Παρασκευή 15 Ιούλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Ρωσο-αμερικανικές «ζυμώσεις» περί «συνεργασίας»

ΜΟΣΧΑ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Εντείνονται οι διπλωματικές και στρατιωτικές διεργασίες γύρω από τη Συρία και τη (φημολογούμενη έως χτες από αμερικανικά ΜΜΕ) «πρόταση» της κυβέρνησης του Προέδρου των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, προς τη Μόσχα για «στενότερη αντιτρομοκρατική συνεργασία» και επιτάχυνση της λεγόμενης πολιτικής μετάβασης σε μια χώρα που βρίσκεται στο επίκεντρο της κόντρας μονοπωλιακών συμφερόντων.

Χτες το απόγευμα, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι έφθασε στη Μόσχα (θα είχε συνάντηση αργά με τον Πρόεδρο Βλ. Πούτιν και σήμερα με τον ομόλογό του Σ. Λαβρόφ), με στόχο να παρουσιάσει - όπως ανέφερε η «Ουάσιγκτον Ποστ» - ένα οκτασέλιδο κείμενο προτάσεων για «στενότερη συνεργασία στους τομείς των αντιτρομοκρατικών στρατιωτικών επιχειρήσεων και της συλλογής πληροφοριών μέσω της ενδεχόμενης δημιουργίας ενός κοινού επιχειρησιακού κέντρου βομβαρδισμών στο Αμάν της Ιορδανίας».

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για την «πρόταση» των ΗΠΑ, απέφυγε να τοποθετηθεί, εξηγώντας ότι αναμένει την επίσημη πρόταση.

Το «Σαρλ ντε Γκολ» έρχεται το φθινόπωρο...

Την ώρα των έντονων αμερικανο-ρωσικών διεργασιών για ενδεχόμενη μεγαλύτερη διμερή συνεργασία με αφορμή τους τζιχαντιστές, οι Γάλλοι δείχνουν να αξιοποιούν την παραμικρή αφορμή για να ενισχύσουν τον ιμπεριαλιστικό τους ρόλο και να προωθήσουν τις δικές τους γεωπολιτικές επιδιώξεις. Ο Γάλλος Πρόεδρος Φρ. Ολάντ ανήγγειλε τη νέα αποστολή του αεροπλανοφόρου «Σαρλ ντε Γκολ» από το φθινόπωρο στη Μέση Ανατολή και την αποστολή και άλλων Γάλλων στρατιωτικών «συμβούλων» στο πλαίσιο ενίσχυσης επιχειρήσεων ενάντια στους τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους» σε Συρία και Ιράκ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ