Τρίτη 25 Γενάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 36
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΛΑΓΚΑΔΑΣ - Β. ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ
Με αποφασιστικότητα για τη διεκδίκηση λύσεων

Από τις πρόσφατες κινητοποιήσεις των αγροτών των Τρικάλων
Από τις πρόσφατες κινητοποιήσεις των αγροτών των Τρικάλων
Την απόφασή τους να διεκδικήσουν αγωνιστικά τη λήψη μέτρων, για την προστασία των καλλιεργειών και του εισοδήματός τους, εξέφρασαν οι αγρότες και κτηνοτρόφοι της επαρχίας Λαγκαδά και Βόρειας Χαλκιδικής μέσα από τη συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στη Ν. Απολλωνία Θεσσαλονίκης, μετά από κάλεσμα της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα. Εχουν καθορίσει ήδη το πλαίσιο των αιτημάτων τους και μέχρι τις 5 Φλεβάρη, που θα πραγματοποιηθεί νέα μεγάλη σύσκεψη στο κτίριο του Τοπικού Συμβουλίου Στίβου, θα αποστείλουν το σχετικό υπόμνημα προς όλους τους αρμόδιους φορείς, τα κόμματα και τους βουλευτές, προκειμένου να πάρουν θέση. Παράλληλα, μέχρι τα μέσα του Φλεβάρη θα προχωρήσουν στη δημιουργία 4 Αγροτικών Συλλόγων στην περιοχή, προκειμένου να ξαναζωντανέψουν τους πρωτοβάθμιους Συλλόγους, που, με ευθύνη των αγροτοπατέρων συνδικαλιστών, στο πλαίσιο των κυβερνητικών επιλογών, εδώ και χρόνια έχουν μετατραπεί σε «Οργανα Σφραγίδες».

«Στην ολομέτωπη επίθεση, που δέχονται οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι, με δικαστικές διώξεις, και ποινικοποίηση των αγώνων τους, με την εφαρμογή μιας σειράς μέτρων στο πλαίσιο της «Ατζέντας 2000» και των γενικότερων επιλογών της ΕΕ που οδηγούν σε ξεκλήρισμα και χρεοκοπία της φτωχομεσαία αγροτιά, απαντάμε αγωνιστικά. Εκσυγχρονισμός για μας σημαίνει βελτίωση του βιοτικού μας επιπέδου, καλύτερες συνθήκες δουλιάς και αμοιβής του μόχθου μας. Αυτό τον εκσυγχρονισμό επιδιώκουμε και θα τον επιβάλουμε με τον αγώνα μας», αναφέρει το ψήφισμα που ενέκριναν οι αγρότες και κτηνοτρόφοι στο συλλαλητήριο της Ν. Απολλωνίας.


Στη συγκέντρωση οι αγρότες περιέγραψαν με τα πιο μελανά χρώματα τις επιπτώσεις των επιλογών της κυβέρνησης. Κατήγγειλαν την παράνομη παρακράτηση του 2% από τις επιδοτήσεις, μέθοδο την οποία εφαρμόζουν παρανόμως οι συνεταιριστικές οργανώσεις που στην πλειοψηφία τους έχουν μετατραπεί σε υλοποιητή των αντιαγροτικών κυβερνητικών αποφάσεων. Απαίτησαν κατάργηση των ποσοστώσεων, των προστίμων και των ατομικών συμβολαίων στην καλλιέργεια του καπνού, αύξηση των ποσοστώσεων στη Βιομηχανική ντομάτα, κατάργηση του καθεστώτος της ζωνοποίησης στα σιτηρά, κατάργηση των προστίμων στο αγελαδινό γάλα και αύξηση των εξισωτικών αποζημιώσεων στους Ελληνες κτηνοτρόφους, αύξηση των επιδοτήσεων στα επιλέξιμα, στην τιμή του γάλατος (αγελαδινού, πρόβειου και γίδινου). Επίσης, απαίτησαν να σταματήσει η διαδικασία ξεπουλήματος της ΑΓΝΟ και να προχωρήσει άμεσα ρύθμιση των χρεών αγροτών και κτηνοτρόφων με κατάργηση των συμβατικών τόκων και των τόκων υπερημερίας.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ