Τρίτη 25 Γενάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 34
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΚΙΛΚΙΣ
Αναστάτωση για τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις

Ανακοίνωση - καταγγελία  της ΝΕ Κιλκίς του ΚΚΕ

Αναστάτωση και στους παραγωγούς του Νομού Κιλκίς προκαλεί η απόφαση της κυβέρνησης για διοικητικό περιορισμό της βαμβακοκολλιέργειας, στη χώρα μας, κατά 700.000 στρέμματα. Στη βαμβακοπαραγωγική περιοχή Παιονία του νομού, οι αγρότες θεωρούν καταστροφική για τα νοικοκυριά τους την απόφαση, αφού πιστεύουν ότι τα περιοριστικά μέτρα στο βαμβάκι τούς φέρνουν σε αδιέξοδο. Σημειώνουν ότι και τα άλλα προϊόντα στα οποία αναγκάζονται να στραφούν έχουν πλαφόν.

Επίσης, στην Ορεστιάδα έγινε σύσκεψη συνεταιριστών και βαμβακοπαραγωγών και εξετάστηκαν τα τελευταία μέτρα για το βαμβάκι. Οι συμμετέχοντες στη συνάντηση διαπίστωσαν ότι η απόφαση του υπουργού Γεωργίας θίγει, παρ' όλα όσα υποστηρίζει το υπουργείο, τους μικρούς και μεσαίους αγρότες. Επίσης ιδιαίτερα για το Νομό Εβρου, η μείωση της καλλιέργειας βάμβακος θα είναι σημαντική αφού πρόκειται για προϊόν στο οποίο τελευταία υπάρχει στροφή από πλευράς παραγωγών. Σημειώνεται ότι ο περιορισμός της παραγωγής του βαμβακιού θα εξαρτηθεί από την ποσότητα που καλλιεργήθηκε τα τελευταία χρόνια κατά περιοχή, γεγονός που αναμένεται να πλήξει ιδιαίτερα τους αγρότες οι οποίοι σχετικά πρόσφατα άρχισαν να ασχολούνται με το προϊόν.

Σε ανακοίνωσή της η ΝΕ Κιλκίς του ΚΚΕ καταγγέλλει το υπουργείο Γεωργίας, γιατί πήρε τις αποφάσεις αυτές με αυθαίρετο τρόπο και χωρίς συνεννόηση με τους βαμβακοπαραγωγούς. Προστίθεται ότι ενώ με έγγραφό του ο υπουργός ζητούσε από τις ΕΑΣ να αποστείλουν στο γραφείο του μέχρι τις 31/1 γραπτά τις προτάσεις τους για να συγκληθεί η Εθνική Επιτροπή Βάμβακος, προχώρησε στην απόφαση για μείωση του στρεμματικού πλαφόν κατά δεκατρείς μέρες νωρίτερα από την προθεσμία που είχε τεθεί.

«Ο υπουργός, γνωστός για τις ικανότητές του να κάνει το μαύρο άσπρο και εξπέρ στα ψεύδη προς τους αγρότες, επιχείρησε να παρουσιάσει αυτή την καταστροφική απόφαση σαν φιλοαγροτικό μέτρο. Ισχυρίζεται ακόμη ο υπουργός ότι η μείωση της βαμβακοκαλλιέργειας αποσκοπεί, εκτός των άλλων, και στην αντιμετώπιση του προβλήματος της νιτρορύπανσης, κάτι που είναι αναληθές, αφού το βαμβάκι ευθύνεται πολύ λιγότερο σε σχέση με το σύνολο σχεδόν των άλλων δυναμικών καλλιεργειών εκτός από τα.. κουκιά.

Το μόνο, βέβαια, που δε θα πει η κυβέρνηση, είναι ότι έβαλε στο στόχαστρο την πλέον δυναμική καλλιέργεια της χώρας μας, το βαμβάκι, και προχωρεί ακάθεκτη για να την αφανίσει.

Το ίδιο συνέβη με τον καπνό μέσω των ατομικών συμβολαίων παραγωγών - εμπόρων, με τα τεύτλα, το ίδιο με τα σιτηρά, με τη ζωνοποίηση της καλλιέργειας και του στρεμματικού πλαφόν στα 6.000.000», καταλήγει η ανακοίνωση της ΝΕ Κιλκίς του ΚΚΕ.

Εμπαίζουν και τους ντοματοπαραγωγούς

Να σταματήσει την κοροϊδία της σε βάρος του αγροτικού κόσμου η κυβέρνηση, ζητά με ανακοίνωσή της η ΝΕ Κιλκίς του ΚΚΕ, με αφορμή τη στάση της απέναντι στους ντοματοπαραγωγούς του νομού. Οπως αναφέρει η ανακοίνωση, με έγγραφό του το υπουργείο Γεωργίας ζητά από τους ντοματοπαραγωγούς της Παιονίας να βεβαιώσουν, με ένορκες καταθέσεις ενώπιον ειρηνοδίκη ή συμβολαιογράφου, την καλλιεργηθείσα από αυτούς έκταση, την ακριβή ποσότητα που παρέδωσαν, όπως και ότι δεν έχει πληρωθεί η αξία από τον μεταποιητή. Με τον τρόπο αυτό το υπουργείο ταυτίζεται πλήρως με τις εταιρίες ΤΣΑΡ ΑΕ και ΚΙΛΒΑ ΑΕΒΕ, οι οποίες άφησαν τους ντοματοπαραγωγούς απλήρωτους.

Την ίδια ώρα, το υπουργείο Γεωργίας, με απόφαση του υπουργού, ενισχύει οικονομικά την εταιρία ΤΣΑΡ ΑΕ με 26.843.370 δρχ. από εθνικούς πόρους και με 93.951.797 δρχ. από κοινοτικούς πόρους, ποσά που αποτελούν την πρώτη δόση σε ποσοστό 31,5% της εγκεκριμένης ενίσχυσης.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ