένουν την κατασκευή αρδευτικών έργων, όπως η εκτροπή του Αχελώου, το φράγμα του Σμοκόβου κ. ά. Ωστόσο - τόνιζαν - οι εκάστοτε ελληνικές κυβερνήσεις αρνούνται την υλοποίηση αυτών των έργων. Ιδιαίτερα γλαφυρός ήταν ο δήμαρχος Ταμασίου Β. Μόσχος, ο οποίος στα πλαίσια της συνάντησής του με τον Γ. Θεωνά είπε: «Ο πατέρας μου είχε ένα κτήμα και δεν το καλλιεργούσε γιατί δεν υπήρχε νερό. Γιατί δεν ψάχνουμε νερό για να το καλλιεργήσουμε, τον ρωτούσα. Δε χρειάζεται, μ' απαντούσε, θα γίνει το έργο του Σμοκόβου. Εχουν περάσει τόσες δεκαετίες, γενιές και γενιές περιμένουν να υλοποιηθεί και ακόμα να δούμε το Σμόκοβο».

Ενισχύστε το ΚΚΕ

«Στόχος της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ είναι να ξεκληρίσει τους μικρομεσαίους αγρότες», τόνισε στις ομιλίες του ο Γ. Θεωνάς. Αναφερόμενος στις δραματικές συνέπειες της εφαρμογής των μέτρων της ΚΑΠ και του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, επισήμανε ότι η ΕΕ επιδιώκει να μετατρέψει τις επιδοτήσεις σε «χαρτζιλίκια», μετατοπίζοντας τον υπολογισμό τους από τη βάση των προϊόντων, στη βάση των στρεμμάτων, καθώς θέλει ν' απαλλάξει τον κοινοτικό προϋπολογισμό από το κόστος τους. Οσον αφορά στα διοικητικά μέτρα για τη μείωση της βαμβακοκαλλιέργειας, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση τα έλαβε ενόψει νέων αντιαγροτικών μέτρων που θα αποφασιστούν στις Βρυξέλλες σε βάρος των βαμβακοπαραγωγών και άλλων αγροτών. Επιπλέον χαρακτήρισε προσχηματικούς τους λόγους περί προστασίας του περιβάλλοντος, που επικαλέστηκε ο υπουργός Γεωργίας για να δικαιολογήσει τη λήψη της εξοντωτικής απόφασης για το βαμβάκι.

«Για όλα αυτά τα προβλήματα χρειάζεται αγώνας και πάλη», υπογράμμισε ο Γιάννης Θεωνάς, προσθέτοντας ότι «οι αγρότες αναδείχνονται σε ένα από τα πιο ζωντανά κομμάτια της κοινωνίας, καθώς με τον μακροχρόνιο αγώνα τους διεκδικούν αποφασιστικά και δυναμικά το σεβασμό του μόχθου τους, υπερασπιζόμενοι τα δικαιώματά τους». «Αυτός ο αγώνας - είπε - πρέπει να συνεχιστεί και να ενταθεί. Ωστόσο δε φτάνει μόνο αυτό. Οι αγρότες χρειάζεται να βγάλουν και τ' απαραίτητα συμπεράσματα και με την ψήφο τους να μειώσουν τη δύναμη των δύο μεγάλων κομμάτων, αλλά και των άλλων που ορκίζονται στο "μονόδρομο" της ΟΝΕ και να ενισχύσουν το ΚΚΕ». «Δώστε δύναμη στο ΚΚΕ - τόνισε - για να μπορεί πιο αποφασιστικά να παλεύει για τα δικαιώματά σας. Θα δώσει φτερά στο δικό σας αγώνα για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων σας».

Χτες το πρωί ο Γ. Θεωνάς επισκέφθηκε τα τμήματα του υποκαταστήματος του ΟΤΕ στα Τρίκαλα, το εργοστάσιο κατασκευής ορών ΒΙΟΣΕΡ, ενώ το βράδυ μίλησε σε σύσκεψη που διοργάνωσε η Κομματική Οργάνωση Επαγγελματοβιοτεχνών και Εμπόρων του ΚΚΕ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ