Παρασκευή 15 Ιούλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ
«Νέο» μείγμα διαχείρισης τάζει η Μέι

Ο Μπόρις Τζόνσον μετά το διορισμό του ως ΥΠΕΞ
Ο Μπόρις Τζόνσον μετά το διορισμό του ως ΥΠΕΞ
ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Το παραμύθι του πιο «ευνοϊκού μείγματος οικονομικής πολιτικής» «πουλάει» προς το βρετανικό λαό η νέα ηγέτης των Συντηρητικών και πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τερέζα Μέι, την ίδια ώρα που υπόσχεται στο κεφάλαιο μια «πιο ομαλή» και «προσεκτική» διαδικασία για την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ. Αυτό ήταν το στίγμα της μετά τη συγκρότηση του βασικού σκελετού της νέας κυβέρνησης.

Ανάμεσα στα μέλη της νέας κυβέρνησης συμπεριλαμβάνονται άνθρωποι όπως ο Ντέιβιντ Ντέιβις που αναλαμβάνει το χαρτοφυλάκιο του Brexit, ο Φίλιπ Χάμοντ γνωστός για τις άριστες σχέσεις που έχει με το διεθνές χρηματιστηριακό κεφάλαιο, που ήταν και ο πρώτος που υπουργοποιήθηκε αναλαμβάνοντας το Οικονομικών και ο Μπόρις Τζόνσον που ανέλαβε υπουργός Εξωτερικών, ενώ ήταν από τους μπροστάρηδες της εκστρατείας αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ και η υπουργοποίησή του, παρά τα (ενίοτε χλευαστικά...) σχόλια του διεθνούς Τύπου, αντανακλά διάθεση συγκερασμού των συμφερόντων μεταξύ διαφορετικών μερίδων της βρετανικής αστικής τάξης.

Ο Τζόνσον, δίνοντας ένα στίγμα των προτεραιοτήτων που θα δώσει στην Εξωτερική Πολιτική, αναφέρθηκε στις ΗΠΑ, λέγοντας πως θα είναι «πρώτες στην ουρά...».

Ο Χάμοντ επιδόθηκε από νωρίς το πρωί σε εκστρατεία «ενημέρωσης» των βρετανικών δικτύων, διαβεβαιώνοντας πως θα δοθεί έμφαση στις επενδύσεις κυρίως στη βρετανική περιφέρεια που έχει πληγεί από τις συνέπειες της παγκοσμιοποίησης και θα εγκαταλειφθεί η πολιτική αυστηρής οικονομικής λιτότητας, που είχε χαράξει ο προκάτοχός του, Τζορτζ Οσμπορν, που δεν έχει κανέναν ρόλο στη νέα κυβέρνηση. Απέκλεισε, μάλιστα, την πιθανότητα έκτακτου προϋπολογισμού λιτότητας λόγω Brexit.

Ενδιαφέρον προκάλεσε ως εκ τούτου η χτεσινή αντίδραση των υπουργών Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιου και Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε μετά τη συνάντησή τους στο Βερολίνο, καθώς απηύθυναν έκκληση να καταβληθεί κάθε προσπάθεια, προκειμένου να περιοριστούν οι αρνητικές συνέπειες του Brexit.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συνεχίζεται η ένταση μετά τις «κακόβουλες διαρροές» κατά της αμερικανικής κυβέρνησης(2019-07-11 00:00:00.0)
Συνεχίζονται οι «ασάφειες» και οι «αντιφάσεις» για το Brexit(2019-06-28 00:00:00.0)
Στην τελική ευθεία για την αντικατάσταση της Μέι(2019-06-21 00:00:00.0)
Παζάρια με στόχο «ήπιο» Brexit(2017-06-21 00:00:00.0)
Προετοιμασίες για το παζάρι της εξόδου από την ΕΕ(2016-09-01 00:00:00.0)
«Σκληρά» τα παζάρια με την ΕΕ υπόσχεται ο Κάμερον(2015-05-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ